lördag 25 februari 2017

Bokbubblarbok: 1947


Man kan ju tycka att jag pga titeln borde listat ut att kriget skulle finnas med i den här boken, men jag skyller på amningshjärna... 

Boken "kuppades" in som Bokbubblarbok trots att en annan vunnit vår omröstning - men vi var flera som ville läsa den och flera som redan hade läst den. 

Jag har lyssnat på den under mina stavgångspromenader men jag tyckte det var svårt att fokusera på att lyssna. När Bokbubblarna träffades i onsdags så pratade vi om att den ju innehåller korta, korta stycken och mycket faktion. Man får mycket information och intressant är det, men också jobbigt. I slutet av boken gick jag och grät - över den värld vi levt och fortfarande lever i. 

Jag var tvungen att tänka till när jag skulle sätta betyg på boken, den är bra och intressant men handlar ju om sådant jag vill stänga ute. Alla hemskheter som pågår i vår värld - jag vill ha rosa fluff. Jag vill ju inte läsa om sådant här, men jag berörs ju. Boken är läsvärd - absolut! 

torsdag 23 februari 2017

Operamopsen - så söt!


Det hela började på Bokmässan förra året - det gick runt två personer med mopshuvuden och stora plakat om RN ny bok. Något iögonfallande kan man ju säga... När jag sedan var på Kulturkollos bokälskarmingel låg boken där och jag kände att den borde bli min - jag vill så gärna ha en mops! (Tyvärr säger maken nej till den och andra liknande raser). 

Under Läsretreaten i Varberg började jag på boken och nu är det ett tag sedan jag läste ut den. Jag lyssnade lite på den också för att variera. 

Det är en charmig historia om ett gäng olika människor i en lägenhetsbyggnad. Ett stambyten ska ske och detta påverkar på olika sätt. Det är en hel radda med spännande karaktärer; en avdankad operasångerska, en fd militär med en hemlighet, en höftskadad mops, en ung tjej som hyr i smyg osv. 

Jag läste någonstans att boken passar om du gillade Tillsammans är man mindre ensam och jag håller med. Boken har nu hetta vidare till min mamma för feelgood som den här tycker jag ska spridas :-) Läsvärd! 

fredag 17 februari 2017

Hurra för sing-along!

Underbara Bio Roy här i Gbg kör repris på den mycket populära audience participation- föreställningen av kultfilmen The Rocky Horror picture show. En kväll i mars och en i april - jag har köpt biljett till båda tillfällena! 

Jag får med mig lite Bokbubblare, lite vänner och kollegor - en härlig blandning! Hoppas några av dem vågar klä ut sig med mig den här gången - när jag var för två år sedan fegade de flesta ur ;-p




onsdag 15 februari 2017

Musselstranden

Till läsretreaten i Varberg så valdes Musselstranden som bokcirkelbok. Nästan alla hade läst den tidigare och älskat men för mig var det första gången. 

Tro det eller ej, men jag gillade den. Den är spännande eftersom den bjuder på olika röster som berättar olika historier som sedan vävs samman. Den har djup och fina miljöbeskrivningar. Man tar till sig karaktärerna och känner verkligen med dem. Den är mystisk och verklig och intressant. 

Jag fastnade redan i början för detaljen att polisen flera gånger nämndes med hela sitt namn - och att han försökte förföra huvudpersonen. Sedan var det som att han försvann ur storyn för att komma tillbaka snabbt i slutet. Mycket konstigt. 

Bokcirkeln gillade och gav den 4,36 av 5 i betyg. 


måndag 13 februari 2017

Hemma hos Bettan

Jag har tidigare läst Anna-Lisa-serien av Eli Åhman Owetz och eftersom jag tycker den är rätt mysig så kände jag för att läsa hennes nya bok. 

Jag lyssnade på den hos Storytel och det var helt rätt val - Björn Kjellman är uppläsare och det gör att jag ser hela boken som en film, han är verkligen Matte. 

Trots att jag endast hann vara med ca två månader på 70-talet så tycker jag väldigt mycket om boken. Jag kanske inte känner igen mig i så mycket - men vad gör det? Det positiva med dagens sociala medier är ju att man kan fråga sig fram. Det pratas om "Pippitröjor" mycket och jag undrade lite över vad det var. Jag skrev till författaren på Instagram och fick snabbt svar - det är en sådan tröja som Pippi tar på sig när hon ska ut i snön. En lite tjockare tröja med röda och blå ränder. 

Boken handlar om tre vänner som var unga på 70-talet och när saker och ting börjar strula med jobb och annat så bestämmer de sig för att flytta ihop i Bettans gamla hem. Det blir som en tidsresa och snart börjar de ta emot slutkörda människor som får bo i kollektivet och återleva sin ungdomstid. 

Det här är verkligen en charmig feelgood och den fick full pott av mig. Jag gillar det manliga perspektivet och det faktum att den inte är helt förutsägbar. Den har härliga (och ohärliga) karaktärer och så dyker det upp lite personer från författarens andra böcker också. 

Läs den - eller ännu hellre; lyssna på den!


torsdag 9 februari 2017

En liten bibliotekarie här hemma

"Hej! Jag heter Ella och är bibliotekarie. Du får gärna se på när jag lägger alla böcker i en hög. Sedan ska vi läsa den här." 

"Ella" valde sedan att läsa Austens Emma som vi har i pekboksformat. Hon hade små intressanta historier till varje bild. 









onsdag 8 februari 2017

Bubbelhelgen i Varberg

Lördag förmiddag begav vi oss mot Varberg och helgens läsretreat. Där väntade delar av Bokbubblarna och boblmafs finest och vi lunchade gott.


Efter lunchen en snabb vända till en härlig butik (som jag återigen glömt namnet på) där jag köpte en plåtuggla och lite te. Vi checkade in på Hotell Gästis och mötte upp de andra igen för lite pocketbyte. Jag fick den enda bok jag redan läst men Annette och jag bytte och fick Nattens cirkus istället. Det var Mrs Book Pond som hade med den och den lät väldigt intressant av hennes beskrivning. Jag fick också en bok till mitt Austenprojekt ifrån Anna - den ska bli kul att läsa! 



Vi fikade lite, tjötade och sedan gick några av oss ned till Leninbadet och njöt. Jag och Sofie satt i det "meditativa fotbadet" (dvs fotbad med stenar) och planerade roligheter för Bokbubblarna framöver. Anna var snäll nog att ta en promenad med lilleman under tiden och när han och jag sedan återförenades var vi båda glada och avslappnade ;-)


På kvällen var det dags för middag, bubbel, babbel och bokquiz. Jag hade fixat ett quiz i tre delar och sista delen uppskattades mycket av deltagarna. (De andra delarna - not so much). Gissa författaren av emojis. 



Bild lånad från Enligt O
Bild lånad från Enligt O

Runt 23 drog jag och lilleman oss tillbaka till hotellrummet. Jag fick läst ca 20 sidor i Operamopsen och sedan däckade jag. 

Camilla (Mind the book) hade fått storbeställning på Bokbubblarhalsband och vi blev supernöjda! 


Dagen efter var det god hotellfrukost, lite bokletande i hyllorna (fem böcker fick man ta med sig hem från hotellets hyllor) och sedan bokcirklade vi om Musselstranden som alla enigt gillade. 


Jag skänkte min bok (med en hälsning) till hotellet. 

Vi ändrade till 2017 sedan...

Bokbubblarna stannade kvar en stund när de andra åkt hem. Vi värvade Anna till vår grupp, bestämde att det här ska vara en årlig grej och klappade oss själva på axlarna för en väldigt trevlig retreat! 

De böcker jag tog med från hotellet. 


För fler bilder se #babbelbubbelböckerbad

söndag 5 februari 2017

Sa du LÄSretreat?

20 sidor fick jag läst i helgen. Jag måste ha varit på någon annan typ av retreat än resten av deltagarna 😜

Men men, Operamopsen börjar bra iaf.


lördag 4 februari 2017

Pingvinlektionerna

Åh, jag är så glad att jag läste den här boken! Riktigt mysig och charmig och alldeles, alldeles underbar! 

Den handlar om en engelsman som bestämmer sig för att ta ett lärarjobb i Argentina. När han reser runt lite i Sydamerika upptäcker han en strand full med döda pingviner dränkta i olja. Det visar sig dock att en lever och mannen kan inte lämna den. 

Juan Salvado blir mer än ett husdjur - han blir en maskot, en bästa vän och en livskamrat. På skolan tävlar barnen om vem som får ta hand om pingvinen. Folk berättar sina hemligheter för honom - han är ju så bra på att lyssna. 

Det här är en helt underbar historia och verkligen en stark läsrekommendation. 


Dags för läsretreat!

Quiz ✔️
Priser ✔️
Böcker ✔️
Bebis ✔️
Baddräkt ✔️
Tandborste ✔️

Då så, dags att joina mina fellow boknördar och bege mig mot Varberg. Ses snart! 



Hur länge tror jag att jag ska vara borta???




fredag 3 februari 2017

The princess diarist


Januari var ju, som sagts tidigare, min Star Wars-månad. Jag bekantade mig med Carrie Fishers röst då hon läste två av sina böcker, jag läste en Shakespeareversion av Star wars och jag såg filmerna. 

Den här boken är utdrag ur den dagbok Fisher skrev när första filmen spelades in - blandat med bekännelser och tankar från nutid. Det är intressant att höra om hur hon blir behandlad - i stort sett enda tjejen på inspelningarna och ung dessutom. Dåligt självförtroende och ett hjärta som verkar ha fastnat för den gifta Harrison Ford. 

Absolut värd sin lyssning! 

torsdag 2 februari 2017

Årets första hyllvärmare blev en Shake Wars?

Jag älskar nördar. Jag anser också mig själv vara någon form av nörd och för mig är det något positivt. 

En Shakespearenörd är jag (kanske inte lika mycket numera som när jag var yngre, men ändå) och därför fick jag ha-begär på William Shakespeare's Star Wars när jag såg böckerna för flera år sedan. Dock så har jag ju tidigare inte sett filmerna så böckerna har snällt stått i hyllan. 

Jannuari verkade ju dock gå i Star Wars tecken; jag har nu sett iaf de tre originalfilmerna, jag har lyssnat på Carrie Fishers memoarer och därför kändes det helt rätt att ta tag i del 1(4?) av Ian Doeschers böcker. 


Den följer filmmanuset ganska väl, förutom att de här talar på vers á la Shakespeare. R2-D2 är ganska kul med sina monologer men annars är den lite mäh. Jag gillar hur författaren i efterordet jämför flera av Shakespeares karaktärer med Star Wars-karaktärer. Illustrationerna är också rätt roliga - tex den här nedan ;-)

"Alas, poor stormtrooper, I knew ye not,"



onsdag 1 februari 2017

Inspiration by Bonniers Bokklubbar

I höstas efterfrågade Bonniers bokklubb en bokcirkel om Liane Moriartys bok Stora små lögner till deras vårnummer av den digitala tidningen Inspiration by Bonniers Bokklubbar. Jag var snabb och anmälde min ena bokklubb Bokmaskarna och sa att vi tänkte läsa boken och gärna ställde upp i tidningen.

Nu är numret ute och där är vi! In och läs - bortsett från oss så är där massor av inspirerande boktips, författarintervjuer och lite tävlingar.