lördag 30 november 2013

Jag lyssnar på din bror

Jag har nyss läst Jonas Hassen Khemiris pjäs Fem Gånger Gud med mina elever (vilket alla borde göra - den är så bra, så djup och fungerar både i samhällskunskap, religion och svenska (och säkert ännu fler)). Anyway, jag blev då sugen på att läsa ännu mer, jag har tidigare läst Ett öga rött och Montecore en unik tiger, men jag hade faktiskt inte läst hans senaste; Jag ringer mina bröder.

Sagt och gjort, den fanns ju på Storytel så medan jag åkte ned till Ullared lyssnade jag på Jonas bror Hamadi som läste. En härlig röst, den här ljudboken störde jag mig inte det minsta på...

Handlingen då? Jo, först skrattar jag och känner igen mig i huvudpersonens kompis som nyss fått barn och därför ringer varje timma för att berätta minsta lilla grej om bebisen - typ "Åh, hon åt en bit banan idag. Fattar du??? EN. BIT. BANAN!!!" Nu kanske jag inte ringer mina vänner (eller min bror) direkt, men jag instagrammar, facebookar och bloggar om dottern i tid och otid. Det hör väl till... När jag väl kommit över detta - beskrivningen av vännen är inte så lång trots allt, så tycker jag att det är en intressant historia som kretsar kring bilbomben i Stockholm och hur personer med utländskt påbrå kan ha känt sig. Vi får följa huvudpersonen genom hans telefonsamtal till olika vänner, släktingar och genom hans egna tankar - eller är det inte hans tankar? Som alltid när Khemiri skriver så finns det ett djup och mycket samhällskritik - allt blandat med humor och den något skamliga igenkänningen.

En kort men intressant och viktig berättelse. Läs!

2 kommentarer:

  1. Kan tipsa om att en nu går som radioteater på P1 om du vill lyssna (kanske med dina elever).

    SvaraRadera