torsdag 31 juli 2014

Balzac and the little chinese seamstress

Jag älskar att köpa böcker på second hand - inte nog med att de är billiga men chansen finns att hitta nya favoriter som man aldrig upptäckt annars. Jag går mycket efter titlar och/eller utsidan när jag köper sådant jag inte känner till sedan innan.

Balzac and the little Chinese seamstress av Dai Sijie är just ett sådant kap. Jag gillade titeln och det vackra omslaget och nu när jag läst den vet jag att jag gjorde rätt val.


Vi befinner oss i Kina och Mao Zedong har precis skickat alla intellektuella ungdomar på rehabiliteringscamp ute på landet hos bönderna - för att "fördumma" dem. Ma och hans vän Luo är runt 18 år och deras föräldrar arbetar som läkare och tandläkare och anses därför vara revolutionärer och därför skickas pojkarna iväg på fördumningsläger. De jobbar hårt på fälten och inser att de aldrig kommer att få komma därifrån. De lär känna byns lilla sömmerska - en eftertraktad liten flicka och eftersom Luo är en sådan bra historieberättare blir de vänner.


En dag upptäcker de en koffert med "förbjudna böcker" - dvs västerländsk litteratur som Balzac, Dickens, Dumas m.fl. och de slukar böckerna. Detta förändrar livet radikalt för både pojkarna och sömmerskan.

Mer än så här tänker jag inte berätta men snälla, läs boken! Den må vara svår att få tag på (leta på bibliotek eller antikvariat) men den är kort, läsvärd och en fin kärlekshistoria kring böcker. Inte nog med att vi litteraturälskare kan njuta men gillar du kinesisk historia så passar den dig med och sist men inte minst så är det en fin berättelse om vänskap och kärlek i svåra tider.






Den verkar visst finnas som film också...

onsdag 30 juli 2014

Gods in Alabama

Gods in Alabama av Joshilyn Jackson har jag haft ett bra tag i min hylla och väntat på att läslusten ska ta tag i. Jag läste en annan av Jacksons böcker, a grown up kind of pretty, förra året och gillade så den här borde ju vara bra.

Nja. Varken bra eller dålig skulle jag nog säga. Gillar man mörka hemligheter, familjedraman och rasmotsättningar i Amerikanska södern så visst, då kan den passa, men jag har lite svårt att hänga med i den och förstå vad som är dröm, vad som är verkligt och vem som gjort vad. Historien kretsar kring Arlene som säger sig ha dödat en av "gudarna" i Alabama när hon var ung. Hon har ingått en pakt med Gud om att "han" inte ska låta mordet upptäckas om lovar tre saker: hon ska aldrig ha sex igen, hon ska aldrig ljuga och hon ska aldrig återvända till Alabama.

Tio år har passerat och helt plötsligt verkar hennes förflutna dyka upp vid hennes dörr och hon tvingas återvända och ordna upp sitt kaos.

Det känns som att författaren haft en massa historier hon ville få ut i samma berättelse och jag har ibland svårt att hänga med vem som gjort vad och varför. Familjedrama är det verkligen på flera sätt men samtidigt som jag inte gillade boken så gör jag det och tycker att den är (typ) läsvärd. Kanske.

tisdag 29 juli 2014

Att omläsa eller inte omläsa - det är frågan

Det är inte ofta jag reprisar en bok - det finns ju alldeles för lite tid och alldeles för många olästa böcker där ute som lockar, men ibland är det riktigt härligt att besöka den där gamla favoriten igen och se om den fortfarande står sig.

Visst är det läskigt? Tänk om den inte alls var som man mindes den? Tänk om... den inte är... alldeles, alldeles... underbar. Tänk om allt förstörs, hela din upplevelse, dina minnen och du inser att du gått runt i alla år med falsk marknadsföring och sagt att detta är en FANTASTISK BOK och så är den inte det.

Visst kan det hända. Jag blev besviken när jag läste om Bridget Jones dagbok härom året - det var en bok som betydde så mycket för mig när den kom och jag älskade den! Så läste jag om den och insåg att jag älskade den när jag läste den för att jag var där - i hennes skor. Ung (okej, yngre än nu iaf), singel och festglad. Nu femton år senare har jag mer igenkänning i den senaste Bridget - jag har familj, är äldre och festar väl inte direkt... Jag insåg också att jag älskar filmerna om Bridget och att de inte riktigt matchar boken (vilket jag fint förträngt).

Anyway. Sedan finns det de där ljuvliga små älsklingarna som är så bra som man minns dem, de där böckerna där jag faktiskt inte kan komma ihåg detaljer eller handling så varje gång jag läser om den så upptäcker jag den på nytt. The perks of being a wallflower är en sådan - varje gång jag läser den är det som att jag läser den för första gången. Nu senast var det The Jane Austen Book Club som också är ljuvlig - samtidigt som det finns en risk att läsa om den. Filmatiseringen av boken är en av mina absoluta favoritfilmer (vid något tillfälle tror jag jag såg den en gång i veckan) och jag vet att bok och film skiljer sig åt här.

Det gör inget. Boken är riktigt mysig och jag sugs in i historien igen - visst ser jag filmkaraktärerna framför mig - men vad gör det? Jag mindes inte riktigt boken så det var kul att läsa om den, men det är nästan så att jag tycker att filmen fått fram storyn bättre på vissa delar.

Sammanfattningsvis vill jag bara säga: Våga läsa om dina favoritböcker - låt det bära eller brista!

fredag 25 juli 2014

Minisemester i semestern

Åker till Norge för bröllop över helgen och har lyckats tjöta till mig massvis med lästid! Dottern stannar hos mormor och morfar i Sverige och svärmor underhåller maken medan han kör så jag har ca 8 timmar lästid i bilen idag :-) 

Reprisar en god bok* som start (och har med mig tre till i väskan). 


* The Jane Austen Book Club

tisdag 22 juli 2014

Tidig lässtund



Efter att ha frukostat i stan med vännerna sätter jag mig på 300m2 och läser lite.

onsdag 16 juli 2014

Hitta magin i denna ljuvliga pärla





Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea De La Barre De Nanteuil & Lovisa Burfitt tipsade Johanna om och den är ju hur läcker och inbjudande som helst. Visst har jag tidigare spanat på Lovisa Burfitts porslinsserie och vem kan motstå en härlig bok fylld med vackra illustrationer om en mystisk, magisk fransk kvinna?

Boken är verkligen som en liten pralin och alla lovord en fått och får förtjänar den. Den passar utmärkt för såväl ungdomar som vuxna och jag gillar att det finns en lite halvmoralisk handling där. Ingen är liten, grå och osedd utan vi har alla en magisk figur inom oss.

Läs den. Njut. Roas. Hitta din inre magiska dam.






tisdag 15 juli 2014

Något för språkälskare men inte för mig

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson är en bok jag inte alls varit sugen på - vet inte om det är trots alla priser och lovord eller på grund av dem. När jag var på en fortbildningskväll fick vi dock boken i en goodiebag och när jag nu ska läsa sådant som finns i hyllan så fick det bli den - fast i ljudform.

Kanske hjälpte det inte en bok jag var osugen på att jag lyssnade på den - jag är ju inte så förtjust i ljudböcker och jag är ledsen men författarens uppläsarröst gjorde inte riktigt saken bättre.

Högtravande, fancy schmancy och gaaaaaahhhhhhh så tråkig. Det händer ju absolut ingenting - den där Ester som alla tagit till sig stör mig som bara den. Visst kan jag känna igen mig i delar av hennes beteende - det där att man inte förstår eller ser tecknena på att han den där inte är intresserad, men snälla, till slut måste man ju inse fakta och ge upp.

Lite påminner Ester och Hugos "förhållande" om den unga kinesiskan och hennes konstnär i Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande - men där är iaf tjejen något starkare och mer självständig.

Nej, tyvärr, inte min grej.

Bjuder på en instagramkonversation med goda grannvännen :-)


måndag 14 juli 2014

Bokmaskarna läser Salladsnätter

Som nytt tremånaderstema i Bokmaskarna kör vi nu under sommaren Brasilianskt inför Bokmässan. Valen hamnade på Salladsnätter, Stjärnans ögonblick samt Djävulen och fröken Prym. Jag har tidigare läst den sista och gillat väldigt mycket så det ska bli intressant att läsa om den och se om den fortfarande håller.

Först ut är Salladsnätter av Vanessa Barbara. Den är lågmäld, lugn och kort - men den tar tid att läsa för man vill  ta in och begrunda det som står. I centrum har vi en äldre änkling vid namn Otto, han har nyss förlorat sin fru Ada och det är kring henne och hans grannar som historien berättas. Den påminner lite om Torsdagsänkorna i sättet den berättas - alla får olika kapitel, intressanta personporträtt och något som inte riktigt står rätt till - ett litet mysterium som ska lösas. Jag gillar dock Salladsnätter bättre, den är lättare att följa.

Jag gillar de olika karaktärerna som beskrivs, mest faller jag nog för berättelsen om Taniguchi, den äldre och förvirrade före detta enmanskrigssoldaten. Hans berättelse får mig att associera till Marukamis sätt att skriva och samtidigt påminner den lite om Condrads Mörkrets hjärta. Mannen som inte tar in att kriget är över utan fortsätter på eget bevåg i trettio år tills hans överordnade till slut får nys om detta och söker upp honom för att avsäga honom hans order. Sorgligt, tragiskt och lite komiskt.

Visst förstår jag inte allt men det gör inget, jag gillar tempot och jag gillar de olika karaktärernas berättelser. Jag gillar hur mysteriet sakta nystas upp genom de olika personernas historier. Otroligt läckert omslag också!

onsdag 2 juli 2014

Ena halvan av Ab Fab

http://photos-e.ak.instagram.com/hphotos-ak-xfa1/10311136_1402271980055636_1468559711_n.jpg

Jag gillar Absolutely Fabulous och tycker Patsy och Edina är helt fabulous. Jag minns i gymnasiet då killen jag var kär i (som föga förvånande visade sig vara gay och blev min bästis) alltid gick runt och plutade med läpparna och skrek "La Croix, La Croix sweetie darling!" Vi var Patsy och Edina :-)

När jag strövade runt inne på Pocket shop och såh Jennifer Saunders biografi Bonkers så tänkte jag att den får bli sommarens biografiläsning (min mycket ovetenskapliga undersökning visar att det är på sommaren jag läser biografier).

Det var ganska så intressant att stifta bekantskap med kvinnan under peruken och läsa lite om hennes väg in i rampljuset. Lite skönt att inte läsa en biografi om hemska uppväxtförhållanden, knark, sex och misshandel. Här har ni faktiskt en helt vanlig tjej som vill spela teater, skämta och som fortsätter vara rätt normal även när hon slår igenom stort.

Hon är väldigt noggrann med att framhäva hur duktiga och snälla alla hon jobbat med är, medan det är lite synd att hon inte verkar tycka detsamma om sig själv. Inte så att hon klankar ned på sig, men hon tycker att alla andra får henne att verka bättre.

Det är kul att läsa om när hon och Joanna Lumley (Patsy) får ta emot priser på olika galor i USA och helt missbedömer situationerna samtidigt som hon senare i boken beskriver hur hon genomgått behandlingar för  bröstcancer. Livet är upp och ned men Saunders gör det bästa av situationerna och bjuder på skratt.


Boblmafs theme song


tisdag 1 juli 2014

Bloggdrottningen - inte är det jag iaf.

BloggdrottningenNu i juli är det åtta år sedan jag började blogga på Mrs E's blogg och fem år sedan jag startade den här bokbloggen. Under åren har jag också varit del av en modeblogg (snälla sluta skratta), delat en bröllopsblogg och delat en viktminskningsblogg. Det är dock endast bokbloggen och Mrs E som lever vidare. Jag är inte alls så regelbunden som jag skulle vilja vara men jag har väl lyckats få ihop ett tiotal trogna läsare iaf.

När jag såg Therese Loreskärs bok Bloggdrottningen blev jag såklart sugen - varför skulle jag inte vilja läsare om bloggare liksom? Sagt och gjort, boken slukades på bara några timmar.

Bloggdrottningen är Kajsa och hon driver Sveriges största hälsoblogg. Tyvärr är den, eller hon, en fejk. Kajsa är varken hälsosam eller träningsintresserad - men hon tjänar pengar på bloggen och det är det hon bryr sig om. Dagarna går ut på att se till att hennes tre barn kommer till skola/förskola, se om hon kan få träffa min make som jobbar dygnet runt, gå ut med hunden samt träffa sin väninna och ta fejkade bilder på jogging eller olika frukostar.

Intriger? Ja då, en läsare börjar flirta med henne, en reporter börjar nosa om hur nära vän hon egentligen är med en känd amerikansk tränare och hon har ju lovat att ställa upp och träna på scen på något event. Hur ska det gå? Och vad gör hennes man egentligen när han säger sig jobba sent?

Så vad tycker jag? Jo, lite smårolig och väldigt lättläst. Lite åt chick lit-hållet får man väl säga och det gillar jag ju, men stundtals blir den också lite överdriven (men det ska ju en god chick lit vara). Jag blir sjukt stressad av hennes bloggande och känner att min egen lilla bloggvärld är helt okej, jag gillar mina tio läsare och jag behöver inte ljuga för att behålla dem. Jag stör mig lite på Kajsa som inte riktigt framställs så att jag gillar henne och sedan tycker jag att makens hemlighet kändes väldigt fel. Vet inte hur den hjälper storyn.

När jag läst färdigt visade det sig att det här är första delen av en påtänkt trilogi och del 2 har kommit ut så nu ska jag snart läsa den. För ja, även om jag inte älskade boken så vill jag läsa mer, den bjuder ju trots allt på några skratt :-)