söndag 16 september 2012

Lyckan i att få ge boktips

Igår (den 15e september) uppmanades vi via Facebook att ge bort en bok. Klart jag tar sådant på allvar - jag hade en heldag med second handshoppande och Ikeabesök som avslutades med tjejkväll hos min kompis "Syrran". Eftersom jag på första second handen hittade en av mina favoritböcker Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet så köpte jag den och gav bort till kvällens värdinna. Jag hade också med mig ett gäng utrensade böcker jag inte ville ha kvar som tjejerna fick ta. Så, jag gjorde min del. Men nu kommer det skönaste under dagen:

När jag besökte Emmaus på Backaplan och kommer till bokavdelningen (där jag alltid hittar massvis med sköna titlar) så står en man där och frågar om jag letar efter något speciellt. "Nej", säger jag, jag kollar mest. "Okej, själv har jag skrivit ned alla serier jag samlar på, brukar ju få med mig dubletter annars". Han visar upp två st A4 med författarnamn och boktitlar - vissa förkryssade och andra blanka. Jag blir lite imponerad, varför gör man inte så? Själv har jag endast en serie jag samlar på (Evanovichs Plum-serie) och jag kan aldrig komma ihåg vilka jag har och inte. Vi fortsätter prata - han och hans sambo läser mestadels deckare (dvs inte min genre) men när jag får syn på Danteklubben av Matthew Pearl i hyllan kan jag inte annat än att tipsa mannen om denna. Säger åt honom att googla Dantes Gudomliga komedi så han har bakgrunden. Han blir jätteglad, tackar för tipset och vi babblar vidare medan vi båda letar i bokhyllorna efter fler fynd. Jag nämner att det är "Ge bort en bok"-dagen idag och han säger "Jasså? Ja, men jag har ju plockat ca 30 böcker här, de får väl ges till min sambo då". När jag sedan hittar Paul Austers New York-triologin och tipsar om den med så ger han mig sitt vistikort och säger att jag gärna får maila med fler tips. Han och hnas familj har slutat se på tv så det enda de gör numera är plöja bok efter bok. Helst deckare.

Hur glad blir man inte av sådana här möten? Hur skön är inte känslan av att få tipsa någon om en jättebra bok och se dem köpa den? Vill ni hjälpa till? Jag kan ju inte så många deckare eftersom det inte riktigt är min genre, men skriv en kommentar så ska jag framföra den i ett mail till mannen. Tipsa gärna om bra bloggar(e) som ger deckartips också. Just nu läste han Helene Tursten.

10 kommentarer:

 1. Jag läser inte heller deckare men kolla kos Annika hon läser nästan bara det vad jag förstår.

  http://alkb.se

  SvaraRadera
 2. Underbart! Läser gärna deckare och har några favoriter, t ex Ian Rankin, Elizabeth George och Simon Beckett!

  SvaraRadera
 3. Belinda Bauer är bland det bästa jag läst i deckarväg de senaste åren. Sedan gillar jag Karin Alfredssons böcker också.

  SvaraRadera
 4. Härligt!

  Vill man ha deckare i lite annan miljö kan man läsa Barbara Nadels böcker som utspelar sig i Turkiet.

  SvaraRadera