söndag 9 februari 2014

Mississippi - åh!

Och nu en bok jag gillade - tack Linda och Anna för tipset!

Mississippi är en riktigt hemsk och riktigt underbar debut av Hillary Jordan om livet på en gård i Mississippi efter andra världskriget. Om familjer, om rasism, om ångest, om drömmar, om kärlek, om svek och allt annat som gör den här boken så bra.

Historien kretsar kring Henry, hans fru Laura, hans bror Jamie och deras elaka Pappi - men också om Hap, Florence och Ronsel - en svart familj som arrenderar delar av marken. Alla utan Pappi får höras i boken, och det gillar jag verkligen. De är så olika, de här karaktärerna och det är viktigt att de får prata själva så vi kan förstå dem bättre.

Redan i början får vi veta att Pappi dött, och att det är pga en hel del händelser. Henrys önskan om en gård, Laura som inte trivs, Jamie som har mardrömmar från kriget, Ronsel som vågar ta plats och speciellt Jamie och Ronsels vänskap.

Det är många fina delar i boken och några riktigt jobbiga - den ofattbara rasismen mellan de vita männen och den svarta pojken gör ont i själen att läsa om. Jag kan inte förstå att det varit så här, och att det för många fortfarande är så. Ofattbart.

det här är dock inte en tung bok att läsa, den flyter på fint och man vill fortsätta läsa. Det finns en hoppfull stämning över den och det gillar jag.

LÄS DEN!

4 kommentarer:

 1. Plötsligt händer det! Tur att vi inte läste den i bokklubben, då hade det kanske blivit ett tråkigt samtal. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plötsligt ser jag små grisar flyga :p Tror nog vi hade kunnat få en livlig diskussion ändå, den har ju många omuntra delar ;p

   Radera
 2. Härligt! Ett tips som gick hem alltså :-))

  SvaraRadera