fredag 9 juli 2010

Mr Darcy, I presume?

Hejsan läsare (tror jag har någon läsare här iaf)

Jag ska snart börja skriva min uppsats till Chic lit-kursen jag läser och jag vill att den ska handla om den moderna chic lit-kvinnans jakt efter Austens Mr Darcy. Låter det som något?

Böckerna jag tänkt använda mig av är följande:

Pride and Prejudice av Jane Austen (duh liksom)

Me and Mr Darcy av Alexandra Potter (underbar bok om en nutida kvinna som åker på en Jane Austen-resa och där faktiskt träffar på den fiktiva Mr Darcy och dejtar honom. Typ.)

Seducing Mr Darcy av Gwyn Cready (inte läst den ännu men verkar handla om en "cool" kvinna som föredrar sexiga ennattare framför Austen. Hon "råkar" dock, på något sätt, spendera en het natt med just Austens Mr Darcy, och sedan måste hon ställa ordningen i boken tillrätta.)

Filmen "Lost in Austen" från 2008 som handlar om en tjej som byter plats med Austens Elizabeth Bennet. Och såklart blir kär i Darcy. Duh.

Till detta har jag hittat massor med bloggar, artiklar och lite delar i den rekommenderade kurslitteraturen. Det enda jag funderar på är om man borde ta med "Bridget Jones' diary" också? Fast den skiljer ju sig lite från de andra på det sättet att hon letar ju efter "Mark Darcy" - inte "Mr Fitzwilliam Darcy".

Vad tycker ni?

7 kommentarer:

 1. Jag tycker att du definitivt ska ta med Bridget Jones dagbok. Hon använde ju karaktären Mr Darcy då hon skapade boken, sen så är ju Bridgets boss väldigt lik Mr Wickham, har ju t o m snott Marcs fru vilket kan likställas med viss handling i P&P =)

  SvaraRadera
 2. Ja använd Bridget Jones dagbok. Mark Darcy är ju helklart baserad på Mr Darcy. Hello pride anyone?
  Och Bridget har ju en massa fördomar om honom. Daniel Cleaver=Mr Wickham.

  SvaraRadera
 3. Fia: Jo, iofs... Fast min tanke är ju mer att använda böcker där karaktärerna träffar Austens karaktärer. Klurigt det där...

  Cinnamon: Jo, klart han är. Jag kanske ska lyssna på er...

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Jag hade faktiskt inte listat ut det...
  men nu förstår jag de rosa grejerna :)

  SvaraRadera
 5. Nu är jag lite sent ute här, men jag tycler definitivt att du ska ta med Bridget. Det är verkligen en Stolthet och fördom i modern version... fast iof, det är du som har koll på chic-liten :P :) Lycka till med skrivandet i alla fall, ser fram emot att läsa den sen när du är klar - om jag får såklart! :)

  SvaraRadera
 6. Lisa: Du är inte sen, jag tar din åsikt med i åtanke. Och visst kan du få läsa när jag är färdig... om den blir bra vill säga :p

  SvaraRadera
 7. Hehe, klart den kommer bli bra - påt bara! :P :)

  SvaraRadera