torsdag 31 januari 2013

Egoistiska Emma

Eftersom Lundströms bokradio skulle handla om Gustave Flauberts Madame Bovary passade det utmärkt att Lyran startade en klassikerutmaning. Snacka om två flugor i en smäll - dessutom med en bok jag velat läsa ett tag. Jag tror att jag läste den i högstadiet men minns den inte alls.

Nu är den iaf omläst och nja. Lite trög, stundtals intressant och stundtals ganska ointressant. Det är mycket detaljer att ta in, allt ska beskrivas - troget till realismens litteratur. Emma, som är fru Bovary, har jag väldigt svårt att känna sympati för. Visst, hon inser att hon inte älskar sin man, men hon är så beräknande, så egoistisk och så lättlurad. Hon förskingrar sin mans pengar, har olika älskare och bryr sig bara om sig själv och glömmer liksom bort att hon har man och barn. Samtidigt måste jag säga att jag har svårt att känna sympati för hennes man, Charles, också. Han är så naiv, så mesig och alldeles för snäll.

Nåja. Nu är den läst iaf och det har varit intressant att följa Lundströms bokradio för att få fler tankar kring den. Nu på lördag är det sista delen, ska bli intressant att höra vad de säger.

4 kommentarer:

 1. Visst ja, den glömde jag igen. Får höra reprisen. Jag minns inte Madame Bovary som någon höjdarbok. Var det nyöversättningen du läste? (Har sett att det finns en som tex är med på DNs kritikerlista men minns inte omslaget.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska också lyssna på webben, sov i lördags. Nej, det var inte nyöversättningen, det här var en version jag hade hemma.

   Radera
 2. Med repris menade jag: när som helst, via nätet, vilket mina fingrar tyckte jag skulle kalla "repris".

  SvaraRadera
 3. Fin blogg du har =)Gillar bokhyllebakgrunden!

  SvaraRadera