söndag 7 december 2014

6: Vad har du för relation till läsning i skolan? Som elev, förälder eller lärare.

Läsning i skolan får mig att tänka på flera olika saker...

Som elev för en massa år sedan så minns jag bäst gymnasiet och att det var någonstans där jag verkligen fick upp ögonen för läsning. Hamlet och Processen är mina starkaste minnen från litteraturläsningen där och jag var den enda som gillade dem. Jag blev ju lite smått (underdrift???) besatt av Hamlet och Shakespeare...

Som förälder har jag inte riktigt fått någon erfarenhet ännu, men jag har definitivt en liten läsare hemma :-) Min alldeles-strax-två-åring ville hellre läsa Busiga Bebbens potta om och om igen häromdagen över att se på TV. Det är stort!

Som lärare har jag jobbat lite i motvind med läsning under mina år, eleverna har varit väldigt duktiga på att berätta att läsning är bögigt, töntigt, tråkigt och de skryter gärna med att ALDRIG ha läst en bok.Visst är det kul med utmaningar men... Men nu verkar mina nya elever faktiskt vara läsare - och när jag och kollegan hade boksamtal häromdagen visade det sig också att nästan alla hade läsande föräldrar hemma. Det gör mycket!

Jag tycker såklart att det är viktigt med läsning i skolan, men det är svårt. påtvingad läsning kan leda till att de verkligen inte vill och man vill ju att de ska utmanas, utvecklas och hitta lusten. Jag brukar säga till dem att de är viktigt att hitta rätt bok, gör man det så går det så mycket lättare.


2 kommentarer: