tisdag 31 maj 2016

Eligible - en modern Austen


Ja du Sittenfeld, det tog lite tid men tillslut så gillade jag din moderna version av Pride & Prejudice. Jag tycker dock att det var väldigt mycket du ändrat och att det var väldigt långa utläggningar i början. Det kanske inte hjälpte att jag lyssnade på den de första 200 sidorna... 

Men men, sedan blev den ju mer Austenish och jag gillar hur du fångat några av karaktärerna. Darcy, Mr Bennet och Mrs Bennet stämmer överens med hur jag ser dem, jag tycker dock att din Liz är lite för flamsig för min smak. Det där intellektet hon är känd för tycker jag inte riktigt kommer fram här - men jag gissar att det var ett medvetet val. 

Det här är den mest moderniserade versionen i Austenprojektet som jag stött på, kanske är det just det jag hakar upp mig på. Jag har tidigare läst Trollopes Sense & sensibility och McDermids Northanger Abbey (jag har McCall Smiths Emma oläst i hyllan) och de var mer lika originalet. Sittenfeld har i stort sett skrivit en egen bok där hon lånat namnen och tagit inspiration från storyn av Austen. 

Trots allt satt jag som klistrad mot slutet och jag gillade den. Jag har också under läsningen blivit sjukt sugen på att se om The Lizzie Bennet diaries, Lost in Austen, Bridget Jones-filmerna och 1995- versionen av Pride & Prejudice med Colin Firth som Mr Darcy. Tur att jag strax går på sommarlov och sedan mammaledighet då ;-)
 #lindaläser2016

P.s. Jag gillar att den här versionen gör det vi alltid velat att Liz och Darcy skulle göra... 

4 kommentarer: