fredag 28 februari 2014

Samläsning av Pojkarna

Jag älskar Bokbloggargruppen på FB - den har hjälpt mig i många stunder. Nu senast så skrev jag för att få tips på kvinnliga författare inför Prosa-avsnittet i Sv3 för mina gymnasietreor. Jag fick massvis med bra tips och det jag föll för var Pojkarna av Jessica Shiefauer. Jag har länge velat läsa den, den är ganska kort och den finns på elib. Sagt och gjort, jag hittade boken och lite intervjuer med författaren och la upp en lektionsplan utefter det. Presenterar bok och upplägg (detta utan att ha läst boken) och eleverna verkar ändå rätt på. De har nu fått tre veckor på sig att läsa den och efter varje vecka diskuterar vi det de läst. Jag läste såklart hela boken så fort jag kom hem och blev väldigt nöjd med valet.

Nej, jag älskar inte boken.

Men!

Jag tyckte den var intressant och jag VET att den kommer bjuda på så många olika diskussionsunderlag och att den passar utmärkt till den litteraturtenta jag tänkt att eleverna ska få avsluta avsnittet med. Vi har ännu hunnit ha en diskussionslektion och det bara på de första 60 sidorna - den tog hela lektionen - jag fick avbryta eleverna till slut. De hade mycket att säga - både sådant jag tänkt på men också mycket som jag inte ens reagerat på när jag läste den. Mycket fniss var det också över blomman (fallosen?) och penisens jämförelse med en fågelunge. kanske bör nämna att mina elever består av ca 40 killar och 3 tjejer...

Jag har aldrig läst ihop med eleverna så här förut men det kommer jag definitivt att göra igen.

Så vad tyckte jag då?

Jo, den är spännande och intressant - men jag har svårt att tro att de bara ska föreställa 14 år. Jag har också lite svårt att första den flick- och pojksyn som beskrivs i boken. Den är ganska överdriven - men det ska den kanske vara?

Ja ja, långt inlägg. Jag kanske återkommer när vi läst färdigt den så får vi se vad eleverna tyckte.

2 kommentarer:

  1. Kul att den verkar funka! Visst finns där mycket att pratat om, jag tyckte också att åldern var lite osannolik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett jättebra förslag, dessutom är jag glad att ha läst den :-)

      Radera