måndag 14 juli 2014

Bokmaskarna läser Salladsnätter

Som nytt tremånaderstema i Bokmaskarna kör vi nu under sommaren Brasilianskt inför Bokmässan. Valen hamnade på Salladsnätter, Stjärnans ögonblick samt Djävulen och fröken Prym. Jag har tidigare läst den sista och gillat väldigt mycket så det ska bli intressant att läsa om den och se om den fortfarande håller.

Först ut är Salladsnätter av Vanessa Barbara. Den är lågmäld, lugn och kort - men den tar tid att läsa för man vill  ta in och begrunda det som står. I centrum har vi en äldre änkling vid namn Otto, han har nyss förlorat sin fru Ada och det är kring henne och hans grannar som historien berättas. Den påminner lite om Torsdagsänkorna i sättet den berättas - alla får olika kapitel, intressanta personporträtt och något som inte riktigt står rätt till - ett litet mysterium som ska lösas. Jag gillar dock Salladsnätter bättre, den är lättare att följa.

Jag gillar de olika karaktärerna som beskrivs, mest faller jag nog för berättelsen om Taniguchi, den äldre och förvirrade före detta enmanskrigssoldaten. Hans berättelse får mig att associera till Marukamis sätt att skriva och samtidigt påminner den lite om Condrads Mörkrets hjärta. Mannen som inte tar in att kriget är över utan fortsätter på eget bevåg i trettio år tills hans överordnade till slut får nys om detta och söker upp honom för att avsäga honom hans order. Sorgligt, tragiskt och lite komiskt.

Visst förstår jag inte allt men det gör inget, jag gillar tempot och jag gillar de olika karaktärernas berättelser. Jag gillar hur mysteriet sakta nystas upp genom de olika personernas historier. Otroligt läckert omslag också!

2 kommentarer:

  1. Härligt! En bok som vi båda gillar :-) Berättelsen om japanen baserar sig på en verklig händelse, tänk vilket öde.

    SvaraRadera