lördag 23 augusti 2014

Afrikanska noveller om kärlek

När det blev Annas tur att välja bok till Bokbubblarna blev det, föga förvånande, en afrikansk novellsamling - och tur var väl det för den visade sig gå hem hos oss alla (iaf vi fyra som var på mötet...)

Kärlek x 21 är just 21st noveller skrivna av afrikanska kvinnor och temat må vara kärlek men det är inte på något sätt en romancesamling eller liknande. Det här är kärlekens många olika sidor - oskuldsfull, hemlig, våldsam, rå, fantastisk och het. Varje novell är verkligen en egen historia och jag gillar det.
På sidan Världslitteratur kan man hitta en läsguide med frågor, tips och sammanfattningar till just den här novellsamlingen och jag rekommenderar er att spana in den om ni blir sugna på att läsa.


Okej, så vilka noveller gillade jag bäst?

Modis brud av Sindiwe Magona hamnar absolut först på listan. Den handlar om en kärlek som inte överger, som trotsar manlig stolthet och skam. Den handlar om den där kärleken vi alla vill ha.

Ojo och de beväpnade rånarna av Rounke Coker är ganska rolig om hur kvinnors vrede kan få män att reagera.

En solig eftermiddag av Véronique Tadjo är sorglig, fin och lite tragisk om att leva i sin fantasi och sedan knockas av verkligheten. 
2 kommentarer:

  1. Det blev en toppenbra bubblarbok. Har läst igenom läsguiden nu också. Tack för tipset!

    SvaraRadera