fredag 27 april 2018

Jane Austen kurerar allt

De senaste två veckorna har jag varit lite under isen - fick en halsböld och livet var precis så jobbigt som det låter. Dock blir allt bättre med isglass, te och en väldans massa Jane Austen. Jag började med att bekanta mig med youtubeserien ”Emma Approved” som jag länge tänkt se. Det är en moderniserad version av Austens Emma och jag tycker den var väldigt charmig. Jag har tidigare sett ”The Lizzie Bennet diaries” och den här är lite åt samma håll - har du inte sett dem så gör det! Finns på youtube.

Sedan var det dags att ta tag i lite omläsning inför mötet med Bokmaskarna. Jag började med en svensk översättning av Övertalning som jag plockade med mig hen från förra årets läsretreat. Jag älskar Övertalning och det är kul att läsa om den. Jag märker att filmatiseringen fastnat bättre och därför var det kul att upptäcka de små skillnaderna i detaljer. När jag läst färdigt var jag dock såklart ”tvungen” att se om filmen - jag älskar ju Captain Wentworth ❤️ Femåringen satt med och ville se; ”mamma jag älskar Jane Austen, kan du berätta allt som händer?” Det är inte lätt att förklara Austens intriger för en femåring, men fint att hon är intresserad. Jag avslutade kvällen med att se om The Jane Austen book club - helt sjukt hur mycket jag älskar den filmen (och boken). 

Dagen efter började jag läsa om Northanger Abbey (också till bokklubben) och även den är kul att läsa om och märka alla detaljer som skiljer sig från filmen. Här är ju karaktärerna riktigt jobbiga - de stroppiga Thorpes, den stolta pappan Tilney och den självupptagna Mrs Allen. Jag blir dock glad för den härliga girl powern som vår hjältinna Catherine visar trots sin ringa ålder. Henne kan man inte sätta sig på, hon må vara naiv och godtrogen men hon lär sig snabbt att tro på sig själv. 

Skälet till omläsningarna av Austen var för att i onsdags träffades Bokmaskarna i Landvetter där vi besökte deras kulturhus. Det bjöds på en riktigt bra föreläsning om Jane Austen och hennes verk av Marie Ehrenberg. Hon pratade om de viktiga ingredienserna i en Austenesk roman och gav exempel och inspiration så jag tror flera av oss nu vill skriva eget. Jag blev mest sugen på att läsa om allt och sedan resa runt i Austens fotspår... 

Ja, nu är jag frisk igen. Tänk vad lite Austen kan göra gott för hälsan ;-)

3 kommentarer:

 1. jag har ett par böcker Ehrenberg har skrivit:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2012/01/romantik-for-vuxna.html

  https://www.sn.se/kultur-noje/romantiska-hjaltinnor-slar-vakt-om-relationer/

  SvaraRadera
  Svar
  1. kan du din Emma:
   http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/05/quiz-how-well-do-you-know-emma.html

   Radera
 2. Halsböld låter minst sagt jobbigt! Tur det finns böcker att trösta sig med!

  SvaraRadera