fredag 14 juni 2013

Lustfylld läsning?

Nu börjar sommarlov för barn och snart sommarledigt för alla mina lärarkollegor runt om i landet. Trots att jag varit hemma i snart 8 månader (2 sjukskriven och 6 med bebis) så känns det som att det är nu jag ska få semester jag med. Kan vara för att jag ÄNTLIGEN ska få lite avslastning och egentid då Grefven ska vara hemma lite han med. Men men, då måste man ju hitta på något. Typ läsa. Men läraren i mig har vaknat ur sin slummer och bestämt sig för att leka lite i sommar - alltså har jag startat en liten bokklubb med min svägerska och hennes döttrar 13 och 11 år gamla. De har fastnat i sitt läsande, dvs de vill helst inte läsa alls. Så kan vi ju inte ha det! Med löften om fika en gång i veckan ska vi nu tillsammans läsa Godnatt Mister Tom, en av mina gamla favoriter. För några år sedan gav jag den till äldsta tjejen och sedan har jag två ex av den hemma - alltså valde vi den. På lördag ska vi ha första mötet och idag har jag lovat högläsning ur kapitel 2, eftersom tjejerna under två veckor endast fått läst första kapitlet.

Ni som kör läsning med barn/ungdomar - hur ska jag sköta det här så att det blir lustfyllt och trevligt och inte ett tråkigt tvång? Tanken är ju att detta ska leda till att de vill läsa mer...

Tips mottages tacksamt.

6 kommentarer:

 1. Det kan vara svår ålder, att inte läsa för barnsliga saker... och det andra kan vara svårt... Högläsning är mysigt fast man är lite äldre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, första veckan gick bra, har sagt att vi ska ge boken två veckor och sedan kan vi byta om de inte gillar den.

   Radera
 2. God natt Mr Tom är ju en härlig bok att läsa tillsammans. Jag tror på blandat högläsning och egenläsning. Ibland kan rakt skrivna böcker med ganska få beskrivningar funka bra, ibland samtida böcker. Förslag på andra böcker som elever i femman och sexan älskat är Skämmerskans dotter, Häxan och Lejonet, I taket lyser stjärnorna, Twilightserien, Hungerspelen och Harry Potter förstås. Alla de finns ju som film och det kan ju också vara en morot. Man läser boken och ser sedan filmen tillsammans...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara något, ska se hur det här går så kanske vi fortsätter året ut sedan med annat. Tack för tipsen!

   Radera
 3. Åh, hoppas de gillar den! Jag älskade den när jag läste den. Jag var nio år när den kom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge säger de sig gilla den, men läsandet går trögt...

   Radera