söndag 31 maj 2015

Två franska

Mitt förhållande till de böcker Sekwa ger ut är väldigt berg- och dalbaneaktigt. Jag brukar ofta antingen verkligen gilla eller känna mig väldigt ljummen till dem. Här nedan följer två sådana exempel:

https://igcdn-photos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xta1/t51.2885-15/11142196_1592555651003433_1170622999_n.jpgFörst lyssnade jag på Vi var skapta för lycka av Véronique Olmi. Omslaget är ju så otroligt vackert och inbjudande så jag har länge velat läsa den och när jag då skaffade Storytel och den fanns där kändes det naturligt att välja den.


Men.

Den var alldeles för svart för mig, vemodig och velig och den där Serge var då absolut inget att hänga i julgranen. Han är så självupptagen och velig och jag vet, full av unresolved issues om sin mor och far men hallå, orka liksom! De mesiga kvinnorna sedan, på ett sätt så starka och samtidigt så svaga.

Tyvärr, men i det här fallet så var det inte för mig.

Däremot så blev läsningen av Och sen Paulette av Barbara Constantine precis vad jag hoppades på. Varje gång jag sett titeln tänker jag på låten La bicyclette med Yves Montand, där orden "Et puis Paulette" finns med.

https://igcdn-photos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11377932_892760567432154_714704908_n.jpgDet här är en charmig historia om oväntad vänskap och jag tycker den påminner om En man som heter Ove och Tillsammans är man mindre ensam. Jag tar den verkligen till mig, kunde inte sluta läsa och blir rörd av karaktärerna och deras historier. Den handlar om att ta hand om varandra och konsekvenser av sitt handlande. Om att våga, att vilja och att ta steget.

Så fin, så himlans fin. Verkligen för mig!

söndag 24 maj 2015

Lite sommarbingo

Jamen, förra året skrev sig Mind the book-Camilla varm om Books on the nightstands Book Bingo och nu i år tänker jag att jag baskemig ska försöka vara med. Här hämtar man sin bricka. Du har chans att få Bingo mellan 25 maj- 7 september - då ska väl t.o.m. jag hinna fylla någon rad...

Min bricka:





Lär känna Edward

Jag har klurat hela veckan på Kulturkollos utmaning, som den här veckan handlar om ens fiktiva favoritdjur. Jag har svårt att komma på något specifikt, visst gillar jag alla djuren som vi läser om i dotterns barnböcker, men jag vill svara något som jag läst under min vuxna lästid.
En hamsters dagbok : Edward 1990-1990 (inbunden)
Så kom jag på det. Edward.

Hamstern Edwards dagbok är ju helt fantastisk. Vi får följa en något pessimistisk och smått deprimerad hamster under hans få levnadsdagar. Filosofiskt, poetiskt och alldeles för kort berättar han för oss om hur tråkigt livet kan vara när det går ut på att sova, äta, bajsa och springa runt i ett hjul.

Definitivt läsvärd - man vill lära känna Edward.

tisdag 19 maj 2015

2 bokklubbsböcker

https://igcdn-photos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11242636_1568750823392523_1979383493_n.jpgBokmaskarna läste Nabokovs Lolita för ett tag sedan - en bok jag länge velat läsa. Jag har ett vagt minne av att jag sett filmen, eller iaf delar av den, för många år sedan och att jag hade en crush på Jeremy Irons och därför var ganska partisk till vad jag tyckte om innehållet. Som jag minns det så var Humbert Humbug (eller vad han nu kallar sig, Irons karaktär iaf) en snäll och kärlekskrank man och Lolita en liten bitch. Som sagt, något färgad av det faktum att jag var ung och lite småkär i Jeremy Irons.

När jag nu läste boken istället så har jag väl inte riktigt samma bild. Jag tycker iofs fortfarande inte om Lolita (tjejen) men jag tycker kanske inte att Humbert är en mysig kille direkt. Det som vi alla i Bokmaskarna var fascinerade över är att den här boken, trots sitt ämne, fick oss att känna sympati för mannen - och för flickan. Författaren har väldigt skickligt undvikit att använda laddade ord, vilket gör att vi ibland nästan glömmer bort vad det egentligen är som sker.

Jag tycker dock att boken är riktigt tjötig. Gubben maler på i över 400 sidor och jag hade inte behövt ta del av exakt allt han tycker och tänker.


https://igcdn-photos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11261701_1091917957490140_1458014471_n.jpgBokbubblarna läste Diskis Till den skrivande kvinnans försvar och vi var väldigt få som orkade läsa ut och ännu färre som gillade den (jag). Visst, den har rätt tråkiga partier, men också rätt många fina om hur galen man kan bli av böcker. Jag tycker att den något sorgliga karaktären, Marie, är pinsam och beter sig lite som en fjortis som får träffa Justin Bieber, men samtidigt så är hon ju så envis och cool som går sin egen väg och struntar i vad andra tycker. Jag gillar att den är skriven med lite humor, men vi reagerade allihopa på ett vulgärt stilbrott i slutet - varför har författaren valt att göra så?

Inte en bok man måste läsa, men ändå lite kul att ha läst om man nu ska kalla sig boknörd...



söndag 17 maj 2015

Bowie - en normbrytare

Kulturkollos veckotema handlar om att bryta normer och tisdagsutmaningen (som jag svarar på i sista sekunden) ber oss om följande:

1. Berätta om någon som vågat eller vågar bryta normer och gränser och som är en förebild för dig. Det kan vara en känd person, eller någon du känner, en verklig person eller en fiktiv karaktär. Det viktigaste är att det är en person som inspirerat dig på något sätt.

2. Berätta om en film eller bok som skulle kunna få titeln ”bortom normen”. Förklara gärna vad det är som gör boken eller filmen så bra.

1. Jag har svårt att komma på någon som inspirerat  mig personligen - jag gillar att vara lite annorlunda, att skilja mig lite från mängden men är väl samtidigt en ganska vanlig, stereotypisk Svensson med make, barn, hus och bil. Saknar iofs en hund... MEN. Det var ju någon som inspirerar till att bryta normen jag skulle skriva om och hela veckan har jag gått och tänkt på en person som verkligen har utmanat normer under åren;


David Bowie.*

Kan man ha ett sådant här veckotema utan att nämna honom? Jag är uppväxt med föräldrar som lyssnat mycket på Bowie och både jag och min lillebror gillar hans musik. Jag må inte veta mycket om varken hans liv eller musik, men jag vet att han är en som bröt mot normer på flera sätt. Man, kvinna, rymdvarelse, homo, bi, hetero? Vad var han? Är han? Vem vet? Jag tycker hur som helst att han är en otroligt intressant artist och hans musik är fortfarande lika fantastisk nu som när jag växte upp med den.

2. För att fortsätta på Bowie-temat så vill jag då rekommendera en bok som jag hittade på second hand för många, många år sedan - To Major Tom, the Bowie letters av Dave Thompson. Boken handlar om en ung pojke i England som skriver brev till sin stora idol, David Bowie. Vi får följa honom från ung pojk, genom tonåren, genom livet och upp till att han är runt 40-50 (har jag för mig). Breven beskriver en livsresa och de beskriver Bowies karriär. För läsare som älskar fotnoter så är den här perfekt - när pojken skriver och ifrågasätter något Bowie gör så svarar författaren med en fotnot för att vi läsare ska få veta vad som egentligen hände.

Boken känns som en hyllning, en faktion, och det är kul att följa pojken och Bowie när de båda går igenom så mycket över åren. Den är välskriven - språket matchar åldern som pojken är i. I början är det oskyldiga, naiva frågor; som t.ex. varför Bowie stod på knä framför sin gitarrist - "spelade du på hans gitarr med munnen?"** Jag rekommenderar boken varmt om man gillar Bowie eller uppväxtskildringar.

Till slut lämnar jag er med några av mina favoritlåtar.





* Jag har ju iofs rött hår och klär och sminkar mig färgglatt - jag kanske har blivit inspirerad iaf...
** Han bryter normen på scen genom att simulera en avsugning, något den unge pojken inte riktigt förstår.

lördag 16 maj 2015

Pippikalas och bokköp

Idag åkte jag, dottern, hennes bästis J och Js mamma in till Gbg där Bokskåpets vänner hade spunkigt kalas för att fira butikens och Pippis födelsedag. 


B var klädd i sina Pippikläder och kompisen J hade en riktig Pippi-outfit på sig. Man fick ansiktsmålning, Pippiläsning, popcorn och fika - ett alldeles underbart spunkigt kalas! 




Vi köpte lite böcker och såpbubblor och vandrade vidare. 

Inne på Pocket shop ville flickorna handla mer (japp, de har uppfostrats väl) så det blev minipixi som fick testas. 


Det här var ett väldigt trevligt sätt att spendera en lördag med barn så det kan nog bli fler besök till Bokskåpet - även om det inte är Pippikalas varje gång ;-)

fredag 15 maj 2015

Lite liebsterfrågor

Jag har ju helt missat att jag fått tre stycken Liebster awards - Tack Ugglan & boken, Boklusen och Sizzen!

Då så, lite frågor för mig att svara på...

Ugglan & bokens:
1. Vilken bok/vilka böcker läser du just nu?
Imorse plockade jag upp Katie Ffordes Wild designs som jag lånat av Bokbubblar-Sofie.
2. Vilken barnbok minns du tydligast från din barndom?

Karlsson på taket som mamma läste högt varje natt.
3. Vilken genre läser du helst?

Feelgood
4. Vilken bok ser du mest fram emot att läsa?

Hrm, jag ser fram emot att få plöjt igenom alla olästa böcker i min bokhylla.
5. Varför började du blogga om böcker?

Jag kommer inte ihåg varför, men jag är glad att jag gjorde det :-)
6. Vad gillar du att göra förutom att läsa böcker?

Träna, se på film och laga mat.
7. Visa en bok med ett riktigt snyggt omslag!

Jag köpte Amanda Hockings Switched på second hand häromdagen endast pga omslaget. Känner inte till den alls annars.
8. Vilken bok har en inledning som du tycker är riktigt bra?

Ähm... ska man komma ihåg sådana?
9. Vilken författare har du flest böcker av i din bokhylla?

Alexandra Potter, Katie Fforde, Ali McNamara, Sophie Kinsella, Jane Austen och Janet Evanovich.
10. Vilken romankaraktär skulle du vilja åka på semester med?

Bridget Jones - jag tror vi skulle ha hur kul som helst.
11. Vilken bok skulle du vilja tipsa mig om?

Om du inte har läst Hillary Jordans Mississippi än så gör det - riktigt bra bok!


Boklusens:
1. Vilken bok läser du just nu?
Katie Ffordes Wild designs

2. Vilken är din favoritförfattare?
Alexandra Potter och Katie Fforde

3. Vilken bok ser du mest fram emot att läsa i sommar?
Så många som möjligt av de olästa i min bokhylla

4. Vilken genre läser du helst?
Feelgood

5. Hur står dina böcker i bokhyllan? (alfabetiskt, efter färg mm)
Efter färg, genre och typ. Faktaböcker för sig, Jane Austeniga böcker för sig, Shakespeare för sig, klassiker för sig, inbundna för sig och allmänna pockets efter färg. 

6. Vilken är den bästa bok du läst och varför?
The perks of being a wallflower är fortfarande en favorit - varje gång jag läser om den är den som ny för mig.

7. Hur många olästa böcker äger du?
Över hundra tyvärr - jag gör mig oftast av med böcker jag läst.

8. Vilken är den senaste bok du köpt?
När kejsaren var gudomlig, Projekt Rosie och Sophies historia - hittade dem på second hand och har redan gett bort dem till mina svägerskor.

9. Var handlar du helst böcker?
På second hand

10. Vilken var den senaste boken du valde att inte läsa klart?
Tio saker jag lärt mig om kärlek av Sarah Butler. Den var inte alls vad jag ville läsa.

11. Vilken bok tycker du att jag ska läsa?
Hillary Jordans Mississippi

Sizzens:

1. Vilken bok har du starkast minne till?
Hrm... Det får nog bli Karlsson på taket här. Mamma läste in den på band för mig när jag var liten (eftersom hon inte orkade läsa den varje eviga natt) så jag lyssnade på den varje natt i tretton år...
2. Vilken är den sämsta bok du läst?
Egenmäktigt förfarande och Att komma hem ska vara en schlager. Jag kan tyvärr inte sluta ogilla dem trots att det gått flera år sedan den sistnämnde. Det högtravande språket i båda får mig att krevera! 
3. Vilken bok har haft den största inverkan på ditt liv?(Kanske förändrat ditt sätt att tänka eller fått dig att intressera dig för något nytt)
Jag tror nog att Hamlet är den bok som haft störst påverkan med tanke på att jag efter att ha läst den i gymnasiet sedan blev som besatt och skrev alla arbeten i sju års tid därefter om Hamlet eller Shakespeare...

4.  Var får du böckerna du läser ifrån?(Köper i en fysisk bokhandel eller på nätet? Eller lånar du på biblioteket?)
Jag lånar på biblioteket och köper second hand - ibland händer det förstås att det "råkas" köpa när jag går förbi Pocket shop...
5. Finns det någon genre du undviker?Varför?
Deckare är inte riktigt min grej.
6. Pest eller kolera: Att bara få läsa en bok per år eller att få läsa så mycket du vill men aldrig avsluta böckerna?
Hrm, jag blir ju oftast sur på sluten av böckerna så det kanske vore en lösning att aldrig få läsa färdigt dem...
7. Kollar du på booktubers? I så fall vilka?
Nope.
8. Har du någon/några favoritbokbloggare?
 Svårt att säga, jag gillar personliga bokbloggar där det inte bara recenseras utan händer annat bokigt också.
9. Vilken bok skulle du räddat om du bara fick rädda en enda bok?
 Alldeles för svår fråga...
10. Har du några book boyfriends? i så fall vilka?
Mr Darcy och Captain Wentworth från Austens böcker kanske? 
11. Läser du helst på engelska eller svenska?
Jag läser gärna på båda, beror på humör och typ av bok. Chick lit är nästan ett måste på engelska.

Tack till er alla tre för era frågor!

torsdag 14 maj 2015

Mitt och Mannheimers liv som gift

https://igcdn-photos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11256399_941161159267833_1821757324_n.jpgJag är ju egentligen inte så mycket för att lyssna på böcker, men iom att jag är ute och joggar/går stavgång rätt ofta numera så nappade jag på Storytels erbjudande om första månaden för 9kr. När jag sedan såg Anna Mannheimers bok Mitt liv som gift, uppläst av henne själv så var det ju solklart vad jag ville lyssna på.

Det här är verkligen en bok som är lätt för mig att tycka om. Den är seriös, oseriös, jätterolig och fin. Igenkänningshumorn är på topp - ibland tror jag nästan att hon pratar om mig och Grefven. Hon tar upp sådant som hur man hittar den rätte, barn, singelliv, penisar, Bolibompasex och klimakteriet. Man får också ett recept på en fisksoppa som låter riktigt god. Det är naket, ärligt, ironiskt och självdistanserat - jag gillar det verkligen. Att lyssna på henne läsa själv tror jag dessutom ger mig mer än om jag hade läst boken själv - nu blir det verkligen hennes ord.

Det här var verkligen vad jag behövde för att ta mig ur nationella-prov-koman. Ljudboken tar endast 3 timmar (löstes för min del av 2 h pendel till och från jobbet + en 4,2 km joggingtur med efterföljande dusch och påklädning.)

Jag tänker att det här är en perfekt present att ge till någon på Mors dag - jag vet iaf att jag ska köpa den till min mor.

onsdag 6 maj 2015

Igenkänningspoesi från Krapu

Hur kunde du

Hur kunde du!

inte bara glömma

utan också förneka

allt du sagt

allt du lovat

Som den där gången

– har du glömt? – 

du sa:

Goddag

Så där bara: Goddag

Ungefär som att du skulle önska

att jag skulle ha en god dag liksom

att just jag skulle ha en 

god dag

 

Eller: 

Hej på dig, du!

 

”Hej på dig, du!” sa du

– minns du? –

Som att

hej på just

mig 

liksom!

Har du glömt allting redan

allt som du sagt till mig

som den där gången

– jag minns det så tydligt:

det hade just slutat regna,

ljuset föll in genom fönstret –

du sa:

Vill du vara snäll….- nånting

Visst

ville jag vara snäll

 

Jättesnäll! Hela tiden!

 

Och i kafeterian:

Får det lov att vara mera?

Ja-a.

Mycket

mera

 

Och mitt vackraste minne

på blanka förmiddagen

– på arbetstid! –

du ställde mig frågan:

Va e´klockan?

Just det!

”Vad är klockan!”

Ungefär som att:

Vad är klockan slagen, är det dags nu,

är det rätt tillfälle, är det vår tid nu, typ!

 

Hur kunde du bara förneka allt

och låtsas oförstående

när jag sa att det var ömsesidigt!

 

Men jag glömmer inte

Och jag tänker inte radera

det därkorta och sakliga meddelandet

som du undertecknat med ditt namn och

”m v h”

med….vänlig….hälsning

 

”Goddag”

”Hej på dig du”

”Vill du vara snäll..” – nånting

”Får det lov att vara mera”

…och

”Va é klockan

------------------------------

Det är lite mycket på jobbet just nu och tydligen blir jag i stressens tid sugen på lite poesi. Solja Krapu är min nya poesigudinna och jag börjar med samlingen Jag behöver busschauffören och hittar där den här underbara "Hur kunde du". Jag tycker att den är så träffande - den beskriver mig precis under tonåren och den efterföljande singeltiden där ett leende från någon fick mig att hoppas. 

Jag ser verkligen fram emot att bekanta mig mer med Krapus dikter. I en av samlingarna jag har finns en cd med där hon läst in dikterna!

lördag 2 maj 2015

Amsterdam - en bokstad?

Amsterdam är definitivt en stad jag vill tillbaka till - jag tilltalades av husen, kanalerna, shoppingen och stämningen. Som den bokklubb vi är försökte jag få in lite bokprat varje dag - Bokmaskarna var ju trots allt där för att fira fem år som bokklubb. Jag hade med Boknördskortleken som vi roade oss en stund med, jag försökte införa minst 30 minuters läsning varje dag (vi fick helt enkelt läsa lite när vi hade lite tid mellan festligheterna) och vi satt en kväll och svarade på frågor från sådana där boklistor som brukar cirkulera bland bokbloggarna titt som tätt.

https://igcdn-photos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t51.2885-15/11176060_889086911137175_446409115_n.jpg
Här sitter Anna och läser i fönstret på vårt hotellrum

Vi kom dit på Världsbokdagen och roligt nog så hittade vi ett litet bokbytarställe nere vid kanalen när vi gick ut från hotellet. Det var dock inget där som lockade till ett byte, men kul att se att det finns!

https://igcdn-photos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t51.2885-15/11189478_757085777722509_1960741163_n.jpg
Annieke, Anna och Hanna poserar framför bokbytarhyllan

Allt som allt, när jag väl packat upp resväskan en vecka efter hemkomst, så verkar Amsterdam vara ett bra ställe att köpa böcker på. På fredagen besökte vi deras stora bokmarknad som tydligen ställs upp varje fredag. Det fanns ett helt bord med bara sci fi/fantasy - vilket jag tydligen börjat intressera mig för. Jag köpte dock inget på marknaden - ganska mycket var på nederländska och det lilla som var på engelska var inget som lockade.

https://igcdn-photos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t51.2885-15/11142207_1579739168969336_399857047_n.jpg
Bokmarknad


Dagen efter åkte jag till The American bookstore och gick runt där i lite mer än en timme medan de andra gick på Van Gogh museet. Oj så jag dreglade - och shoppade. Tre våningar fyllda med olika härliga bokfynd på engelska - hur lycklig blir man inte?

Allt som allt blev det sex stycken böcker som följde med hem från Amsterdam - de första två köptes iofs på flygplatsen på väg TILL staden (svårt att inte köpa när Marcusbiblioteket står där och säljer), tre stycken köptes på the American bookstore och den sista köptes på flygplatsen i Amsterdam på väg hem.

https://igcdn-photos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpt1/t51.2885-15/11201672_432259483611933_189599481_n.jpg
Bokköp