torsdag 25 september 2014

Första dagen på Bokmässan


Ja, shoppat har jag gjort. Till mig, dottern och jobbet. En anteckningsbok med Lotta till mamma också.

Många har gett mig fina komplimanger för mina glasögon, min klänning och mitt halsband och roligast var nog när en fotografstuderande bad mig posa i en röd monter så att hon kunde göra en studie i rött med mig :-) 


Så här glad blev jag sedan under mässminglandet eftersom man där har chansen att träffa hur många bloggare som helst, alla lika trevliga. Fick tom träffa Marcusbibliotekets mamma när vi alla Printzminglade*. 



Jag får återkomma med namn och länkar senare...

Efter minglet fixade en av mina gamla elever ett bord åt oss på Le Baron där vi åt riktigt god pizza och drack mer vin. 

Nu ska det sovas så jag orkar med imorgon. 

*Printzmingel är när man minglar med Pia Printz hos Printz Publishing


Redo för bokmässan

onsdag 24 september 2014

En bloggig tygkasse

Jag är väldigt nöjd över att ha en designlärare till kollega - hux flux fick jag mig en lektion i plotterteknik som resulterade i min alldeles egna tygkasse. 

Snart ska den fyllas med nödproviant inför Bokmässan. 


måndag 22 september 2014

Fredagstips på Gbg central


Om man nu inte kan/vill/orkar vara på Bokmässan på fredag så kan man träffa lite författare på Centralstationen (Göteborg) under eftermiddagen.

Saker jag gillar:


... När Ica säljer snygga Dependlack för 15kr/st. Hej höstfärger!

söndag 21 september 2014

Jag ger mig, jag ska lyssna på #boblmaf

Först läste typ hela boblmaf Silvia Avallones Stål och enades om att den var bra. Riktigt bra. Sedan hade två personer med den som "bästa bok" på Bokresan och jag vann det ena exemplaret. Bytte bort den, jag var såååå ointresserad av Stål, den verkar ju så tråkig (dvs omunter). Då bestämde Bokmaskarna att de ville läsa den. Jag blir alltså så illa tvungen.

Förbereder mig mentalt för att läsa vad som säkert är "världens tråkigaste bok" och faller sedan redan på första sidan.

Boken är ju sjukt bra. Varför har jag inte förstått det? Varför har jag inte lyssnat på er? Förlåt.

Jag blir ju helt tagen av berättelsen om de unga tjejerna, om familjerna som lever ett liv som är väldigt långt ifrån mitt eget, mitt trygga akademikerliv. Deras liv, i smutsen, i skammen, i stoltheten, i kriminaliteten, i stålverket, i dammet, i tonåren. Avallone beskriver det så bra, både den fysiska och psykiska miljön. Det finns så mycket att reagera på men boken gör ändå så att jag inte dömer någon - vad vet jag om hur deras kultur är?

Jag stör mig (som vanligt) lite på slutet - vad hände egentligen? Jag tycker att väldigt många trådar lämnas oupplösta och jag hade velat veta mer. I övrigt, riktigt bra bok. Det ska bli väldigt intressant att diskutera den med Bokmaskarna.

lördag 20 september 2014

Tre på Tre: Gone girl

Nu har jag läst min första Gillian Flynn, nämligen Gone Girl. Kanske var det lite synd att jag hört så mycket om Flynn och hur fantastisk hon ska vara, kanske gjorde det att jag hade rätt höga förväntningar och kanske var det så att boken var ömsom skitspännande (ja, jag måste använda skit som förstärkningsord här) och ömsom en besvikelse.

Det var väldigt intressant att se hur jag reagerade på den här läsningen, jag var ju ganska utanför min vanliga comfort zone - jag läser inte deckare eller thrillers. Jag slukade boken i helgen som var, stackars dottern fick försöka roa sig själv för mamma måste bara läsa lite till och se vad som händer. Men allt det där jag väntade på, som jag hade hört om Flynns böcker, det hände ju liksom aldrig. Redan i början förstod man ju lite vad som skulle hända, eller iaf hur det egentligen ligger till.

Samtidigt så tyckte jag ju att den var hur bra som helst när den fortfarande var spännande. Typ första delen - wow! Väl uppbyggd spänning, intressanta karaktärer och väl beskrivet kring den psykosociala miljön.

Jag vet inte hur jag känner för att läsa fler av Flynns böcker. Jag är inte heller så sugen på att se filmatiseringen av Gone Girl (vilket var min tanke från början) men samtidigt så gillade jag ju den. Det är inte ofta jag blir så här kluven av en bok.

Det här var min första utmaningsbok i Pocketlovers Tre på Tre.

torsdag 18 september 2014

Vilka böcker utökar vårt ordförråd?

Igår kom en elev, som jag inte undervisar, och frågade mig om jag hade några tips på hur man kan utöka sitt ordförråd. Han sa att han pluggat ordböcker ett tag nu men att det inte gav något - äh, ja, jag förstår det...

Läsning! Föreslog jag och sa att i den skönlitterära världen kan man hitta mycket bra och dessutom se och lära sig språket bättre. Jag drog snabbt med honom in i vårt lilla skolbiblioteksprojekt (det får det kallas än så länge, men snart så...) och försökte komma på en bok som skulle kunna passa en tonårspojk och samtidigt utöka hans språkvärld. 


Hur glad blev jag inte då när jag insåg att jag hade Jonas Hassen Khemiris Montecore - en unik tiger i hyllan? Snacka om en författare som älskar vårt språk och som leker med det så bra. 


Har ni fler förslag? 

måndag 15 september 2014

Lite kort brasilianskt

I somras (ja, jag ligger efter) så läste Bokmaskarna brasilianskt inför Bokmässan och förutom Salladsnätter så läste vi Clarice Lispectors Stjärnans ögonblick och en av mina favoriter, Paulo Coelhos Djävulen och fröken Prym.

Stjärnans ögonblick förvirrade mig (oss alla faktiskt). Jag hade jättesvårt att hänga med och hitta något vettigt i den, men den växte lite under diskussionen. Vem är författaren? Vem är berättaren? Vem är den stackars kvinnan som behandlas så illa? Som söker upp en spåkvinna för att få se sin framtid och... Ja, mer ska jag väl inte ta upp här.

När jag läste den blev jag grymt irriterad och tyckte verkligen inte om den men när vi diskuterade den blev den lite bättre och jag kan se att det finns en otrolig tanke och bakom den. Tyvärr förstår jag den bara inte.


Djävulen och fröken Prym däremot, den gillar jag. Det är flera år sedan jag läste den för första gången och jag gillade den redan då så jag är glad att jag gillade den nu när jag läste om den. Jag gillar det filosofiska och övernaturliga i Coelhos böcker och hur han får mig att tänka till kring moraliska frågor. I den här handlar det om onda och goda, finns det någon mening med det som händer oss och är det moraliskt försvarbart att offra en person för att andra ska få det bra?



onsdag 10 september 2014

En modern Austen

Jag har aldrig varit förtjust i Austens Förnuft och känsla - varken boken eller filmatiseringen (den med Thompson, Grant, Rickman och Winslet). Jag har heller aldrig läst något av Joanna Trollope, så varför jag kände en stark dragning till att läsa Trollopes version av Sense & Sensibility kan jag inte förstå, men oj så glad jag är att jag gjorde det.

Den här versionen är lagom modern, trots att de har mobiler och kollar upp varandra på facebook så håller sig Trollope skickligt nära originalet och Austens stämning finns där. Jag rycks verkligen med i den här versionen, det är lätt att hänga med och trots att jag visste hur den skulle sluta så satt jag där med små glädjetårar i ögonen. Jag blev dessutom väldans sugen på att se om filmen och hade tur i oturen dagen efter då dottern hade feber så vi tog en Austen-dag.

Absolut en bok jag tycker att Austen-fan ska läsa. Ja, ni andra också såklart!.



måndag 8 september 2014

Mrs Sinclairs resväska

Hur kan man motstå en bok med denna utsida? Nej, det kan man inte - iaf inte om man är jag. Färgglada böcker och en bok om brev - ja, det gillar jag.

Louise Walters debuterar med Mrs Sinclairs resväska och det är en bra debut. Den handlar om Roberta som jobbar i en liten härlig bokaffär och samlar på brev och lappar hon hittar i gamla böcker. En dag hittar hon ett brev skrivet till hennes farmor - men datumen stämmer inte...

Vi läsare får följa Roberta medan hon nystar i brevets historia men vi får samtidigt följa hennes farmors historia och får där förklaringen till brevet. Jag måste erkänna att jag gillar farmoderns historia mer än Robertas. Mrs Sinclair har förlorat sitt långt eftertraktade barn, hennes man har lämnat henne och hon vill bara dö. När hon en dag försöker ta livet av sig så lyckas det istället se ut som att hon gjort en hjälteinsats och så korsas hennes väg av en polsk flygare.

Jag gillar hur väl beskriven historien är - jag tror mig nästan ha sett en film efteråt och boken fick mig att inte vilja sluta läsa - jag satt uppe sent den natten för att slippa avsluta. Vid flera ställen i boken vill jag in och skaka om Roberta och skälla ut henne - se dig omkring och förstå vad som händer runt dig! Jag vill också in och krama hennes farmor och säga att jag förstår henne, även om jag inte kan sätta mig in i hur hon hade det.

En riktigt fin och mysig bok!

Tack till Lind & Co för rec.ex.

söndag 7 september 2014

Nu vill jag också ordna en litteraturfestival


Nu är hösten här och min vana trogen blir jag alltid sugen på att läsa Katie Fforde då för att få lite engelsk stugromantik.

Den här gången blev det Love Letters - en bok som stått i min hylla läääänge och nu när jag läst den undrar jag varför? Det här är en bok som ALLA I BOBLMAF BORDE LÄSA! Ja, jag måste skrika det, den passar ju oss som handen i handsken (förutsatt att man tagit rätt storlek).

Laura jobbar i en liten charmig bokhandel som nu tyvärr ska läggas ned. Hon är urtypen av bokmal och har därför inte riktigt levt något vidare socialt liv men läsa, det kan hon. På ett författarbesök i butiken (som hon ordnat) hamnar hon med författarens agent och lyckas imponera på denna med sin vida rang av läsning. Laura blir erbjuden att hjälpa till att anordna en musik- och litteraturfestival som agentens systerdotter ska ordna. En skrämmande tanke för lilla blyga Laura men när hon sedan övertalats att åka till Irland för att övertala hennes favoritförfattare att komma till festivalen så tar hennes liv en ny vända.

Böcker, författarskap, författarkärlek och boksamtal - här finns allt för oss boktokiga läsare att götta oss i - ja, det här skulle jag säga är bra engelsk chick lit. Sexuell spänning, jobbhets, missförstånd och såklart, en stuga (eller fler) på landet. Mycket tedrickning också - jag tror det är därför jag själv bälgat i mig flera koppar under läsningens gång.

Flera gånger träffar Fforde helt rätt i beskrivningar av författare, skrivplågan och när sedan festivalen och dess programpunkter beskrivs blir jag jättesugen på att gå på en sådan - tur att det snart är dags för Bomässan.

Boblmaf - läs den, mys med kärleken till det skrivna ordet.