onsdag 13 augusti 2014

Om att ge vissa böcker en chans

När Caitlin Morans Konsten att vara kvinna kom så försökte jag läsa den, men klarade mig inte förbi första (tråkiga) kapitlet och gav upp. Ju mer hyllad hon och hennes bok blev desto mindre intresserad blev jag - trots att hela #boblmaf verkade dyrka marken hon går på.

I sommar gav jag den dock en ny chans och den här gången blev det som ljudbok (på svenska). Och det funkade! Uppläsaren (Rachel Molin) är helt rätt och jag glömmer liksom bort att det inte är originalet jag lyssnar på - orden känns äkta.

När man väl kommit över de första kapitlen, som faktiskt är lite tråkiga, så blir boken vettig, underhållande och mycket intressant. Jag är alldeles för oinsatt i politik och feminism för att kommentera allt sådant men mycket av det Moran säger är vettigt - det handlar inte om att förbjuda eller ta bort utan om att anpassa, jämställa. Jag märker att jag gillar att lyssna på det hon har att säga och jag kan i framtiden tänka mig att läsa fler av hennes verk.


En annan bok som jag gett en chans i sommar är Nanna Johanssons Hur man botar en feminist som jag tydligen köpt in till skolbiblioteket och som därför fick följa med hem. Jag läser inte så mycket grafiska böcker men det finns mycket att hämta där.

Den här hade jag lite svårare för dock, det blir lite för mycket politisk agenda över den och jag har svårt att hålla med om allt. Jag är en sådan där som inte vet om jag ska kallas feminist eller inte eftersom jag fortfarande associerar ordet med negativa delar. Kan inte bara alla vara snälla och rättvisa mot varandra och så kan vi väl bestämma att ingen är bättre än någon annan pga kön/hudfärg/religion/läggning osv. 
4 kommentarer: