söndag 14 juni 2015

Lite starka kvinnoröster

Sitter och kollar igenom listorna på lästa böcker och inser att jag ligger rätt rejält efter med att skriva om dem... Här kommer därför en liten snabb uppdatering med hjälp av mitt instagramkonto och hashtaggen #LindaLäser2015

#bokmaskarna läser "Jag är Malala" och den är lite trög men såklart intressant. Jag lär mig mycket och inser hur otroligt lyckligt lottade vi är som växer upp här i Sverige med rättigheter, skydd och trygghet. Iaf förutsättningar för det. #Lindaläser2015 
Bokmaskarna läste Jag är Malala och den var lite trög men såklart intressant. Jag lärde mig mycket och insåg hur otroligt lyckligt lottade vi är som växer upp här i Sverige med rättigheter, skydd och trygghet. Iaf förutsättningar för det. Det är en stark berättelse om flickors rättigheter till att få lära sig precis som alla andra - och hur mäktigt det är med kunskap. 







Jag tror att jag läste den här för ca 15 år sedan när jag pluggade engelska men jag minns den inte alls. @modernistared gav mig nu en chans att läsa den igen och det är jag glad för. Visst är det svårt att hänga med i Woolfs tankegångar men hon har så mycket intressant att säga. Kul att läsa den här efter att ha läst Malalas bok - ca 100 år emellan men samma viktiga kvinnofråga. #böcker #recex #Lindaläser2015Efter den här boken läste jag Virginia Woolfs Ett eget rum (tack Modernista för rec.ex) och det var intressant att läsa de här böckerna så nära inpå. Den här är skriven ungefär hundra år innan och är kanske inte lika dramatisk men behandlar samma ämne - kvinnor ska ha samma rättigheter till kunskap och utbildning som män. Jag gillar Woolf, men hon är svårläst. Hon hoppar i tankar och idéer och jag hänger inte alltid med, men hon har ju så mycket att säga så det är förståeligt. 




 
Många har tipsat om Claire Messud och hennes Kvinnan på övervåningen så den "råkade" följa med mig hem vid ett besök hos Pocket Shop. Jag tycker att den känns som en bra bokklubbsbok för jag känner efter läsningen att jag vill diskutera delar av den med någon. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om huvudkaraktären och hennes känslor av ensamhet och förvirrad kärlek till en annans familj. Boken var inte alls vad jag förväntade mig men den var inte heller dålig, bara... lite intetsägande. Den tog aldrig tag i mig på det sättet jag hade hoppats på. Lite "duktiga flickans klagan" och det har blivit för många sådana historier i år.



En sista kvinnlig röst då, för det här inlägget alltså. Nina Åkestams Meningen med hela skiten tyckte jag lät riktigt intressant, jag har ju en gång i tiden gått in i väggen och tänker ofta att jag ska få lite livsvisdom av olika böcker. Intressant om varför man jobbar, varför man bränner ut sig osv. Vissa delar av boken har stor igenkänning, vissa delar träffar där man inte vill och vissa öppnar ögonen. Visst finns en hel del bitar dock som jag inte riktigt tar till mig, men så är det väl alltid. Intressant läsning, men lite svårläst pga väldigt fulla sidor.



2 kommentarer: