söndag 31 augusti 2014

Bokcirklar - javisst!

Kulturkollo undrar över om deras läsare är med i bokcirklar och ja, det är jag ju så jag tar och svarar.

1. Är du med i en bokcirkel? Varför? Varför inte? (om du är med i en bokcirkel får du gärna berätta lite om den!) Jag är med i två trevliga bokcirklar. Den ena kallas Bokmaskarna och vi är fem vänner/fd. kollegor som började för fyra år sedan. Vi träffas ute på restaurang en kväll i månaden och visst, det blir mycket prat runtomkring men vi brukar vara duktiga på att ha läst boken och avhandla den. För några år sedan blev vi en riktig bokcirkel via Folkuniversitetet. Den andra kallas Bokbubblarna och vi är ett gäng bokbloggare (bl.a. Anna och Linda som bloggar på Kulturkollo) som träffas en gång i månaden och verkligen pratar om böcker. Visst pratar vi lite jobb ibland också men eftersom vi är bokälskare först och främst så är det boken i fokus.

2. Har du diskuterat böcker med andra utan att vara med i en regelrätt bokcirkel? Äh, ja. Typ jämt. På jobbet, med kollegor, med elever, med främlingar på fester eller som nu senast när jag gjorde sällskap till tåget med min kiropraktors receptionist och babblade på om böcker och läsning tills hon snällt sa att vi kanske skulle åka i olika vagnar så att jag kunde få läsa i fred.



3. Vilken är den bästa boken du cirklat om? Svårt, det är ju så sällan jag gillar böckerna vi läser (jag är ju så jeevla omunter) men det är ju alltid kul med böcker som ger diskussion och som vi tycker olika om. Shelleys Frankenstein var kul att cirkla om, om än inte den bästa kanske.

4. Vilken bok var inte alls bra att cirkla om? Mo Yans 700-sidor långa Ximen Nao bla bla bla* som endast en i Bokmaskarna orkade läsa färdigt. Eller påbörja öht. Det var inte jag kan jag ju nämna...

5. Bästa tilltugget till boksamtal? Choklad. Alltid. Bokbubblarna är duktiga på att köpa med choklad till våra samtal.

6. Och bästa drycken? Te. Jag har märkt att vinet jag dricker ihop med Bokmaskarna kan få oss att göra konstiga bokval, såsom 700 sidor Mo Yan...

7. Vilken bok skulle du vilja bokcirkla om på Kulturkollo? Oj, svårt. Kanske någon engelsk chick lit?

* Den heter såklart inte bla bla bla men jag kommer inte ihåg hela långa titeln...

lördag 30 augusti 2014

Tips: Boksläpp på Kungsbackas bibliotek

Lördag 6 september boksläpp
 
Kungsbackaförfattaren Hanna Höglund släpper sin ungdomsbok Ljus som varit dolt. Högläsning, intervju, mingel och signering. Tävling och pyssel för barn och ungdomar. Missa inte chansen att köpa ditt exemplar av årets portalfantasy. Alla varmt välkomna!
Ljus som varit dolt av Hanna Höglund
Fyrens bibliotek
Lördagen 6 september
Kl 11.00-14.30



Bild och text tagen från Fyrens hemsida. 

fredag 29 augusti 2014

Myser med Austen (och Psy)

Mammaledig med febrig snutt idag och eftersom jag läste ut Trollopes Sense & Sensibility igår så myser vi i soffan framför filmen idag. Lill-Grefvinnan har såklart läst pekboksversionen också så hon kan hänga med. Tyvärr tröttnade hon snabbt och hämtade plattan för att titta på "Gangnam style" istället.



torsdag 28 augusti 2014

Bra jobbat Trollope

Hej Joanna Trollope, din moderna version av Sense & Sensibility har fått mig att hetsläsa och omvärdera mina tankar kring den. Har inte direkt varit förtjust i Austens version (eller filmen) men nu blir jag nästan sugen på en omläsning av originalet.



måndag 25 augusti 2014

Man hittar lästid där man kan...

Jag ska väl inte klaga på aktivitetsdagar heller...


Läser utanför min genre och provar nytt; Neil Gaimans Oceanen vid vägens slut.

söndag 24 augusti 2014

Författaren i familjen - en sådan press

Jag har sett så många rekommendera Författaren i familjen av Grégoire Delacourt och jag vet ju att Sekwas böcker brukar vara en succé så när jag såg den på bibblan fick den följa med hem.

Jag blev inte besviken.

Fin, tragisk och varm berättar den om pojken som lyckades skriva vackra dikter till sin familj vid sju års ålder och sedan kände sådan press att hålla ihop familjen att han fick skrivkramp vid åtta års ålder. Vi får följa en familjs tragiska upplösning och en pojke som blir man och lyckas stort i sitt misslyckade liv. Det är franskt, vemodigt och alldeles, alldeles... vackert. Kärleken finns där hela tiden i familjen men det hjälper inte. Unika karaktärer som samtidigt är som alla andra.

Inte en bok jag gråter för men jag tar hela familjen till mitt hjärta. Läs den!

lördag 23 augusti 2014

Afrikanska noveller om kärlek

När det blev Annas tur att välja bok till Bokbubblarna blev det, föga förvånande, en afrikansk novellsamling - och tur var väl det för den visade sig gå hem hos oss alla (iaf vi fyra som var på mötet...)

Kärlek x 21 är just 21st noveller skrivna av afrikanska kvinnor och temat må vara kärlek men det är inte på något sätt en romancesamling eller liknande. Det här är kärlekens många olika sidor - oskuldsfull, hemlig, våldsam, rå, fantastisk och het. Varje novell är verkligen en egen historia och jag gillar det.
På sidan Världslitteratur kan man hitta en läsguide med frågor, tips och sammanfattningar till just den här novellsamlingen och jag rekommenderar er att spana in den om ni blir sugna på att läsa.


Okej, så vilka noveller gillade jag bäst?

Modis brud av Sindiwe Magona hamnar absolut först på listan. Den handlar om en kärlek som inte överger, som trotsar manlig stolthet och skam. Den handlar om den där kärleken vi alla vill ha.

Ojo och de beväpnade rånarna av Rounke Coker är ganska rolig om hur kvinnors vrede kan få män att reagera.

En solig eftermiddag av Véronique Tadjo är sorglig, fin och lite tragisk om att leva i sin fantasi och sedan knockas av verkligheten. 




tisdag 19 augusti 2014

Läshöst

Regn, storm, höst - ÄNTLIGEN! 

Jag tänker inte klaga iaf...


måndag 18 augusti 2014

Barnmorskan Jenny fortsätter beröra mig

Förra sommaren läste jag (och älskade) Barnmorskan i East End och blev direkt sugen på att läsa uppföljaren. Lind & Co var snälla nog att skicka Barnmorskan i east End del 2 till mig och nu är den läst (bättre sent än aldrig).

I första boken får vi lära känna Jenny (författaren) och hur hon hamnar som barnmorska i fattiga slummen hos en nunneorden. Jag vet att jag berördes starkt av alla hennes historier - både de med lyckligt slut och de med olyckliga. Mest de olyckliga. Jag hade ju själv precis blivit mamma så att läsa om personer som förlorar sina barn på ett eller annat sätt gick direkt in i hjärtat och tårarna sprutade.

I del 2 börjar tårarna spruta redan i första sidorna. Det är tre olika människoöden vi får följa i boken, människor som Jenny har kommit i kontakt med under sitt yrkesliv.

Första delen handlar om fattighusen och de hemskheter som barn kunde utsättas för där. Beskrivningen är så hemsk att när jag berättade om den för Grefven blev han jätteupprörd och ville inte höra mer. Man undrar ju hur vissa kunde leva med sig själva förr i tiden... Föreståndaren på barnavdelningen bestämmer sig för att minsann ska knäcka den där lilla glada ungen - fysiskt och psykiskt. Usch.Den handlar också om barn som överlevt fattighusen, blivit vuxna. Om syskon, om kärlek och om att vara tillsammans för alltid. Det finns fint i allt det hemska.

Andra delen är inte lika hemsk, den är nästan lite komisk. En av de äldre nunnorna blir anklagad för stöld och ingen kan förstå hur eller varför. Fungerar hennes hjärna som den ska eller inte?

Tredje delen är sorglig och fin den med, den handlar om en gammal krigsveteran med hemska sår på benen och den vänskap som uppstår mellan honom och Jenny är fin att läsa om.

Ja, jag älskade den här boken också och jag vill absolut läsa de övriga som finns i serien. Jag har sett första säsongen av tv-serien också - tyvärr visade det sig att de historier jag läste om här var med i första säsongen så jag kände liksom igen det jag läste. Nu gör det inte direkt något, det gav mig fina bilder av det som hände, men visst hade det varit kul att läsa om det först och se det sedan...

söndag 17 augusti 2014

Bloggdrottningen 2

Tidigare i år läste jag Therese Loreskärs Bloggdrottningen och även om jag inte älskade så blev jag sugen på att fortsätta bekantskapen och se vad som händer i den fristående fortsättningen. Tack snälla IDUS förlag som skickade mig Bloggdrottningen 2.

Den tar vid några månader efter där den senaste slutade och Kajsas liv har förändrats en del. Hälsobloggsbluffen är avslöjad, mannen är försvunnen och hennes bästa väninna har blivit head over heals förälskad i en utländsk miljonär. Nu står Kajsa ensam med tre barn, inget jobb och en svärmor som blivit utkastad från ålderdomshemmet.

Jag tycker att tvåan är lite roligare än den första, men tycker inte riktigt den lever upp till titeln - Kajsa bloggar ju inte längre. Om detta ändå är en fristående fortsättning kanske den kunde bytt namn... Men men, innehållsmässigt så är den lite dråpligt smårolig på ett ganska typiskt chick lit-aktigt sätt. Det blir liiiite överdrivet ibland i vissa scenarier (tex när hon råkar glömma svärmor ute i bilen i minusgrader) men också roligt och lite gulligt (som när hon köper en rosa rullator till svärmor).

Det ska komma en fristående del till har jag hört och ja, jag kommer nog att läsa den med. Lättläst underhållning och är ju faktiskt inget att säga nej till.



onsdag 13 augusti 2014

Om att ge vissa böcker en chans

När Caitlin Morans Konsten att vara kvinna kom så försökte jag läsa den, men klarade mig inte förbi första (tråkiga) kapitlet och gav upp. Ju mer hyllad hon och hennes bok blev desto mindre intresserad blev jag - trots att hela #boblmaf verkade dyrka marken hon går på.

I sommar gav jag den dock en ny chans och den här gången blev det som ljudbok (på svenska). Och det funkade! Uppläsaren (Rachel Molin) är helt rätt och jag glömmer liksom bort att det inte är originalet jag lyssnar på - orden känns äkta.

När man väl kommit över de första kapitlen, som faktiskt är lite tråkiga, så blir boken vettig, underhållande och mycket intressant. Jag är alldeles för oinsatt i politik och feminism för att kommentera allt sådant men mycket av det Moran säger är vettigt - det handlar inte om att förbjuda eller ta bort utan om att anpassa, jämställa. Jag märker att jag gillar att lyssna på det hon har att säga och jag kan i framtiden tänka mig att läsa fler av hennes verk.


En annan bok som jag gett en chans i sommar är Nanna Johanssons Hur man botar en feminist som jag tydligen köpt in till skolbiblioteket och som därför fick följa med hem. Jag läser inte så mycket grafiska böcker men det finns mycket att hämta där.

Den här hade jag lite svårare för dock, det blir lite för mycket politisk agenda över den och jag har svårt att hålla med om allt. Jag är en sådan där som inte vet om jag ska kallas feminist eller inte eftersom jag fortfarande associerar ordet med negativa delar. Kan inte bara alla vara snälla och rättvisa mot varandra och så kan vi väl bestämma att ingen är bättre än någon annan pga kön/hudfärg/religion/läggning osv. 




tisdag 12 augusti 2014

Hej rec.ex-hösten

Hej och välkommen du kära höst med härlig, spännande bokpost :-) 


Lär mig lite om statare

Bokmaskarna läste klassiker i våras (hej sen recension) och en av oss (inte jag) ville läsa svenska statarförfattare (urk). Valet föll på Ivar Lo-Johanssons Analfabeten, boken som handlar om hans far. Jag såg framför mig hur jag möjligtvis skulle dö tristessdöden flera gånger om under läsandets gång och var väl inte sådär positiv direkt (är jag någonsin det?).

Vet ni vad?

Jag hatade den inte. Den var faktiskt inte ens trögläst - den var ganska underhållande och intressant. Det är en helt annan värld (känns det som) som beskrivs - och ändå inte. Fattigdomen, rädslan inför det man inte kan, skammen och känslan av lycka när man får äga något. Mycket av det som de slet för då tar vi för givet idag.

Nu var det så länge sedan jag läste den att jag inte ska försöka mig på att skriva om den men den var bra, jag kommer kanske inte direkt att slänga mig över författarens andra böcker men jag kan rekommendera denna.

måndag 11 augusti 2014

Augustiresan

Jag har inte läst något av Anna Fredriksson tidigare men alltid lockats av hennes böckers omslag - de ser så inbjudande och härliga ut.

När jag nu lyssnat på Augustiresan inser jag att det dock är något helt annat som gömmer sig bakom fasaden - lite som i storyn.

Som Hyllan skriver så tycker inte jag heller att storyn handlar så mycket om vänskap som den säger - handlingen kretsar kring Jenny och hennes problem på jobbet. Otäckt, provocerande och känsloladdat - verkligen en hemskt bra beskrivning av hur jobbigt man kan ha det när saker inte fungerar. Jenny har blivit ny personalchef och detta tas inte emot väl av kollegorna. Hennes lata, själviska, fega chef stöttar henne inte och eftersom hon skärmar av sig från vänner och maken går det som det går.

Jag blir provocerad av chefen, kollegorna och faktiskt Jenny själv.

Att det sedan ska handla om en vänskapsresa - nja, jag tycker vännerna är lite väl hårda. Jag har tur med mina vänner - även om vi inte hörs på länge så räknar vi fortfarande varandra som nära vänner. Så tycker jag inte fallet är här...

Varför det också börjar med en skilsmässa känns bara som ännu en sidohistoria som inte riktigt bidrar till storyn.

Allt som allt, vad tycker jag då? Jo, men det här är en helt okej bok men ingen måsteläsning.

fredag 8 augusti 2014

Tre gånger tre - snart dags

Pocketlover kör sin 3 x 3 -utmaning igen nu i höst och förra året lyckades jag ju hänga på med 3x3 Jonathan Tropper och nu i höst ska jag försöka igen. I år hamnar valet på att få läst de där böckerna som "alla läst" och som man "bara måste ha läst".

Tidsresenärens hustru - Audrey Niffenegger
Livet efter dig - Jojo Moyes
Gone girl - Gillian Flynn

1 september drar det igång - se till att anmäla dig hos Pocketlover om du vill vara med :-)