torsdag 31 januari 2013

Sammanfattning januari

I år tänkte jag att jag skulle göra som många av er andra och sammanfatta min läsning varje månad, börjar då med januari.

Lästa böcker:
1. Berättelsen om Edgar - David Wroblewski
2. Bokläsarnas kunskapskälla - Immi Lundin & Kerstin Aronsson
3. En man som heter Ove - Fredrik Backman
4. Så överlever du ditt första år som mamma - Vicki Iovine
5. The fault in our stars - John Green
6. Madame Bovary - Gustave Flaubert

Bäst: The fault in our stars, En man som heter Ove och Berättelsen om Edgar
Sämst: Madame Bovary
Roligast: En man som heter Ove och Så överlever du ditt första år som mamma
Sorgligast: The fault in our stars
Bok jag gav upp: Last man in tower

Det blev inte så mycket läst kanske men det jag läst har varit bra så jag är nöjd.

Egoistiska Emma

Eftersom Lundströms bokradio skulle handla om Gustave Flauberts Madame Bovary passade det utmärkt att Lyran startade en klassikerutmaning. Snacka om två flugor i en smäll - dessutom med en bok jag velat läsa ett tag. Jag tror att jag läste den i högstadiet men minns den inte alls.

Nu är den iaf omläst och nja. Lite trög, stundtals intressant och stundtals ganska ointressant. Det är mycket detaljer att ta in, allt ska beskrivas - troget till realismens litteratur. Emma, som är fru Bovary, har jag väldigt svårt att känna sympati för. Visst, hon inser att hon inte älskar sin man, men hon är så beräknande, så egoistisk och så lättlurad. Hon förskingrar sin mans pengar, har olika älskare och bryr sig bara om sig själv och glömmer liksom bort att hon har man och barn. Samtidigt måste jag säga att jag har svårt att känna sympati för hennes man, Charles, också. Han är så naiv, så mesig och alldeles för snäll.

Nåja. Nu är den läst iaf och det har varit intressant att följa Lundströms bokradio för att få fler tankar kring den. Nu på lördag är det sista delen, ska bli intressant att höra vad de säger.

onsdag 30 januari 2013

Vill vinna!

Inför Alla hjärtans dag vill jag tipsa om en tävling hos Bea och Sara hos beasbokhylla. Om du tipsar om en romantisk bok har du chansen att vinna valfri bok från Adlibris för 50 kr. Tävlingen hittar du här.

tisdag 29 januari 2013

Vem ska man prata med när den man vill prata med inte längre finns?

När John Greens The fault in our stars lästes och hyllades av bokbloggare förra året fick en av mina bästa vänner nya cancertumörer, den här gången sådana som förlamade henne. Alltså tänkte jag absolut inte läsa en bok som handlar om cancer. När hon tragiskt och alldeles för tidigt gick bort i höstas fanns det inte en chans att jag skulle bli sugen på att läsa boken, hur mycket priser den än fick och hur bra alla än sa att den var.

Men nu, ynka tre månader efter så har jag storgråtit mig igenom den. Nyfikenheten tog över. Och visst gråter man, det hade jag definitivt gjort även om jag inte kunnat relatera till Hazels känslor. och jag förstår hyllningarna. Boken är verkligen fantastisk! Dialogerna, människorna och storyn - man fastnar direkt för Hazel, Augustus och Isaac.

Jag gillar kaxigheten, jag gillar att de kan skämta och vara seriösa om vartannat om cancern och jag gillar att de lever, att de inte är sin cancer. Sedan vet man ju att boken inte kan vara lycklig, att folk kommer att dö. Och där förstår jag Hazel, det svåra i att inte kunna prata om hur jobbigt det är när någon dör eftersom denna någon är just den hon vill prata med. Så känner jag med, Hella är den jag vill prata med om hur tomt det är nu när hon är borta. Den där känslan att jag vill ringa henne, jag vill att hon ska få träffa min dotter och jag vill själv träffa henne igen och prata minnen, upptäcka nya second hand-ställen och bara få vara med henne.


Så, nu torkar vi tårarna.

måndag 28 januari 2013

200 år med Mr Darcy firas med en uppsats

Idag är det 200 år sedan Jane Austens fantastiska bok Stolthet och Fördom gavs ut. I 200 år har män och kvinnor i alla åldrar beundrat den coola Lizzy, hejat på den blyga Jane, gömt sig bakom skämskudden för Mrs Bennet och drömt om sin alldeles egna Mr Darcy (eller Wickham, om man föredrar "bad boys").

Själv upptäckte jag tv-serien först. Jag låg hemma sjuk som 15-åring och mamma tyckte att jag skulle se "den här mysiga tv-serien hon köpt". Som väldigt många andra så föll jag för Colin Firths Darcy och sedan dess har jag sett serien, filmen, olika spin offs och läst boken och olika spin offs på den. För några år sedan läste jag dessutom en distanskurs om Jane Austen där vi analyserade hennes romaner. Jag tycker det var jättekul att läsa hennes romaner - några för första gången och några som repriser.

Austen sägs ibland vara en av de första chick lit-författarna och jag är ju en sucker för chick lit så det kanske stämmer. För några år sedan läste jag även en chick lit-kurs på distans och där valde jag att skriva min uppsats om just drömmen om Mr Darcy. Dagen till ära bjuder jag på den (igen) för er som orkar och vill läsa. Lite tips på spin offs inom bok- och filmvärlden finns där.

Grattis Austen och Stolthet och Fördom!

Läser just nu

Härmar Enligt O och visar er vad jag läser just nu.

Till Bokmaskarna: The fault in our stars av John Green

Till Bokbubblarna: The sense of an ending av Julian Barnes

För Lill-Grefvinnan: Stora boken om monster och drakar

I handväskan: Twitterature av Alexander Aciman och Emmett Rensin

Till Lyrans klassikerutmaning: Madame Bovary av Gustave Flaubert

I datorn: Malin från Skaftnäs av Malin Wollin


fredag 25 januari 2013

Mammalivet i bokform

Under slutet av graviditeten läste jag Vicki Iovines Handbok för gravida och nu när bebisen kommit ut tog jag tag i fortsättningen, Så överlever du ditt första år som mamma. Återigen är det "tjejkompisarna" som ger mig goda råd och delar med sig av sina erfarenheter.

Jag gillar den här också, mycket av det hon skriver kan jag känna igen mig i och vissa saker får jag ta med en nypa salt. Vissa saker reagerar jag ganska starkt på dessutom, männen som hon och hennes tjejkompisar är typ motsatsen till min Grefve. De vågar inte ta hand om sina bebisar, byta blöja gör man inte och frun ska helst inte amma inför dem eftersom hennes bröst ska vara deras leksaker. Just det ja, helst ska man utföra sexuella tjänster på dem så fort förlossningen är över också. Jamen så att... Grefven var den som tog hand om Lill-grefvinnan när hon kom ut, den som byter på henne oftast, den som får henne att somna och han skulle aldrig komma på tanken att föreslå sex förrän jag är redo igen.

Men men, jag gillar som sagt boken ändå och tycker att hon skriver ärligt och underhållande.

torsdag 24 januari 2013

Vi läser om drakar

Eftersom Lill-grefvinnan brukar låta som en drake fyndade jag en bok om monster och drakar hos Myrorna vid senaste besöket. Nu har vi börjat högläsning varje kväll.


lördag 19 januari 2013

Morgonmys till radiocirkel

God morgon Lundström, ska vi diskutera lite Madame Bovary? Om du serverar kaffe till dina medsittare så serverar jag bröstet till min.

fredag 18 januari 2013

Hejsan bokbeställning

St
ISBNFörfattare: TitelBandtypPris

19780751547405BREAKFAST AT DARCY'S:BREAKFStorpocket66 kr
19781423622055LITTLE MASTER SHAKESPEARE:LKartonnage60 kr
19781423622024LITTLE MISS AUSTEN:LITTLE MKartonnage60 kr
19780141047713TWITTERATURE:TWITTERATUREHäftad66 kr
19781401341718WOODMAN, CATHY:CITY GIRL COHäftad97 kr








Presentkort-349 kr
Att betala0 kr
I ovanstående belopp är följande rabatt dragen:17 kr   

Griniga gubbar får mig att grina

Efter att ha läst Enligt Os lovord om boken En man som heter Ove av Fredrik Backman så var jag tvungen att läsa den. Och jag förstår vad hon menar, den är så bra. Dock storgråter jag oftare än jag skrattar, men rolig är den. Samtidigt är det en sådan fin kärlekshistoria att jag bara gråter och gråter. Vill rekommendera den till alla jag känner. Man fastnar för Ove och hans grannar direkt och han är så fin, så fin.

Samtidigt tänker jag på andra griniga gubbar - Oscar i Sundströms Oscar och Boel, samt gubben i filmen Upp. Män som älskar sina fruar och som blivit gamla, enstöriga och griniga. Och jag storgrät när jag läste Oscar och Boel och jag kan inte se öppningsscenerna av Upp utan att stortjuta.

Gamla, griniga gubbar - man måste älska dem, eller hur?

torsdag 17 januari 2013

Lite indiskt att läsa

Som ni kan läsa hos Anna så träffades igår Bokbubblarna och diskuterade Siste mannen i tornet av Aravind Adiga. Tyvärr kunde jag inte bidra med så många tankar då jag faktiskt aldrig läste ut boken. Jag gav upp efter 80 sidor, jag kom aldrig riktigt in i den. Indiska namn, amningshjärna och det faktum att jag valde att läsa på engelska var ingen bra kombination.

Men men. Lite indisk feel good har jag läst iaf, inte nu iofs, men för några år sedan. Mr Alis äktenskapsbyrå av Farahad Zama tycker jag är en rolig och charmig bok där man får en viss inblick i Indiens folk och seder.

I min andra bokklub, Bokmaskarna, tipsade en av tjejerna om Mikael Bergstrands Delhis vackraste händer, som tydligen skulle vara både bra och rolig. Fyndade den second hand igår och ställer den bland de andra hyllvärmarna så får vi se när den blir läst.

tisdag 15 januari 2013

Tips hitåt tack - bokig doppresent

Lill-Grefvinnan är inte det enda nytillskottet i Grefvens stora släkt, två månader innan hennes födsel blev hennes äldsta kusin pappa till en liten flicka. Nästa lördag ska vi på dop och därför skulle jag vilja få tips på några bra babyböcker vi kan ge som present.

Tack i förväg!

måndag 14 januari 2013

Måste köpa!


Hittade den perfekta presenten till Lill-Grefvinnan inne hos Bokmoster. Tack för tipset och hej Adlibrisbeställning!

Lite om läsecirklar mm.

Årets andra bok blev Bokläsarnas kunskapskälla av Immi Lundin & Kerstin Aronsso, en bok jag hittade på Myrorna och tyckte verkade intressant iom att jag är cirkelledare för Bokmaskarnas bokklubb.

Första delen av boken handlar om varför man vill läsa och dela med andra - tex i en bokcirkel. Den ger också tips och idéer på läsning, diskussioner osv samt hur man ser till att alla är delaktiga i samtalen. Jag tyckte det här var intressant och jag fick en hel del bra tips på hur vi ska utvecklas i vår bokcirkel. Nu kommer jag inte ihåg när boken kom ut men en sak jag reagerade på var det här med att man går med i läsecirklar för att få dela med sig av sina tankar om en bok - visst stämmer det men numera gör vi ju även det med hjälp av sociala medier. Bokbloggar, facebookcirklar, poddar och twitter - dessa finns inte med som exempel men det kan ju vara för att boken är lite äldre.

Andra delen handlar om hur det går till när man ger ut en bok och hur förlag fungerar. Jag är en sådan som aldrig tänkt på förlaget bakom bokens utgivning förrän för något år sedan när jag träffade Pia Printz som står bakom Printz Publishing. Iom att jag hade träffat "en sån där förlagsmänniska" blev det helt plötsligt något annat än bara anonyma stora förlag. Med Printz i tankarna läste jag nu och tyckte det blev riktigt intressant att få lära mig lite om hur det fungerar "bakom kulisserna".

Snabbläst, kort och intressant bok för dem som vill veta mer om läsecirklar och bokutgivning.

torsdag 10 januari 2013

Listade klassiker

Såg klassikerlistan inne hos Enligt O och den måste jag ju kolla av:

Ursprungligen Lyrans lista:
  • Fetstilad titel + författare betyder att jag läst boken
  • Om jag inte läst just den boken men annat av författaren – fetstilas författaren
  • Kursiverade titlar vill jag läsa
  • * efter boken betyder att jag aldrig hört talas om boken/författaren
  • + efter boken betyder att jag äger den
  • x efter boken betyder att jag påbörjat men inte läst ut den
  • ♥ betyder att det är en favorit
  • ♠ betyder att jag inte gillade
1. Chinua Achebe: Allt går sönder
2. Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke
3. Isabel Allende: Andarnas hus
4. Martin Andersen Nexö: Ditte människobarn *
5. Stina Aronson: Hitom himlen *
6. Jane Austen: Stolthet och fördom + ♥
7. Honoré de Balzac: Pappa Goriot
8. Charles Baudelaire: Ondskans blommor (i alla fall delar av)
9. Samuel Beckett: I väntan på Godot
10. Harriet Beecher Stowe: Onkel Toms stuga
11. Victoria Benedictsson: Fru Marianne
12. Frans G. Bengtsson: Röde Orm
13. Hjalmar Bergman: Markurells i Wadköping
14. Giovanni Boccaccio: Decamerone
15. Karin Boye: Kallocain
16. Bertholt Brecht: Mor Courage och hennes barn ♠
17. Fredrika Bremer: Hertha
18. Anne Brontë: Agnes Grey
19. Charlotte Brontë: Jane Eyre +
20. Emily Brontë: Svindlande höjder + ♠
21. Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margarita +
22. Italo Calvino: Om en vinternatt en resande
23. Albert Camus: Främlingen
24. Cao Xueqin: Drömmar om röda gemak *
25. Cervantes: Don Quijote +x
26. Joseph Conrad: Mörkrets hjärta +
27. Dante Alighieri: Den gudomliga komedin +x
28. Daniel Defoe: Robinson Crusoe
29. Charles Dickens: Oliver Twist
30. Fjodor Dostojevskij: Brott och straff +♥
31. Alexandre Dumas d ä: De tre musketörerna
32. Marguerite Duras: Älskaren
33. T S Eliot: Det öde landet +
34. Euripides: Medea
35. William Faulkner: Absalom, Absalom
36. F Scott Fitzgerald: Den store Gatsby +
37. Gustave Flaubert: Madame Bovary +
38. Emilie Flygare-Carlén: Rosen på Tistelön
39. Per Anders Fogelström: Stockholms-serien
40. Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet
41. André Gide: Den omoraliske *
42. Johann Wolfgang von Goethe: Den unge Werthers lidanden +♥
43. Maksim Gorkij: Min barndom
44. Graham Greene: Brighton Rock
45. Knut Hamsun: Markens gröda
46. Jaroslav Hasek: Den tappre soldaten Svejk (delar av) *
47. Joseph Heller: Moment 22
48. Ernest Hemingway: Den gamle och havet
49. Hermann Hesse: Stäppvargen
50. Homeros: Odysséen +
51. Henrik Ibsen: Et dukkehjem
52. Eyvind Johnson: Strändernas svall
53. James Joyce: Ulysses +
54. Franz Kafka: Processen +♥
55. Yasar Kemal: Låt tistlarna brinna!
56. Stella Kleve (Malling, Mathilda): Bertha Funke *
57. Pär Lagerkvist: Barabbas
58. Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien
59. Sara Lidman: Lifsens rot *
60. Väinö Linna: Okänd soldat
61. Ivar Lo-Johansson: Kungsgatan
62. Thomas Mann: Huset Buddenbrook
63. Harry Martinson: Nässlorna blomma
64. Moa Martinson: Kvinnor och äppelträd
65. Vilhelm Moberg: Utvandrar-serien
66. Molière: Tartuffe
67. Elsa Morante: Historien *
68. Toni Morrison: Älskade
69. Vladimir Nabokov: Lolita +
70. George Orwell: 1984
71. Boris Pasternak: Doktor Zjivago
72. Francesco Petrarca: Kärleksdikter +
73. Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt (Swann’s värld) +
74. Erich Maria Remarque: På Västfronten intet nytt
75. J. D. Salinger: Räddaren i nöden +♥
76. Cora Sandel: Alberte-serien 
77. Sapfo: Dikter och fragment
78. William Shakespeare: Macbeth +
79. Mary Shelley: Frankenstein 
80. Sofokles: Konung Oidipus
81. Solzjenitsyn: En dag i Ivan Denisovitjs liv
82. John Steinbeck: Vredens druvor
83. Stendhal: Rött och svart *
84. Bram Stoker: Dracula
85. Robert Louis Stevenson: Dr Jekyll och Mr Hyde
86. August Strindberg: Röda rummet
87. Snorre Sturlasson (?): Egil Skallagrimssons saga
88. Jonathan Swift: Gullivers resor
89. Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken ♥
90. Anton Tjechov: Damen med hunden
91. Lev Tolstoj: Anna Karenina +
92. Mark Twain: Huckleberry Finn
93. Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter
94. Jules Verne: Jorden runt på 80 dagar
95. Voltaire: Candide +♥
96. Oscar Wilde: Dorian Grays porträtt
97. Virginia Woolf: Mot fyren +♥
98. Elin, Wägner: Pennskaftet
99. William Butler Yeats: Tornet
100. Émile Zola: Thérèse Raquin +

Författare: 37
Böcker: 28

Hur många hyllvärmare?

Har roat mig med att räkna hur många hyllvärmare som gömmer sig i min hylla.

155 st.

Lite att göra under mammaledigheten då...

onsdag 9 januari 2013

Ny radiocirkel att följa

Såg hos Läsdagboken att Lundström kör ny radiocirkel - denna gången om Madame Bovary, en bok jag tror att jag har läst i skolan men inte minns alls. Nu tar jag chansen och läser om den i sällskap av andra.

Hamlet med hundar

Jag varnar redan här för spoilers - tänker du läsa Berättelsen om Edgar så sluta läsa.

Äntligen har jag läst ut den, jag påbörjade boken i november men lite annat kom emellan (barnafödsel och fyra andra böcker). Det är en tjock men bra bok som jag hittade för några år sedan (second hand såklart) och eftersom Oprah's book club rekommenderade den så åkte den med hem.

Berättelsen om Edgar handlar om familjen Sawtelle, deras hundar och deras gård i Nordamerika. Den unge pojken Edgar är stum sedan födseln men har hittat på ett eget teckenspråk som bara familjen och hundarna förstår. Hundar ja, det vimlar av dem i den här boken eftersom familjen Sawtelle föder upp och tränar hundar. När Edgars farbror,Claude, dyker upp börjar det ske en del intriger på gården och när fadern hastigt går bort börjar det verkliga helvetet.

Spoiler alert här nedan!

Ungefär i mitten av boken så börjar intrigen likna Shakespeares Hamlet vääääldigt mycket. Edgar ser sin faders vålnad och den berättar om en flaska och skyller på Claude. Edgar börjar bete sig mystiskt, smyger och misstänker sin farbror - som nu dessutom blivit ihop med hans moder. Vid ett tillfälle anfaller han tom sin mor och anklagar henne för att varit delaktig i "mordet". När han råkar ha ihjäl den gamle familjevännen i tron att det var farbrodern så rymmer han sin väg.

Seriöst. Känns detta igen eller? Inte för att det gör mig något, jag älskar Hamlet, men lite fantasi hade varit trevligt.

Jag gillar dock storyn och jag gillar hans sätt att skriva. Edgars bästa vän är hunden Almondine och ibland får hon egna kapitel där vi läsare får berättelsen ur hennes synvinkel och får läsa hennes tankar. Kul. Det är också fina hundporträtt som beskrivs och man hejar på Edgar hela vägen.

Jag är glad att jag läst den och det enda jag stör mig på är att jag inte fick veta varför farbrodern gjorde som han gjorde.

söndag 6 januari 2013

2012 listad

Hittade den här hos Hyllan.

Vilken var den bästa boken du läste 2012?The particular sadness of lemoncake av Aimee Bender var mysig och fantastisk.
En bok du längtat efter och trodde du skulle älska men inte gjorde?Den glömda trädgården av Kate Morton. Inte alls så bra som jag trott.
Mest överraskande på ett positivt sätt 2012?Hotellet i hörnet av bitter och ljuv av Jamie Ford var mycket bättre och mer intressant än jag trott.
Vilken bok rekommenderade du till flest människor 2012?Den krympande hustrun och Alla mina vänner är superhjältar. Kaufmans böcker är så roliga!
Bästa bokserien du upptäckte 2012?Jag läser inte så många serier, den enda jag följer är Janet Evanovichs Plum-serie.
Nya favoritförfattare som du upptäckte 2012?Ingen som jag känner att jag måste läsa mer av, tyvärr.
Den bästa boken utanför din comfort zone eller som var en ny genre för dig?Det får väl bli A Game of Thrones i så fall. Gillade den, men inte min vanliga genre.
Bästa skräckisen 2012?Läser inte skräck.
Hur många böcker läste du 2012?75 st
Favoritomslag 2012?Hotellet i hörnet av bitter och ljuv. 
Mest minnesvärda karaktär 2012?Hamstern i Miriam och Ezra Elias En hamsters dagbok.
Vackrast skrivna boken som du läst 2012?Timmarna av Michael Cunningham
En bok som gjorde starkt intryck på dig? När 2 blev 3 av Daniel Åberg & Johanna Ögren gjorde intryck eftersom jag och Grefven också gick och blev 3.
Kortaste och längsta boken du läst 2012?Kortast var En hamsters dagbok och längst var A game of Thrones. Båda bra böcker.
Bästa bok du läst endast för att du fick tipset från någon annan?Många böcker jag läser (de allra flesta) är sådana som andra bokbloggar har skrivit om. det är därifrån jag blir tipsad.
Ny favoritblogg du upptäckte 2012?Det får bli ChicklitChloe. Farligt många chick lit-tips. 
Bästa event du besökte 2012?Bokmässan.
Mest populära inlägget på din blogg 2012?Tävla om gott te hos mig var mest populärt 2012. Inte så bokigt...
En bok du inte läste 2012 som du kommer prioritera 2013?Jag skulle vilja läsa färdigt Austens Emma. Påbörjade den 2011 men läste aldrig färdigt den.
En bok du ser fram emot?Elsa Billgrens Vintage.

lördag 5 januari 2013

Högläsning. Snark.

Idag provade jag lite högläsning för Lill-Grefvinnan efter amningen - oj så fint hon somnade på min axel. Kanhända var Berättelsen om Edgar (612 sidor*) inte rätt bok att börja med :p


* Inte för att jag läste hela boken alltså...

onsdag 2 januari 2013

Boktips till 12-åring hitåt tack!

Grefvens systerdotter, 12 år, har tappat lässuget och därför ber jag er nu om tips på något som skulle kunna trigga igång den igen. Hon har påbörjat Hungerspelen, men tröttnade, hon fick Hobbiten i julklapp och annars är hon mycket för djur och inredning.

Tips mottages tacksamt så ska jag vidarebefordra dem.

tisdag 1 januari 2013

75 lästa 2012

Färdiglästa 2012

  • Adriana Trigiani - En liten by i bergen (februari)
  • Agnès Desarthe - Ät mig (januari)
  • Aimee Bender - The particular sadness of lemon cake (maj)
  • Alexandra Potter - Going La La (februari)
  • Alexandra Potter - You're the one that I don't want (juli)
  • Ali Shaw - Flickan med glasfötter (november)
  • Ali Smith - There but for the (november)
  • Allison Pearson - 28 timmar på ett dygn (mars)
  • Amor Towles - Artighetsreglerna (juni)
  • Angela S. Choi - Hello Kitty must die (september)
  • Anne Tyler - Påminnerskan (januari)
  • Belina Olsson - Reporter Erkänner Gravidchock! (juni)
  • Beth Hoffman - Saving CeeCee Honeycutt (juli)
  • Charles Dickens - A Christmas Carol (december)
  • Chibundu Onuzo - The spider king's daughter (maj)
  • Chris Cleave - Little Bee (mars)
  • Daniel Åberg & Johanna Ögren - När 2 blev 3 (oktober)
  • David Foenkinos - Nathalie - en delikat historia (november)
  • David Levithan - Liten parlör för älskande (april)
  • E.D. Baker - The Frog Princess (januari)
  • Erin McKean - The secret lives of dresses (februari)
  • Eugene O'Neill - Long day's journey into night (omläsning) (juni)
  • Eva Georgson - Chick lit (januari)
  • F Scott Fitzgerald - Den store Gatsby (omläsning) (oktober)
  • George R R Martin - A game of thrones (april)
  • Haruki Murakami - Efter mörkrets inbrott (maj)
  • Heather Vogel Frederick - The mother-daughter book club (juni)
  • Hermann Hesse - Siddhartha (november)
  • Hernán Rivera Letelier - Filmberätterskan (april)
  • Imogen Edwards-Jones - Tuscany for beginners (april)
  • Jamie Ford - Hotellet i hörnet av bitter och ljuv (augusti)
  • Jane Austen - Persuasion (omläsning) (januari)
  • Janet Evanovich - Explosive Eighteen (april)
  • Janet Evanovich - Smokin' Seventeen (januari)
  • Jannike Molander - Det är nånting med böcker (maj)
  • Jennifer Egan - a visit from the goon squad (januari)
  • Johanna Lindbäck - Välkommen hem (januari)
  • Josefine Sundström - Boel och Oscar (oktober)
  • Junot Diaz - Oscar Waos korta förunderliga liv (maj)
  • Justine Lévy - En ovärdig dotter (april)
  • Justine Lévy - Vi ses på Place de la Sorbonne (april)
  • Kate Morton - Den glömda trädgården (juli)
  • Katie Fforde - Highland fling (mars)
  • Katie Fforde - Summer of love (september)
  • Lotta Sjöberg - Bebisbekännelser (maj)
  • Lucy Anne Holmes - The (im)perfect girlfriend (juni)
  • Lucy Dillon - Walking back to happiness (februari)
  • Margaret Atwood - Syndaflodens år (juli)
  • Marisha Pessl - Fördjupade studier i katastroffysik (september)
  • Martina Haag - Hemma hos Martina (omläsning) (december)
  • Martina Haag - Martina-koden (omläsning) (december)
  • Michael Cunningham - Timmarna (omläsning) (augusti)
  • Michèle Lesbre - Nina av en slump (november)
  • Miriam och Ezra Elia - En hamsters dagbok (oktober)
  • Muriel Sparks - The prime of Miss Jean Brodie (september)
  • Nicole Krauss - Kärlekens historia (mars)
  • Rebecca Hunt - Mr Chartwell (augusti)
  • Rob Lowe - Stories I only tell my friends (maj)
  • Sanne Näsling - Kapitulera omedelbart eller dö (maj)
  • Sarah Addison Allen - The girl who chased the moon (augusti)
  • Sarah Addison Allen - The peach keeper (augusti)
  • Sarah Bilston - Sängläge (september)
  • Scarlett Bailey - The night before Christmas (december)
  • Siegfried Lenz - En tyst minut (november)
  • Sinéad Moriarty - The baby trail (augusti)
  • Sophie Divry - Kod 400 (november)
  • Sophie Kinsella - Nya kontakter (juli)
  • Sophie Kinsella - En shopaholic i väntans tider (oktober)
  • Tim Burton - The melancholy death of Oyster Boy & other stories (januari)
  • Tom Perrotta - The abstinence teacher (februari)
  • Tomas Bannerhed - Korparna (oktober)
  • Vanessa Greene - The Vintage Teacup Club (november)
  • Vicky Iovine - Handbok för gravida (november)
  • Virginia Woolf - Mrs Dalloway (augusti)
  • William Shakespeare - Lika för lika (oktober)
Fetstil = de bästa