söndag 3 juni 2012

Hello Afrika, tell me what you readin'?

Idag träffades Bokbubblarna - iaf tre av oss - och pratade om de afrikanska böcker vi läst. Mitt val föll på The spider king's daughter av Chibundu Onuzo - en bok som handlar om två 18-19-åringar i Nigeria. Abike Johnson är dotter till en av de mäktigaste och rikaste männen i Lagos. Hon är pappas favorit och får ofta vara med och bestämma vad som händer i hans olika affärer. Hon är kaxig och hård och åker ofta med sin privatchaufför längs vägarna i Lagos.

Det är just på vägen som hon en dag får syn på glassförsäljaren "Runner G" - en nyfattig pojke som springer ikapp bilarna för att kränga sin glass. Efter faderns död har G och hans familj förlorat allt, mamman är näst intill apatisk och lillasystern inne i tidig tonår och den där egoistiska fasen.

G och Abike påbörjar en osäker och inte riktigt lätt vänskap som har tendenser till att bli ett kärleksförhållande. Dock är de osäkra på varandra och iom deras olika sociala klasser så har såklart förhållandet lite hinder. Det blir inte bättre av att alla Abikes oäkta syskon, vänner och anställda varnar G för henne. När han sedan får veta att hennes far ligger bakom både mord och trafficking så vill han hämnas - men tänk om även Abike är inblandad...

Jag slutar där ifall någon är sugen på att läsa den. Ganska lättläst och intressant. Lite Romeo & Julia goes Afrika.

2 kommentarer:

  1. Jag läste i en intervju med författarinnan att hon skrivit den när hon var 17-19 så man kan tänka sig att hon skrivit om jämnåriga. Kul med en så ung författare!

    SvaraRadera