onsdag 30 april 2014

Tips!

Om ni inte redan läst den underbara chatten mellan Marcusbiblioteket och Dark Places-Helena om Jennie Garths självbiografi (ni vet, hon från Beverly Hills 90210) så gör det NU! Den är sjukt underhållande!

söndag 27 april 2014

Pekboksklassiker för blivande boblmaffar

Två små blivande #boblmaffar läser pekboksklassiker. En underbar syn för den bokälskande mamman.

Pekböckerna är fint illustrerade och tar upp färger (Alice in Wonderland), räkning (Jane Eyre, Pride & Prejudice, Romeo & Juliet) och motsatser (Sense & Sensibility). Alla är gjorda av Jennifer Adams med bilder av Alison Oliver. Det finns många fler klassiker i den här serien och jag har köpt dem från Adlibris. Alla är på lätt engelska och kan man storyn så kan man berätta den utifrån bilderna. 

En kul sak för bokälskaren att ha och fostra sin (eller andras) blivande bokbloggare. 



torsdag 24 april 2014

Vad som lästes på Världsbokdagen

http://distilleryimage4.ak.instagram.com/7a01dc8ccb0b11e3a15a0002c9def10c_8.jpg 

En av dotterns favoritböcker är Vem gömmer sig i havet? Den har luckor som hon själv kan öppna och det gör den spännande och hon håller sig aktiv under läsningen. En alldeles utmärkt bok - även efter 48576 läsningar (det kan hända att jag överdriver, kanske läste vi den inte sååå många gånger igår, men det kändes så). Jag är väldigt glad att Lill-Grefvinnan verkar gilla böcker och läsning - just nu är hon nog storläsaren i familjen - jag förstår inte vart min läsro tog vägen?

lördag 19 april 2014

Jag kan inte få nog av MTB-halsband*

http://distilleryimage8.ak.instagram.com/2ed0c65ec57211e3ac8d0002c9f49100_8.jpg 

Jag älskar Mind the book-Camilla och hennes halsband.
Det var bara det.

Nej förresten, det var det här också. 
Dottern snodde Mupphalsbandet och sprang till tvn för att se Mahnamahna.

http://distilleryimage0.ak.instagram.com/a8197d82c59d11e39aa60002c9120a80_8.jpg
* MTB = Mind The Book

fredag 18 april 2014

Vad är det med mig och sexscener?

Jag går mycket på utsidan när jag väljer en bok och iom det härligt, färgglada chick littiga omslaget på Åsa Hellbergs En liten värld så är det kanske inte konstigt att jag blev sugen på den.

Det är det första jag läser av författaren men såg positiva blurbar från Enligt O om hennes andra böcker. Tyvärr är jag inte övertygad - den här boken var inte riktigt min grej. Kanske är det för att jag börjat komma bort från chick lit, kanske är det för att det är svenskt - jag har väldans svårt för svenskt.

Anyway. Boken handlar om Isabella, Carina, Elsa, Sam och ett gäng andra människor som inte känner varandra men tack vare den lilla, lilla värld vi verkar leva i så gör de det till slut. Alla har de blivit lämnade på ett eller annat sätt och medan Elsa är den äldsta (tror hon ska vara runt 70) så är de andra i 50-års åldern. Hen lit kanske det ska kallas då? Hur som helst, resor, nya äventyr, ett Bed & Breakfast och en kidnappning är ingredienser i den här storyn. Och sex. Massvis med sex. Och det är väl tyvärr där som Hellberg förlorar mig. Jag vet inte, jag har aldrig ansett mig vara pryd eller så, tvärtom nästan, men jag stör mig så på alla sexscenerna som är lite för Hollywood för min smak. Precis som i Kinsellas Wedding night är sex liksom det viktiga i den här berättelsen och jag kan inte köpa det. Kläder som ryker, tungor som slickar och namn som ska stönas fram.

Ja. Nej. Tyvärr.

Fina brev och en underbar vänskap

Under Bokresan så tipsades jag (vi) om boken Brev till en bokhandel (84 Charing Cross Road) av Helene Hanff. De flesta hade redan läst den men jag tillhörde de få som inte ännu gjort det, men jag hade iaf boken hemma i bokhyllan. Väl hemma och när bokklubbsboken var utläst så slängde jag mig över hanffs bok - som dessutom visade sig innehålla fortsättningen; Hertiginnan av Bloomsbury Street.

Boken är en sann berättelse, eller, sanna brev som skrivs i tjugo år mellan amerikanska Hanff och en man (och flera andra) från en liten bokhandel i England. Det börjar som en bokbeställning och slutar med vänskap - och en sådan underbar vänskap. Tyvärr får de aldrig träffas, Hanff kommer aldrig iväg till England förrän hennes vän i bokhandeln gått bort.

Det är i fortsättning som man får följa med när hon gett ut deras brev som bok och den blivit väl mottagen av läsare. Äntligen kommer hon över till England och får träffa flera av dem hon brevväxlat med, samt läsare och andra intressanta människor.

Den är hur kort som helst och har ändå så mycket innehåll. Underbar, fin och riktigt härlig. Breven är roliga, elaka, glada och fina och jag tog dem verkligen till mig. Boken har filmatiserats med Anthony Hopkins och Anne Bancroft - jag har den osedd hemma, men nu ska det snart bli av att se den.

Ni som inte läst - gör det!

fredag 11 april 2014

Högläsning på sängkanten

http://distilleryimage10.ak.instagram.com/6c84f578c14511e3b6970002c9dc103e_8.jpg 

När Johanna kommer på besök så blir det bokläsning innan frukost. Underbart!

onsdag 9 april 2014

10/10: Fel grav och fel minne...

Under bokresan fanns ett bytesbord och jag snappade åt mig en titel som lät intressant - Fel grav av Kelly Links. Jag hade absolut ingen förkunskap om vad detta var och det var nog tur.

Novellsamling. För ungdomar. Om monster (typ).

Inte riktigt min grej, men den var helt okej. Tyvärr kommer jag inte ihåg så mycket av den - det brukar bli så för mig med noveller. Jag vet att det var intressant historia om en stor väska som det bodde en massa människor i.

Ja ja, så går det när man väntar för länge med att blogga om det man läst. Men jag gick i mål i Läsmaratonet iaf :-)


9/10: Min familj och andra monster

Förra året läste jag david Safiers bok Dålig karma och tyckte den var alldeles härligt absurd och fin. Jag fick tack vare Bazar träffa honom på Bokmässan och nu under bokresan så fick jag hans nya bok i den härliga goodiebagen (tack Bazar!) . Klart jag slängde mig över boken!

Min familj och andra monster är lika absurd, om inte mer, men har även den en fin liten moral i bakgrunden. En mamma som är missnöjd med sitt jobb, en man som jobbar för mycket, en tonårsdotter som inte sköter sig och en son som är blyg och mobbad. Ingen direkt mönsterfamilj - men en kväll efter en missuppfattad maskerad så förvandlas familjen till olika monster och har nu tre dagar på sig att hitta spågumman som förvandlade dem. I Safiers fall gäller det att läsaren bara sväljer allt - för mig som gillar det absurda och den Kafkianska mardrömslogiken så fungerar det bra att folk knappt reagerar när Dracula, Frankensteins monster, en varulv och en mumie reser jorden runt.

Ibland stör jag mig lite på språket, men jag kan inte sätta fingret på om det är översättningen eller om det är just i dialogerna och det ska vara så. Det påverkar dock inte, men för mig som inte brukar tänka på språket så reagerade jag ändå. I övrigt gillar jag att familjen förstår att de måste kämpa tillsammans, lyssna och förstå och jag inser hur lätt det är att bara sluta med det och istället ta varandra för givet.

Efter att jag läst boken så har Eminem och Rhiannas låt "The Monster" gått runt i huvudet så nu bjuder jag er på den. Enjoy!


8/10: Bakom kulisserna på Skattkammarön

Jag har inte tidigare stiftat bekantskap med Elin Boardy, men några av mina Bokbubblarvänner har pratat sig varma om henne. Jag har inte heller den klassiska berättelsen om Skattkammarön, förmodligen är jag väl ensam om detta.

Men.

Inte hindrar det mig för att läsa Boardys berättelse Mary Jones historia som handlar om Mary Jones - en kökspiga hos Long John Silver och hans kvinna. Vi får följa med bakom kulisserna i en spännande värld där Mary skriver ned sin och de andras berättelser. Jakten på skatten, jakten på ett skönare liv och jakten på kärleken. Det går inte alltid som man tänkt sig - och även om vi vet hur det går för Long John så vill man följa hans resa och det är intressant utifrån Marys perspektiv. Hennes sorg framträder riktigt vackert på sidorna och man känner kärleken som fanns där ihop med rädslan och respekten.


Jag kan tänka mig att den blir snäppet bättre om man läst Skattkammarön, men jag känner samtidigt att jag ändå kunde ta till mig berättelsen som den är och uppskatta den. Jag gillade den, det är fint beskrivet och den känns "trovärdig".

En applåd för framsidan förresten - hur snygg är den inte?  

Tack Wahlström & Widstrand för rec.ex.

torsdag 3 april 2014

Bokbubblarna läser Gilead


Kvällens yngsta Bokbubblare tyckte också till om Gilead av Marilynne Robinson. Jag var en av få som hunnit läsa ut den helt och chockade dessutom dem med att faktiskt gilla boken. Seg - ja.  Långsam - ja. Helt okej läsning - ja. Jag har ingen aning om varför jag tyckte den var bra, men den är en trea. Jag tycker att den påminner om Sorgesång och Berättelsen om Edgar. Den första av dem ogillade jag och den andra gillade jag. 
Trevligt var det iaf att träffa de andra och boken är ju vacker - fina färger.