söndag 8 september 2019

Koll på tiden - en viktig bok för och om tonåringar

I våras blev jag kontaktad av Jenny Schyttberg som undrade om jag ville läsa Petra Brasks bok Koll på tiden. Jag kände inte till föreläsaren och författaren ännu, men iom att jag jobbar med tonåringar så blev jag intresserad av boken.

När höstterminen nu började såg jag att Petra skulle hålla en föreläsning här i Göteborg om hur du kan effektivisera din arbetstid - jag bokade snabbt in mig och pendelläste boken till och från jobbet. Det visade sig vara helt rätt vecka för mig att läsa och lyssna till Brask.

Boken handlar om hur tonåringens hjärna är under uppbyggnad och att det inte är lätt att vara fylld med krav; från sina föräldrar, lärare, vänner och främst sig själva. Boken är fylld med tips om hur man kan strukturera arbeten och alla måsten - skriva priolistor, sluta prokrastinera, släppa taget osv. Boken var nyttig för mig, inte bara som lärare, men för mig själv. Jag är visst tonåring jag också ;-) Förra söndagen satt jag här i köket och stressade upp mig över en uppgift jag skjutit på hela sommaren och nu var det sista sekunden. När man är stressad är det inte rätt tillfälle att dessutom ha två barn att hand om, ett hem som behöver städas och jag förvandlas till ett gormande stressmonster som skriker åt allt. Turligt nog har jag en väldigt lugn och lösningsinriktad man som oftast får mig lugn och ger mig nya perspektiv. Jag var tvungen att släppa uppgiften. Måndag morgon började jag läsa Koll på tiden och det var som en uppfriskande käftsmäll - vad håller jag på med? Varför har jag skjutit så länge på uppgiften? Jo, för i mitt huvud tänker jag att den kommer ta så fasligt lång tid att jag inte vill lägga den tiden på den. Brask beskriver en liknande situation där hennes dotter inte vill ställa in saker i diskmaskinen eftersom den måste tömmas först, och det tar ju säkert 30 min att tömma den (spoiler: det tog 3 min). Vi bygger upp tankar om tid, vi lurar oss själva att vi har så mycket att hålla koll på eftersom närminnet repeterar om och om igen för att minnas - och framförallt så sätter vi (jag) press på oss själva för att vi tror att alla har så höga förväntningar på oss. Jag säger inte att jag förändrats över en dag, men jag har blivit medveten om väldigt många saker hos mig själv och redan nu börjat göra små förändringar. Maken anmärkte redan i måndags kväll att jag var mycket lugnare och trevligare att prata med :-)

På föreläsningen i onsdags stod jag som en liten fangirl efteråt och ville prata - Petra är ju inte bara en underhållande föreläsare som träffar mitt i prick, hon är väldigt trevlig också. Hon kommer gärna och pratar på skolor så jag håller på att jobba på min chef nu... Efter föreläsningen fick jag med mig hennes andra bok, Vem bestämmer över din tid? och den ska bli väldigt intressant att läsa. Tack Petra!

Koll på tiden får betyget ⏰⏰⏰⏰⏰

Tack Jenny Schyttberg och Petra Brask för rec.ex.

Från föreläsningen i onsdags:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar