torsdag 20 mars 2014

Jag och mina bokcirklar

Ugglan & Boken undrar om jag är med i någon bokcirkel.

Ja, jag är med i två!

Bokmaskarna - den här startade jag och fyra kollegor/vänner för fyra år sedan och väl var väl det för nu jobbar vi inte tillsammans allihopa längre så annars hade vi nästan aldrig träffats. Vi är tre språklärare, en matte/naturlärare och en f.d. rektor som varit vänner länge och som tycker det är kul att läsa (jag är storläsaren och enda bloggaren dock). Under de här fyra åren hade vi ett tufft år då tre fick barn, en kämpade mot cancer och jag hade ett bröllop men trots allt så fortsatte vi träffas en gång i månaden. Nu är barnen lite äldre, cancern övervunnen (HURRA!) och bröllopet genomfört. Med heltidsjobb och massor av barn hemma kan det ibland vara svårt att få läst men oftast lyckas vi alla ha läst böckerna. För några år sedan anmälde vi oss till Folkuniversitetet och blev en "riktig bokcirkel" där jag är cirkelledare och då införde ja också lite nya regler. Vi skriver protokoll varje möte, vi kollar upp författarna och varje vecka ska det vara aktivitet i vår FB-grupp. Som den lärare jag är ger jag ibland läxor, men för att det inte ska bli för hårt så roar vi oss ibland. Förra året började vi läsa i 3-månadsperioder och teman - varje period avslutades med att vi hade möte på en fredag och gick ut och festade till det. Vi har också varit på spa (bokmötet i bastun var väl sådär...)och vi drömmer om att åka iväg en weekend utomlands ihop.

Bokbubblarna - den här startade för tre år sedan när Anna ordnade Afternoon Tea och Bokprat för dem som ville. Vi blev ett gäng som ville forstätta träffas och prata böcker och nu träffas vi en gång i månaden, fikar och pratar böcker. Ibland kör vi Bok & Bio, Bok & Teater eller går på författarträffar ihop också. Väldigt trevligt är det iaf med ett gäng människor där gemensamma nämnaren är böcker (sedan så är nästan alla bloggare, nästan alla lärare eller bibliotekarier också, men det viktigaste är bokintresset).

Fatsän jag ibland klagar och knappt hinner läsa annat än det till bokcirklarna så är jag så glad att jag är med - inte bara för att jag som mammaledig får komma ut och träffa vuxna, men också för att jag utmanas i mitt läsande och det är så bra för vissa böcker att pratas om.

8 kommentarer:

 1. Kul, jag försöker läsa finska böcker på stadsbiblioteket, jättebra finsk bibliotekarie i Göteborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi träffas ungefär en gång i månader, ibland fuskar jag och läser böckerna på svenska...

   Radera
  2. He he, det viktiga är väl att läsa, inte språket :-p

   Radera
 2. Båda dina bokcirklar låter jättekul!

  SvaraRadera
 3. Bokprat är verkligen så roligt och inspirerande!

  SvaraRadera
 4. Ja, jag märker att jag upplever boken annorlunda efter att den pratats om.

  SvaraRadera