onsdag 19 mars 2014

4/10: Grejen med verb

Som svensklärare vet jag att det är HELT SJUKT och nästan som att svära i kyrkan att säga att man inte gillar grammatik. Alltså säger jag inte det. Jag säger något värre...

Jag hatar grammatik. Likt en trotsig tonåring vägrar jag ta till mig och förstå grammatikens alla konstiga ord och böjningar. Visst kan jag använda dem rätt, men inte fasen kan jag komma ihåg om jag böjde i pluskvamperfekt eller perfekt particip supinum maximus. Ja, ni fattar.

Sara Lövestam är väl min motsats då, hon ÄLSKAR grammatik. Jag tänker att det vore bra om vi blev bästisar, så kunde vi sitta och fika och hon skulle kunna skoja till det lite och lura i mig lite grammatik här och där i samtalet. Hon verkar nämligen väldigt kunnig och duktigt på just att lära ut.

Boken, Grejen med verb, är riktigt rolig och smart skriven. Jag gillar den, men tyvärr förstår jag fortfarande inte. Hennes jämförelser är underbara men förvirrar mig - jag kommer att behöva läsa den här flera gånger känner jag. Jag tror nämligen att man kan lära sig om man vill, men det behövs lite mer tid och engagemang än vad mitt bokläsande ger.

Små, söta illustrationer ger liv till texten och roligast av allt är nog Saras tacklista i slutet - där har hon ju lyckats pricka in mig:

"Tack till Er läsare som aldrig hört talas om den här boken men gillar grammatik alternativt tyckte att flodhästen var fin och gav den en chans." (min kursivering)

Absolut en bok för språknördar, grammatiknördar eller bara dig som vill ha ett gott skratt och lära dig något på köpet. Här kan du läsa ett utdrag ur boken.

Tack Piratförlaget för rec.ex.

2 kommentarer: