tisdag 23 oktober 2012

Den där om Gatsby

Genom Anna fick jag tips om Lundströms radiocirkel där F Scott Fitzgeralds Den store Gatsby skulle läsas och diskuteras. Jag läste den under litt.vet-kursen någon gång i början av 2000-talet och tyckte att det var dags för en omläsning. De senaste tre fredagarna har jag hetsläst tre kapitel och sedan har jag suttit ensam i min morgonrock framför radion på lördag morgon kl. 8.

Så. Vad tyckte jag då? Jo, för tolv år sedan tyckte jag inte om boken. Jag fattade inte alls storheten med den och det enda jag kommer ihåg ifrån analysdiskussionerna är den stora glasögonskylten som kunde representera Gud som ser allt. När jag nu läste om boken la jag knappt märke till dem, de var inte alls en lika stor del av boken som jag trodde. Tyvärr kan jag inte heller säga att jag förstod boken bättre eller gillade den mer den här gången. Inte ens radiocirkeln hjälpte. Visst fick den mig att inse några saker jag inte tänkt på när jag läste men samtidigt hade jag nog gärna sett (hört?) att de analyserat den mer.

Kanske ger jag den en tredje chans om tolv år igen. Kanske inte.

8 kommentarer:

 1. Jag läste denna ganska nyligen för första gången, och jag älskade den! Vad var det att inte gilla? Språket till exempel var ju fantastiskt! Jag läste den på engelska, det kanske försvinner en del i översättningen? Men jag gillade även handlingen. Och stämningen i boken.

  Hu var radioprogrammet? Är det någonting som är värt att lyssna på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så att jag ogillar den, jag bara fastnar inte för varken handling eller språk. Nu läste jag den på svenska men har läst den på engelska innan. Jag vet inte vad det är men den fastnar inte.

   Jag tyckte att radioprogrammet var intressant, klart värt att lyssna på.

   Radera
 2. Jag läste Gatsby förra våren, mest för att kunna fatta vad dom refererade till i collegefilmer när dom hade fester med Gatsby - tema. Jag vet inte, jag kände mig lite kluven. Alltså jag tyckte den var bra men jag kände mig liksom inte DRABBAD (känslan en bokmal jagar likt en junkie som jagar nästa rus!). Nä, jag fattade faktiskt inte riktigt storheten jag heller så du är inte ensam!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, fattar inte grejen men är ändå glad att ha läst den.

   Radera
 3. Kan bara hålla med att inte heller jag fattar storheten med den. Hänvisas ofta till den som "stilmarkör" att man nästan kan höra sidenet prassla men även om jag älskar 20-tals modet så fick jag inga som helst bilder av detta. Kanske är jag för fantasilös för det?

  SvaraRadera
 4. instämmer. Gatsby fick en andra chans hos mig för ett tag sedan, men, nej.

  tror däremot att du skulle gilla chick lit/beach house:n 'The Summer We Read Gatsby'
  http://lasdagboken.blogdns.com/index.php?entry=entry120824-110711

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste om den på din blogg och håller med, tror att den skulle vara min grej :-)

   Radera