lördag 21 september 2013

Lite meta att åka buss och läsa På drift

Länge har jag velat läsa Jack Kerouacs On the road och har länge haft en gammal svensk översättning i bokhyllan. Iom min Wallflowerutmaning skulle den läsas som septemberbok så nu är det gjort.

Förstod jag den? Nej.
Gillade jag den? Nja.
Kommer jag ihåg den? Njae.

Man kan väl lugnt säga att jag ser ett tema i de böcker som Charlies lärare ger honom - och det ska bli väldigt intressant att göra en färdig analys när alla är lästa.

Jag tycker att den påminner lite om Fitzgeralds This side of paradise - den jag aldrig kom igenom. Det är, som i nästan alla de andra böckerna, en ung man (Sal Paradise, på wikipedia läser jag att detta är alias för Kerouac själv) som berättar om sitt liv och sina vänner. Lite som i The Great Gatsby är det inte berättaren som har huvudrollen, utan en av vännerna (Dean Moriarty). Boken beskriver deras bilresor genom USA, det sups, knarkas, knullas, gifts och skiljs. Inget verkar vara några bekymmer - pengar, jobb och kvinnor löser sig alltid. Det är verkligen en bok som handlar om ingenting - jag minns den inte och det är en vecka sedan jag läste ut den.

4 kommentarer:

  1. Läste den för väldigt länge sen. Minns den inte heller, men kanske de år som gått ursäktar mig något. Minns däremot ATT de var på drift. Kanske var det poängen.

    SvaraRadera