onsdag 4 december 2013

Smart om Irans historia

Ikväll ska Bokmaskarna träffas och äta persiskt - vi har nämligen läst den grafiska serieromanen Persepolis (i fyra delar) av Marjane Saprati. Hela det här året har vi kört tremånadsteman och det här är början på temat "Andra länder" - dvs lite andra länder än de typiskt vanligaste (hej Sverige, England och USA).

Det här var något nytt för mig, jag gillar serieformatet som gör det lite lättare att ta till sig allt hon beskriver utan att det blir för tungt - det är ju trots allt inte direkt ett muntert ämne. Satrapi beskriver styrningen av landet, kriget, att behöva bära slöja, att bli ivägskickad från sina föräldrar, vänner och släktingar som mördas och annat jobbigt. Samtidigt så är inte allt nattsvart. Hon revolterar, hon träffar kärleken, hon får uppleva lite frihet.

Jag tycker att det här var en intressant historia och det var ett intressant sätt att berätta den på - jag har lärt mig lite mer (okej, ganska mycket mer) om Iran och dess historia. Många gånger skrattar jag, jag fäller en tår och jag blir arg, riktigt arg på all inskränkthet (tex som bilden nedan visar - heja Marjane!) Absolut en läsvärd bok och definitivt något jag vill köpa in till skolans bibliotek.6 kommentarer: