tisdag 28 maj 2013

Familjedrama i tre generationer

När jag var på bibblan för ett tag sedan fastnade jag för en vacker framsida och boken a grown-up kind of pretty av Joshilyn Jackson fick följa med mig hem. Väl hemma såg jag att jag precis köpt en av hennes andra böcker, Gods in Alabama (forfarande oläst).

Boken handlar om tre generationer Slocumb; Mosey, hennes mamma Liza och hennes mormor Big. Flickorna Slocumb verkar leva med en "förbannelse" som gör att var 15e år är ett "trouble year". När Big var 15 blev hon gravid, utslängd från famijen och kyrkan och födde fram en dotter som alla sa hade dött i magen. Det visade sig dock att dottern Liza inte alls var död och 15 år senare är det hon som blir gravid och föder fram en dotter hon med. Vi kommer in i berättelsen det år då Mosey ska fylla 15 och redan så har mycket hänt. Liza har drabbats av en stroke och är halvt förlamad och kan inte kommunicera med yttervärlden. Big undrar över vad mer som ska hända det här olycksåret och gör allt hon kan för att få tillbaka den gamla Liza. Mosey är oskuld men kissar på graviditetsstickor flera gånger om dagen eftersom hon är livrädd för att bli gravid som hennes mamma och mormor blivit tidigare i samma ålder.

Och sedan, pga ett fällt träd, så faller allt samman...

Jag gillade boken, det var spännande att följa vad som händer och också försöka lista ut lite själv. Det kommer lite twistar som man inte hade förväntat sig. Kärlek, familj och hemligheter - allt finns där. Klart läsvärd och jag är sugen på att läsa Gods in Alabama också.


4 kommentarer:

  1. Åh, du måstepåminna mig om att jag ska läsa den! Älskade visst finns det gudar i Alabama (utom möjligen själva slutet)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, nu ser jag fram emot att läsa den då, spännande!

      Radera