torsdag 20 juni 2013

Bok & Bio - The Great Gatsby

Igår anordnade jag och Anna Bok & Bio - alltså var vi ett gäng som var och såg The Great Gatsby och talade om boken (och lite film hann vi med också). Som jag tidigare skrivit är jag inte direkt förtjust i boken, har läst den två gånger varav en gång under litt.vet-studier, men trots analyserande mm har jag inte förstått storheten med boken.

Det visade sig att jag inte var den enda - vi var flera som kände att boken är lite för upphåsad för en bok där inget egentligen verkar hända. De som gillade den påpekade det vackra språket (vilket är något jag inte tänker på när jag läser) och hur man känner för den tragiska Mr Gatsby. Jag har nog inte riktigt känt något alls för Gatsby när jag läst, men...

... det gjorde jag faktiskt i filmen. Jag trodde inte jag skulle gilla filmen - jag är inget jättefan av Baz Luhrmans Moulin Rouge eller Romeo & Julia (men jag älskar Strictly Ballroom), jag är inte särskilt förtjust i Leo, Tobey eller Carey (alla tre i huvudrollerna) och jag gillar inte boken, men oj, jag gillade verkligen filmen!

Här snackar vi fest!
Till skillnad från vad mina bloggkollegor tyckte (se länkar nedan) så älskade jag glittret, glamouren och det överdrivna i filmen! Efter ett tag var det nästan så jag tom föll för
Leo - trots att jag inte alls tyckte att han passade som den mystiske Gatsby. Det här är en film jag vill se igen - det är absolut ingen favoritfilm, men lite som Sex and the city-filmerna - jag älskar allt det pråliga, glittriga och glamouriga så mycket att jag köper att själva storyn, skådespelarna och karaktärerna inte direkt hamnar på min favvolista. Något mer jag älskade, redan från första låten, var soundtracket! Helt ljuvligt, en blandning av jazz, Jay Z och omgjorda favoriter. Sitter as I write och lyssnar på det - ljuvligt! Oh, just det, Myrtles lägenhet också - helt i min smak. Färg, färg, färg!Jag kommer se filmen igen och är även sugen på att se om den gamla med Robert Redford och Mia Farrow.

Myrtles lägenhet (färgerna kommer inte riktigt fram, men...)

Bild lånad av Anna
Något som jag minns från litt.vet-seminarierna, men inte från boken, är Dr T.J. Eckleburgs glasögon. Dessa ska symbolisera att Gud ser allt och även om de knappt lyser igenom i boken så fick de stor plats i boken. Jag hade dagen till ära tagit mitt glasögonhalsband och här posar jag för Anna med mina glasögon, 3D paret och mitt halsband. Linda ser allt.

Tack för igår alla som följde med!

Fler som skrivit om besöket: Boktjuven, Mias vardagsrum, Anna

2 kommentarer:

  1. Verkligen lyckad kväll. Kul att vi tyckte så olika om filmen också :-)

    SvaraRadera