lördag 29 mars 2014

5/10: Främlingsleguanen - wtf?

Just nu är jag på bokresa i Norrtälje med ett gäng härliga bokälskare och på söndag ska det bokcirklas om Martina Montelius bok Främlingsleguanen

Jag har aldrig hört talas om den men den var kort så jag tänkte "fine" och läste den.

Som ni säkert gissade, eftersom jag läste en bok, så gillade jag den inte. Jag förstår den inte, jag stör mig på den och jag tror samtidigt att det blir en alldeles utmärkt diskussionsbok (det märkte jag redan på tåget upp när jag diskuterade den lite med mina Bokbubblarvänner). 


Den handlar om en 4,5-åring (jag tänkte en pojke men det står inte kön i boken) som slutar gå på dagis, vars föräldrar är borta och som lever själv i en lägenhet med en tysktalande leguan. Storyn i sig låter som en bok jag skulle älska, men språket - SPRÅKET - stör så mycket att jag bara inte kan annat än att tycka att boken är riktigt jobbig. Det är inte bara det att huvudpersonen pratar som en vuxen, det är ordvalen, de där fancy schmancy orden som väljs och som bara låter fel hos ett barn (eller hos vem som helst faktiskt). 

Men okej, jag kan ju förstå att språket är valt av ett skäl och boken har många tolkningsmöjligheter - kanske är detta en person med en diagnos? Kanske är barnet schizofrent? Kanske är leguanen en del av vanföreställningen? Och var är föräldrarna? 

Som sagt, en bra diskussionsbok men inget jag annars gillar. 

4 kommentarer:

 1. Det där med diskussionsbok låter ju lovande, men om språket är som du beskriver det skulle jag nog också störa mig på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har redan hört från flera här på Bokresan att de ogillade språket - fast också de som älskade språket...

   Radera
 2. Det är ju språket som gör boken helt fantastisk, och som speglar berättarens psykiska tillstånd så på pricken! Dessutom framgår det ju var, och hurdana, föräldrarna är, och hur det har påverkat barnet behöver man ju inte vara Einstein för att klura ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen inte, men alla har vi olika åsikter och sätt att tolka en bok på :-)

   Radera