lördag 19 december 2015

Lucka 19: Fem riktigt bra böcker jag läst i år

Tänk att vi redan är framme vid lucka 19 i Sofies julkalenderbloggstafett, ni var väl inne igår och läste hos Fiktiviteter?

Jag vet att det egentligen ska vara EN bra bok jag läst i år men de böcker jag tänkte skriva om är en serie och jag läste hela i år.

Ja, jag har nämligen upptäckt en ny genre en ny favoritförfattare och en viss dragning till böcker om varulvar. Fråga mig inte varför...

Bokserien jag talar om är Gail Carrigers böcker i The Parasol Protectorate-serie; Soulless, Changeless, Blameless, Heartless och Timeless. Genren jag menar är steampunk.

Det var kärlek vid första beskrivning - bokserien beskrivs som att handla om 1800-talets England, te, paraplyer, varulvar, vampyrer och en kick ass-kvinna som huvudkarkatär. Alexia Tarabotti är definitivt kvinna för sitt paraply och gör som hon behagar - även när det inte behagar männen i hennes närhet. Med fantastiskt sköna karaktärer (Lord Akeldama!) har Carriger fångat mig och jag tycker det är synd att serien är slut, men det finns en spin off. För att inte spoila ska du dock inte ta och spana in den alls (därför säger jag inte vad den heter), jag råkade nämligen läsa om den innan jag blivit färdig med bok två  i Alexia-serien och den andra spoilar rätt rejält.

Men okej, vad är så bra med serien då? Jo, den är sådär lite lagom kaxig, spännande och väldigt rolig. Jag gillar att varulvar, vampyrer, spöken och vanliga dödliga lever i symbios med varandra. Jag gillar äventyren, kärleken som spirar mellan så många av dem och jag gillar verkligen karaktärerna. Jag ser den som en film framför mig och tänker läsa fler böcker av författaren - hon har fångat mitt intresse.

The Parasol Protectorate Series (1870s ~ completed)
Soulless, 2 Changeless, 3 Blameless, 4 Heartless, 5 Timeless

(Bilden lånad från författarens hemsida)

Spana in hos Agnes bokblogg och Lyrans noblesser imorgon för fler bra böcker.

7 kommentarer:

 1. jag är fäldigt nyfiken på den här serien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är rätt snabbläst och underhållande, slå till i jul ;-)

   Radera
 2. Ja, visst är det svårt att välja bara en bok! ;)
  Det här med steampunk vet jag inte så mycket om, men jag är nyfiken på det. Dock är inte det där med varulvar och vampyrer min grej...
  Tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde inte det var min grej, har svårt för alla vampyrserier min man kollar p, men här "glömmer" man liksom att de är övernaturliga varelser. Tack för att du ordnade stafetten, kul att läsa vad alla gillar!

   Radera
 3. Åh ja! Det är en så härlig värld och karaktärer. Så kul att du hittade steampunkgenren. Många känner ju till steampunk som mode och estetik men missar att det ju faktiskt huvudsakligen är en bokgenre. :)
  Håller med om att Lord Akeldama är helt underbart härlig! :)

  SvaraRadera