tisdag 5 mars 2013

En älskad wallflower och kanske en utmaning...

En av mina favoritböcker är The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky. Jag läste den första gången för 10 år sedan och älskade den och har läst om den flera gånger samt rekommenderat den till mina elever över åren. Jag tycker det är väldigt trevligt att den nu, pga film och översättning, fått en nyknuff.

I Bokmaskarna valde vi den som bonusbok, alltså fick jag en chans att läsa om den igen. Det härliga med den här boken är att jag glömmer bort detaljer från den, så varje omläsning blir lika spännande. Kanske är det för att så mycket i boken lämnas öppet för tolkning - jag tycker den är full av obesvarade frågor.

Huvudpersonen Charlie skriver brev till en (för oss) okänd person och i breven berättar han om sig, sin familj och sina vänner. Ofta kommer han in på andra ämnen eftersom han, enligt sig själv, skriver som han pratar. Jag gillar det, det påminner om hur jag är. Sedan är han verkligen speciell, han tänker för mycket, han analyserar allt och han är alldeles för snäll - samtidigt är han så lätt att tycka om.

Den här läsningen roade jag mig med att skriva ned de boktitlar som hans lärare Bill ger honom som extrauppgifter - många av dem är sådana jag läst och älskat, några är sådana jag har på min att-läsa-lista och några är helt okända för mig. Jag är lite sugen på om man skulle dra igång en Charlie-utmaning och läsa alla titlarna... Någon som är sugen?

* To kill a mockinbird - Harper Lee (vill läsa)
* This side of paradise - F. Scott Fitzgerald
* Peter Pan - J.M. Barrie (vill läsa)
* The great Gatsby - F. Scott Fitzgerald (läst)
* A seperate peace - John Knowles
* The catcher in the rye - J.D. Salinger (läst och älskat)
* Walden - Henry david Thoureau (vill läsa)
* On the road - Jack Kerouac (vill läsa)
* Naked lunch - William S. Burroughs
* Hamlet - William Shakespeare (läst och älskat)
* The stranger - Albert Camus
* The fountainhead - Ayn Rand

Har också gjort ett försök till att återskapa det blandband som Charlie ger Patrick i julklapp. Här finns den på Spotify.

8 kommentarer:

 1. ÅÅh jag älskar the perks of being a wallflower och har också varit sugen på läsa böckerna som charlie läser i boken så jag är absolut på! =)
  Några har jag redan läst men en lite omläsningen skadar ju aldrig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! ska se om några fler hänger på så kanske jag gör det till en bokbloggarutmaning :-)

   Radera
  2. Kul! Jag röstar för utmaning, trots att jag läst både On the Road, Räddaren i nöden och Främlingen utan att ha gillat....

   Radera
  3. Kul! Får se om det blir en då...

   Radera
 2. Visste inte att den hade så många år på nacken, måste börja med att läsa original wallflowern, sedan överväga meta-litteraturen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror den är från -97 eller -99 och såååå bra. Läs, läs, läs!

   Radera
 3. Även jag tänkte tanken att läsa böckerna som en utmaning...skrev något liknande i mitt inlägg! Men den får nog bli en långsiktig utmaning.

  Jag missade att Ayn Rand var med bland Charlies böcker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul, jag får nog nästan sno ihop en utmaning nu när folk reagerar så positivt.

   Radera