onsdag 30 september 2015

En bokmässeenkät

Jag tar och hänger på Enligt Os Bokmässeenkät.

Årets tema: Rosa hår. Var det någon (förutom jag) som INTE hade det. Okej, så det var det kanske, men fasiken så snyggt det är med rosa hår. 
Årets bästa: Att få träffa alla bloggare IRL, det är så coolt att få ansikten på dem man läser och "känner" så väl. 
Årets tårar: Jag försökte väl nästan klämma fram en tår för att få maken att hämta mig efter torsdagens syndaflodsregn på väg hem från mässan. 
Årets roligaste: Att jag åker på bokmässa och kommer hem med smink smycken, te och choklad. 
Årets stjärna: Kulturkollo kändes som att de hade ganska stor stjärnstatus - hängde man med dem så var författarna nära :-)
Årets möte: Sprang i vimlet på en gammal klasskamrat från högskolan, det är väl ca 15 år sedan vi sågs. 
Årets fynd: Smink och smycken - på en bokmässa!
Årets skarpaste: Annika Mayer som föreslog för mig att jag borde intervjua den übersnygga steampunkkillen på min blogg. Tyvärr såg jag inte detta förrän mässan var över, men fasiken vad smart. Next year...
Årets mysigaste: Babba-dockan jag köpte till dottern.
Årets sötaste: Bokbloggarnas kung och drottning som gick runt och höll handen...
Årets hoppsan: Mitt namnbyte. Så fel det kan bli när det minglas och man ber en författare att signera ens bok och de hör fel namn. Men som någon sa till mig, "du ser kanske för speciell ut för att heta Linda och därför blev det Linga."
Årets äntligen: Äntligen hade jag ett halsband med mitt bloggnamn på. Tack Camilla!

tisdag 29 september 2015

Äntligen utläst!


Det är faktiskt riktigt kul att läsa Soulless-serien som grafisk roman efter att ha läst originalet. Att få bilder på det man läst, ibland också en förklaring. Jag måste ju erkänna att jag inte hänger med helt i språket i böckerna på engelska - det är många ord jag inte förstår men som jag inte orkar slå upp (säg inget till mina elever). #LindaLäser2015

måndag 28 september 2015

Koppla Instagram till Bloggen

Tack vare Mrs Book Pond hittade jag till sidan IFTTT där man kan hitta koder för att koppla samman olika sociala medier. Efter lite trixande i somras så lyckades jag sammanföra mitt instagramkonto med Blogger och varje gång jag taggar ett instagraminlägg med #LindaLäser2015 så dyker samma bild och text upp här på bloggen. Smidigt!


Det jag lärt mig är att under avsnittet Action finns fyra fält.

Title - där skriver du vad du vill att rubriken ska bli. Tänk på att det blir samma rubrik varje inlägg så välj något generellt. Jag har "Äntligen utläst".

Photo URL - här bör du välja "Source URL"

Caption - välj "Caption"

Labels - välj vad du vill ha för etikett på bloggen.

Lycka till, hoppas det fungerar!

Hellre boksmälla än magsmälla

Medan andra bokbloggare idag beger sig till jobbet med en rejäl boksmälla efter (lång)helgens Bokmässa så ligger jag hemma och vilar upp mig efter helgens misstänkta magsjuka. Jodå, jag gjorde mässan torsdag - fredag och hade det underbart och sedan vaknade jag på lördag med yrsel och illamående. Sov mig igenom hela dagen (orkade inte ens tänka på alla böcker jag köpt) och under delar av natten låg jag halvt avsvimmad på badrumsgolvet och funderade på om jag skulle överleva det här. Det gjorde jag såklart, men jag är riktigt vek när jag blir dålig.

Söndagen var något bättre, jag fick behålla det lilla jag åt och jag orkade bläddra i några av tidningarna jag köpte på mässan.

Idag började jag morgonen med att lägga in en beställning på Adlibris - det finns ju böcker jag ville ha som inte fanns med på mässan... Dessutom måste man få köpa (fler) böcker när man är sjuk. Annars ska jag vila och försöka jobba lite, får se hur mycket jag orkar...

fredag 25 september 2015

Andra dagens mässkörd


Det verkar som att jag köpte alla böcker idag. De fyllde min väska till bristningsgränsen och jag är mycket nöjd. Jag fick också shoppat två ringar, tre téer, en anteckningsbok, en Pippikalender och en Babbadocka, som inte är med på bild då den redan ligger i dotterns säng, fastkramad under armen.  

Mysig chicklit - men varför är de alla likadana?


I tisdags vabbade jag och kunde då läsa ut en mysig bok. Jag gillar verkligen allt jag läser av Ali McNamara! 

Den här boken köpte jag pga titeln, den handlar dock inte om Austens Mr Darcy men var lika bra för det. Istället handlar den om en tjej som heter Darcy som ärver en liten ö utanför Irlands kust. Hon måste dock bo på den ett år och bygga upp ett fungerande samhälle där om hon vill få ut resten av arvet... 

Den här boken är väldigt mysig och jag gillar böcker där karaktärerna går igenom förändringar för att hitta sitt bättre jag, men jag börjar tröttna lite på att all chicklit följer Austens klassiska spår. Den svårmodiga, mörka mannen som visar sig vara rätt och den charmiga som visar sig vara fel. Någon gång skulle det vara kul om det kom in en tredje person som huvudkaraktären faller för - våga bryta chicklitnormen! #LindaLäser2015

torsdag 24 september 2015

Första dagens mässkörd


Tidningar, smink, smycken och choklad. Just det ja, Bokmässa var det ju, jo, det finns nog en bok eller två någonstans där i mängden. 

Redo för bokmässan

Alla är vi taggade (typ alla iaf) och jag är glad att äntligen få outa mitt alldeles egna bloggnamnshalsband! Gjort av Boblmafs egen smyckedrottning Camilla Mind the book Malmer. Seek on Etsy and you shall find... 


Ses vi i vimlet gott folk?

onsdag 23 september 2015

Queen bee


Låtom oss starta en ny trend - bokmatchning. Låtom oss också låtsas att det inte alls var en ren tillfällighet att jag klätt mig som boken jag precis började läsa. 

Äntligen utläst!


Jag tror att det var Bia Sigge som tipsade mig om den här för länge sedan och med en sådan titel och ett sådant omslag lockade den såklart. 

Boken handlar om Maya som hittar en bok från 50-talet som handlar om hur man ska vara som ung kvinna. Då hon alltid varit mobbad och utanför bestämmer hon sig för att göra ett experiment i ett år och testa alla förslag som fes i boken. Kan tipsen hålla 50 år senare och vad innebär det egentligen att vara populär?

Det här är alltså en sann historia och den är både inspirerande och jobbig att läsa. Jag tycker att Maya är otroligt cool som vågar utsätta sig för allt hon gör, samtidigt tycker jag att det är hemskt att det hela väldigt mycket påminner om alla filmer där fula antingen görs om till vacker svan och därmed blir accepterad i skolan/samhället. Så fort glasögonen åker av och håret släpps ut så är du en ny människa - eller? Nja, kanske inte. 

Det finns dock en fin sensmoral över boken och jag tror att det Maya gör sätter båten i gungning. Kanske är det inte individerna som behöver en omstylning, kanske är det samhället och skolkulturen som behöver fräschas upp... #LindaLäser2015

onsdag 16 september 2015

Senaste bokköpet


Trots att jag igår skrev att jag föredrar pocket så är mitt senaste bokinköp en inbunden skönhet. Jag har varit sugen på  Alla dessa vackra nederlag och hittar man den då för en tjuga på second hand så följer den med hem.

tisdag 15 september 2015

Pocket vs Inbunden

Pocket vinner alltid. Eller ja, jag har såklart en del inbundna men jag föredrar pocket. Lättare att ha med, snyggare och  (let's be honest) billigare. 

Här nedan ses mina senaste vi bibliotekslån - alla pocket. 


söndag 13 september 2015

Bokmaskarnas snabba om Japan

Kulturkollo vill ha tre snabba om Japan och här kommer Bokmaskarnas svar:

LE: Rött, geishor, ätpinnar

AR: Sushi, körsbärsblom, teknik

HL: Samurajsvärd, Hiroshima, geisha

CB: Fukochima, ninjor, hög levnadsålder

AG: Manga, sushi, framtid

lördag 12 september 2015

Äntligen utläst!


Ibland behöver man lite mysig vintage-feelgood och då passar Eli Åhman Owetzs böcker bra. Tidigare har jag läst första delen i denna serie, Anna-Lisas Antik, och den här fristående uppföljaren tror jag nästan att jag gillar mer. 

Ett slott, en grevlig historia och en skattjakt som härliga Britta lämnat. Kanske är det igenkänningen som gör det. Jag må iofs inte ha en äkta greve eller bo i ett slott, men jag har ju min "Grefve" som jobbar på grannslottet :-) En Brita har jag ju också, eller två, om man räknar min farmor som dottern döpts efter. Att jag gillar retro och vintage gör i också att det är kul att läsa den här typen av böcker. 

Den är charmig och nostalgisk och jag tycker att Britta beskrivs så härligt, speciellt förhållandet mellan henne och Anna-Lisa. 

Jag såg på författarens Instagram att tredje delen är färdig, jag ser fram emot att läsa den! #LindaLäser2015

fredag 11 september 2015

Mitt första läsminne


Mitt första läsminne är mamma som läste Karlsson på taket varje kväll när jag skulle sova. Till slut spelade hon in uppläsningen på band och så lyssnade jag på den. Bandet finns fortfarande kvar :-) 

torsdag 10 september 2015

Bästa lässtället


Bästa stället att läsa på är framför eldstaden, i de stora, rosa fåtöljerna. En stor kopp te, en fotpall och plats för en fin liten bokhög. 

tisdag 8 september 2015

Färgade bokklubbar?

Jag var på bokklubb med Bokbubblarna igår och imorgon är det dags att träffa Bokmaskarna. Hur förklarar man då för sin 2,5-åring varför man är borta så mycket? 

Jag försökte berätta att "mamma träffar sina kompisar och läser böcker" och min underbara lilla tös ville då också ha en bokklubb. "Ja, mamma, pappa ha bokkubb. Ja vij ha gjön bokkubb, pappa ha bå bokkubb och mamma ha jöd."

Ja, det verkar som att dottern vill starta en regnbågsbokklubb. Öppen för alla åldrar. Så fint :-)

måndag 7 september 2015

Mitt favoritkärlekspar

Captain Wentworth och Anne Elliot i Austens Persuasion är mitt favoritpar. 


söndag 6 september 2015

Köpt efter omslaget

Jag älskar att köpa böcker efter omslag eller titel - fördelen med second hand är att man har råd att chansa på en bok som ser intressant ut även om man aldrig har hört talas om den. Ibland chansar jag även i vanliga bokhandlar - böcker är ju vackra och bör köpas oavsett...

Här är några exempel på böcker som köpts för att jag fallit för omslaget. Jag har ännu bara hunnit läsa tre av dem.


lördag 5 september 2015

Äntligen utläst!


Jag gillade verkligen den här kritiska boken av och om Samantha Ellis och hennes hjältinnor. Jag känner inte till alla de böcker hon tar upp men det gör inget, jag blir sugen på att läsa flera av dem och i annat fall så beskriver hon dem väl. 

Jag tycker det är intressant att hon läst om sina gamla favoriter med nya ögon (så att säga) och hon är verkligen kärleksfullt hård mot flera av dem. Jag önskar att jag läste böcker på samma sätt som hon, med kärleksfullt kritiska ögon, men tyvärr är jag mer av en "vill-bara-bli-färdig"-läsare. 

Ska jag nu försöka vara lite kritisk mot den här då så är det väl kanske mest att jag har lite svårt att förstå det här med att leva sitt liv utefter de kvinnorna man läser om i böcker - jag har svårt att ta efter andra och hittar hellre min egen grej. 

Intressant bok dock, absolut värd att läsa! #lindaläser2015

fredag 4 september 2015

En oväntad twist


En otroligt bra bok med en oväntad (eller ja, inte längre) twist. 

onsdag 2 september 2015

Favoritförfattare


Det visar sig att bland mina favoritförfattare finns mestadels kvinnor. Iaf bland dem där jag gillar mer än en bok. Annars är ju Shakespeare och Kafka rätt mycket favoriter också. 

tisdag 1 september 2015

Jag minns (knappt) mitt 80-tal

Jag tror att det här kortet är från typ -86-87 kanske?
Veckans utmaning från Kulturkollo går ut på att minnas ditt -80-tal:
Vilken musik lyssnade du på?
Vad läste du?
Vad såg du på?
Vem/vilka var de stora idolerna?

Jag föddes exakt tio år innan Berlinmuren föll, dvs den 9/11-79. Jag har alltså levt hela 80-talet men minns inte direkt mycket av det. Jag har varit tvungen att googla för att minnas... 90-talet hade varit enklare, just sayin. 

Vilken musik lyssnade jag på? Bröderna Herreys vet jag att jag lyssnade på i tidig ålder, sedan skulle jag gissa på Trackslistans populära låtar. Mycket svenskt på den tiden (till skillnad från nu då jag helst undviker svensk musik/film/litteratur) och jag tror att jag lyssnade på Madonna redan då. Mamma och pappa lyssnade på Simply Red och David Bowie så en del sådant blev det nog också. Orup och Michael Jackson också förresten.

Vad läste jag? Lotta-böckerna av Merri Wik och Bert-böckerna av Andersson/Olsson. Jag var ingen storläsare och hade inte börjat reflektera över läsningens nöjen. 

Vad såg jag på? Vi skaffade parabolantenn tidigt och fick in en massa engelska kanaler. Jag minns DJ KAT show som presenterade coola, intressanta barnprogram på engelska. Denver the last dinosaur och Inspector Gadget minns jag bäst. Growing pains - åh så kär jag var i Kirk Cameron. Full house - vem ville inte bo i den familjen? Family ties - jag skulle gifta mig med Michael J Fox...


Vem/vilka var de stora idolerna? Redan då så var det nog alla söta kändispojkar, det spelade liksom ingen roll om de var skådisar eller sångare, hade de en puls så var jag kär. Jag minns tom pinsamt nog att jag hade en liten crush på den tecknade Shredder från T.M.N.T. Pojktokig - javisst!

Om jag hade levt idag på 80-talet så hade jag förmodligen sett ut så här: 



Läser just nu

Idag är jag hemma och vabbar en liten febersnutt. Det blir mycket mys i soffan och medan hon äter popcorn och ser på Pippi så passar jag på att läsa. 

Just nu läser jag Samantha Ellis Mina hjältinnor och halvvägs igenom tycker jag den är riktigt bra och intressant.