tisdag 30 december 2014

Fem bra och snabba

Skärpning nu Linda, nu har du alldeles för många obloggade böcker och endast två dagar kvar det här året. Nu blir det snabba tankar om fem böcker jag läst och tyckt om.

Oceanen vid vägens slutOceanen vid vägens slut av Neil Gaiman. Det här var min första Gaimanbok men förmodligen inte min sista. Jag gillade verkligen vad jag läste, jag märker att jag börjat gilla lite övernaturligt/magiskt/fantasieggande. I den här så får vi följa med en man som besöker sitt barndomsställe och därmed minns tillbaka på en sommar då han hittade en död man, förlorade sin vän Lettie och utsattes för otänkbar ondska och faror.

Spännande? Ja
Mystisk? Ja
Fin och vacker? JaLost LakeNär vi ändå är inne på vatten och mystik så läste jag Sarah Addison Allens senaste, Lost Lake, i höstas och det här är en författare jag gillar. Magisk realism, kärlek, minnen och krokodiler är ingredienser i den här boken. Änkan Kate och hennes dotter "rymmer" från bossiga svärmor och beger sig till Lost Lake - ett ställe Kates moster/faster äger men nu tänker sälja. Folk har alltid älskat det här stället och stamgästerna tänker inte släppa det i första taget.

Mysig? Ja
Feelgood? Ja7960890The love goddess' cooking school av Melissa Senate har jag länge haft på min önskelista och när den kom in på biblioteket så fick jag äntligen läst den. Italiensk matlagning, utmaningar, kärleksbekymmer och familj - det låter som min kopp te. Holly har hela sitt liv fått höra att mannen i hennes liv kommer att älska rätten "sa cordula" - en oaptitlig rätt av inälvor. Hollys mormor/farmor, Camilla, var känd som spåkvinna och matlagningsexpert. När hon dör ärver Holly hennes kök och hennes matlagningskurser - vilket visar sig vara lite problem eftersom Holly inte kan laga mat. Men men, skam den som ger sig.

Jag blev väldigt inspirerad av den här och gjorde om lite i mitt eget kök, jag blev så sugen på att laga mer mat från grunden, inte alltid köpa halvfärdigt.

Mysig? Ja
Inspirerande? Ja
Feelgood? Ja


Kyss mig förstBokbubblarna läste Kyss mig först av Lottie Moggach och jag hade fått den tipsad från en elev tidigare. Jag måste säga att den var riktigt läskig att läsa eftersom jag tänkte på mina elever hela tiden - jag jobbar på en IT-relaterad skola och det som händer i boken känns som att det mycket väl skulle kunna hända någon av mina elever. Leila är en halvskygg tjej som lever framför (eller ska man säga bakom?) sin dator. Hon hittar en spännande sajt där filosofiska frågor diskuteras och efter ett tag där börjar sajtens grundare visa uppskattning för hennes djupa tankar. De träffas och han kommer med ett jobbförslag - att ta över en självmordsbenägen persons liv på nätet och behålla denna levande. Till en början känns allt bra för Leila men efter ett tag börjar hon få lite funderingar på om allt verkligen är vad det verkar.

Spännande? Ja
Läskig? Lite
Intressant? Ja

Sist men inte minst i den här snabbskaran är Nick Hornbys A long way down. Jag har läst Hornby innan men inte varit jätteförtjust - inte i filmatiseringarna heller men den här har jag varit sugen på att se men ville då såklart läsa först. Åh, så bra att jag gjorde det! Jag gillade verkligen hur boken är skriven - de fyra personerna som boken kretsar kring berättar för oss, en och en, sina versioner av vad som hände. Fyra personer träffas av en slump uppe på ett tak. Det är nyårsnatt och de har allihopa tänkt ta livet av sig. När de får sällskap ändras dock deras fokus och de bestämmer sig för att skjuta upp självmorden tills alla hjärtans dag istället.Dock är det ju så att det är svårt att fortsätta vilja ta livet av sig när man fått nya vänner och när man träffar andra som har det värre än en själv...

Rolig?Ja
Välskriven? Ja
Klok? Ja


4 kommentarer:

  1. Jag måste verkligen läsa något av Gaiman nu, det är hög tid med tanke på alla hyllningar jag läst!

    SvaraRadera