söndag 30 september 2012

En lärare i sina bästa år

Efter att ha läst ett inlägg hos Bokomaten om boken The prime of Miss Jean Brodie av Muriel Spark blev jag sugen på denna och lånade snabbt hem den från bibblan. Trots sina ringa 128 sidor har det tagit mig en vecka att ströläsa den. Det här är inte en bok som ska ströläsas. Jag kommer knappt ihåg vad den handlar om och eftersom storyn är lite lik den i Fördjupade studier i katastroffysik så blandar jag lätt ihop dem och vet inte vad som är vad.

Miss Brodie är en lärarinna på 30-talet som har valt ut en exklusiv liten skara med unga flickor som är hennes, i brist på bättre ord, lärljungar. Hon är mycket okonventionell och berättar för dem om sitt privatliv, kärleksliv, historia och konst som hon är intresserad av osv - hon bryr sig inte så mycket om det som står i kursplanen. Härligt, tycker jag! Dock ses ju inte det här på med goda ögon av rektorn och de andra lärarna som gör vad de kan för att få bort henne. Intriger, intriger. Eller inte.

Läsvärd bok, men försök att svepa den i ett stycke, den tjänar inte på uppdelning.

lördag 29 september 2012

En bokmässa fylld med härliga möten

Redo för bokmässan
Köpte Martina Haags Heja heja. Hon lovade ge mig ett pris om jag springer Göteborgsvarvet efter att bebisen kommit.
Torsdagens mässshopping!
 
Blingfingrar från Calliope, Bokbabbel och mig. Vi saknar Bokomaten.

I torsdags var det Bokmässedags för mig - jag gick upp tidigt, målade naglarna, tog på mig nya klänningen och packade en liten matsäck att ha i min lilla resväska. Med tanke på tillståndet kändes en resväska som rätt att bära böcker i (och det var det!).

Fullt med folk och för första gången hade jag en kollega med mig - hon var inne och shoppade i varenda monter tror jag. Själv avvaktade jag, hade ju skrivit ned vad som skulle shoppas. Vi lyssnade på lite monterprogram, lite seminarier om skola och gick runt och klappade på böcker. Matpauser, kisspauser och vattenpauser togs ofta. Under en av pauserna gör jag dagens bästa möte: jag träffar min gamla gymnasielärare Veronica (som jag skrev om här). Jag har inte träffat henne på 14 år och det var så kul - hon kom ihåg mig - "du försökte alltid vara rolig" (hrm... vadå försökte?) och vi pratade en stund. jag kramade henne och tackade igen för att hon pushade mig till att våga prata och berättade att jag nu är lärare. Jag var så glad efter det här mötet, helt underbart att få träffa och säga till henne hur mycket hon betytt för mig.

I vissa montrar sprang jag på Fröken S och fick faktiskt träffa den mystiska Bibblo K (hon finns alltså!). 

Vid 17 var det dags för andra trevliga möten, det var mingel i Printz monter och alla var där. Ja, alla. Det var knökat! Träffade bloggare jag känner sedan innan: Och dagarna går, Bokbabbel, Marias bokliv, Enligt O, Bia bloggar och många nya: Malinthewriter, Eli läser och skriver, Ord och inga visor-Jessica, Calliope, Bokmania, Spetsig m.fl. (förlåt om jag glömmer någon).

Några av oss gick sedan vidare för lite mat innan det var dags för mingel hos Bokhora. Där fanns det ännu fler bloggare, bl.a. Boktjuven och Boktokig, och rosa, alkoholfri dryck till rosaälskande gravida bokbloggare. Efter en sådan här dag var jag mycket öm och mör i benen - somnade gott när jag kom hem och var inte alls glad i att gå upp och jobba heldag på fredagen...

Nu ikväll är det bokbloggarmiddag och jag har vilat mig i form. Ska bara måla om naglarna och välja kläder...

onsdag 26 september 2012

Visitkort

Den som inga visitkort beställt får göra egna. Rosa såklart. (Det vita är bara censur för efternamnet)


tisdag 25 september 2012

Jag vill också mässpeppa!

Idag har jag fixat hemmagjorda visitkort (knallrosa), pimpat min Gilla-bokpåse, köpt en ny klänning och planerat min mässtorsdag. Imorgon ska jag skriva ut min planering för att se om det hela går ihop, jag ska också printa ut alla mina önskelistor och sammanställa så jag vet vad jag letar efter. Ska också fundera ut vart lilla resväskan jag tänkte ha tog vägen i flytten...

Om kameran vill kommer kort på allt senare.

Jag har också tagit tillfället i akt och skaffat lånekort i Kungsbacka - åh, lyckan av att få utforska ett helt nytt bibliotek!

lördag 22 september 2012

Stugläsning passar för landet

Nu när jag flyttat ned till landet så passar Katie Ffordes underbara feel good-böcker alldeles utmärkt. Hennes böcker handlar alltid om kvinnor som flyttar ut till någon liten stuga på landet, får vänner, husdjur och en vresig karl som sedan visar sig vara den rätte (lite Mr Darcy över det hela).

Summer of love är en av hennes senaste och jag satte tänderna i den nu i veckan. En mysig historia om Sian som med sin 5-åriga son hyr en liten stuga nånstans i England där hon renoverar möbler genom att göra vackra målningar på dem. Hon blir snabbt vän med grannen Fiona och allt verkar bra. Hon har en man hon dejtar men inte riktigt älskar och en dag dyker Fionas vresige son upp. Det visar sig att Sian och Gus (Fionas son) har träffats förr, för ca 5-6 år sedan... Kärlekstrubbel, stugtrubbel och massvis med tedrickande. En härlig feel good, även om det här inte var den bästa jag läst av Fforde.

En annan sak jag älskar med Ffordes böcker är framsidorna - så ljuvligt söta. Spana gärna in hennes hemsida för fler titlar.

Lata lördag

Lördagsläsning
Ny temugg från Lagerhaus

Fick fem tepåsar av en vän som tack för hjälpen med hennes uppsats

torsdag 20 september 2012

Första utmaningsboken klar!


I sista stunden hängde jag på Pocketlovers utmaning Tre på tre och valde att läsa tjocka second hand-fynd. Septemberboken blev Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl. Jag har haft den boken såååå länge och när den var ny hörde jag såååå mycket bra om den. 

Nu när jag har läst den undrar jag: What? Nej, det här var inte riktigt min kopp te. Den är alldeles för lång, det är mycket snack och lite action – vi får vänta typ 400 sidor innan berättaren kommer till saken. Alldeles för segt. Slutet gillar jag inte heller. Wtf liksom? 

Men men, jag klarade första utmaningen. Fördelen med nya boendet är att jag har ca 2 timmar pendeltid varje dag = lästid deluxe!

En boklista kommer lastad...

Jag hittade en boklista hos Underbara Clara...


Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade: Det måste nog vara Virginia Andrews serie om syskonen som blir inlåsta på vinden. Räknas de som vuxenböcker? Annars blir det Shakespeares Hamlet eller Kafkas Processen som jag tvingades läsa i skolan och blev helt såld på. 

Bok som förändrat mitt liv mest: Hrm, det är nästan så att jag måste säga Hamlet där också. Blev så besatt att alla mina uppsatser på högskolan och gymnasiet handlade om Shakespeare (och oftast Hamlet) på något sätt. 

Bok jag tycker är överskattad: Doktor Glas. Skitbok.

Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med: Frances Mayes som skrivit Under Toscanas sol. Jag kan inte komma igenom boken (har sett filmen för många gånger och de är inte samma). 

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom: Beror på hur man menar, jag undervisar ju om flertalet klassiker som jag aldrig läst, men brukar vara ärlig. Brukar väl kanske säga att jag läst Dantes Den gudomliga komedin, fast jag har ju bara läst helvetesdelen.

Författare vars böcker är underskattade: Tycker att många chick lit författare underskattas iom att sådan litteratur inte anses vara lika givande som annan. Bullshit.

Jobbigaste bok jag läst: Strindbergs Röda rummet. För att den var sååååå tråkig och den sög. 

Läser helst: Feel good, chick lit, Martina Haags krönikor.

Önskar att jag läste mer: Klassiker – dem jag inte läst ännu (tex Joyces Odysseus)

Bästa barnboksförfattaren: Jag är väldigt förtjust i Roald Dahl, håller på att samla ihop hans böcker till kommande småttingar.

Gillar jag inte längre som jag gillade förut: Ungdomsböcker. Har börjat tröttna på att det ofta är lite samma stuk.

Roligaste bok: Bridget Jones dagbok när den kom är den första boken jag skrattat högt åt. 

Bok som berört mig mest: Nu senast var det nog Lucy Dillons Hundar, hus och hjärtats längtan.

Recensera din senast lästa bok: Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl. Lång, konstig och lite för mycket babbel utan att komma till saken. Tyvärr.

onsdag 19 september 2012

Knapp(t) hann jag hem...

Mina bokmässeknappar har kommit :-)

Bokbubblarboken kan bli en intressant diskussion


Bokbubblarna ville läsa något från Asien och valet blev Hello Kitty måste dö av Angela S. Choi. Det här är en bok jag spanat på pga dess rosa omslag (den svenska versionen). Jag hittade den dock på engelska hos Myrorna och eftersom den var lika snygg där (gul med rosa text) så fick den följa med hem. 

Boken handlar om Fi som… ja… är en mycket intressant och udda karaktär när vi får lära känna henne. Hon jobbar som advokat och har fullt upp. Hennes pappa vill att hon ska dejta tråkiga kinesiska män (”Wear lipstick”) medan hon själv har fullt upp med att försöka hitta sin mödomshinna. Hon har en vän som påminner om killen i American psycho och själv råkar hon ut för de konstigaste dejterna. 

Boken är ganska rå, ganska kul och väldigt annorlunda. Ena sekunden tror jag att jag läser American psycho och nästa att jag läser om Hotellet i hörnet av bitter och ljuv. Jag känner att jag gillar boken men kan samtidigt inte förklara varför… Den är så olik allt jag någonsin läst innan och det ska bli riktigt intressant att diskutera den med de andra Bokbubblarna.

måndag 17 september 2012

Finvinst!

Tänka sig, första posten som kom till nya huset (och därmed också i mitt nya efternamn) var ett grönt paket med en finvinst i - Cecilia Samartins Salvadoreña, utlottad av Feelgoodbibliotekarien.

Tack så mycket - ser fram emot att läsa den!

söndag 16 september 2012

Lyckan i att få ge boktips

Igår (den 15e september) uppmanades vi via Facebook att ge bort en bok. Klart jag tar sådant på allvar - jag hade en heldag med second handshoppande och Ikeabesök som avslutades med tjejkväll hos min kompis "Syrran". Eftersom jag på första second handen hittade en av mina favoritböcker Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet så köpte jag den och gav bort till kvällens värdinna. Jag hade också med mig ett gäng utrensade böcker jag inte ville ha kvar som tjejerna fick ta. Så, jag gjorde min del. Men nu kommer det skönaste under dagen:

När jag besökte Emmaus på Backaplan och kommer till bokavdelningen (där jag alltid hittar massvis med sköna titlar) så står en man där och frågar om jag letar efter något speciellt. "Nej", säger jag, jag kollar mest. "Okej, själv har jag skrivit ned alla serier jag samlar på, brukar ju få med mig dubletter annars". Han visar upp två st A4 med författarnamn och boktitlar - vissa förkryssade och andra blanka. Jag blir lite imponerad, varför gör man inte så? Själv har jag endast en serie jag samlar på (Evanovichs Plum-serie) och jag kan aldrig komma ihåg vilka jag har och inte. Vi fortsätter prata - han och hans sambo läser mestadels deckare (dvs inte min genre) men när jag får syn på Danteklubben av Matthew Pearl i hyllan kan jag inte annat än att tipsa mannen om denna. Säger åt honom att googla Dantes Gudomliga komedi så han har bakgrunden. Han blir jätteglad, tackar för tipset och vi babblar vidare medan vi båda letar i bokhyllorna efter fler fynd. Jag nämner att det är "Ge bort en bok"-dagen idag och han säger "Jasså? Ja, men jag har ju plockat ca 30 böcker här, de får väl ges till min sambo då". När jag sedan hittar Paul Austers New York-triologin och tipsar om den med så ger han mig sitt vistikort och säger att jag gärna får maila med fler tips. Han och hnas familj har slutat se på tv så det enda de gör numera är plöja bok efter bok. Helst deckare.

Hur glad blir man inte av sådana här möten? Hur skön är inte känslan av att få tipsa någon om en jättebra bok och se dem köpa den? Vill ni hjälpa till? Jag kan ju inte så många deckare eftersom det inte riktigt är min genre, men skriv en kommentar så ska jag framföra den i ett mail till mannen. Tipsa gärna om bra bloggar(e) som ger deckartips också. Just nu läste han Helene Tursten.

Tävlingstips!

Passar lite snabbt på att tipsa om min kompis Johanna som lottar ut Novellixen Om himlen smälter - allt ni behöver göra är att ge henne ett tips mot förkylning. Tävla här.

lördag 8 september 2012

Flyttdags

Jupp, nu är det dags att samla vuxenpoäng. Ett renoveringskaosartat hus väntar oss ute på landet och jag bloggar igen när vi har bredband (dvs never va? Har man sånt ute på landet?) Eftersom jag inte får lyfta saker pga graviditeten och problem med händerna måste jag ju "tyvärr" spendera tiden idag med att läsa böcker, fundera på inredning och peka och berätta för alla andra vad de ska göra.

Synd. verkligen jättejobbigt.


Moahahahahaha!

torsdag 6 september 2012

Det låter ju skönt, men...

För ett år sedan eller mer var jag med i en tävling hos Fru E där jag vann boken Sängläge av Sarah Bilston. Nu under graviditeten har jag tagit mig för att läsa böcker om andra gravida, men bara fiktiva sådana.

Sarah och hennes man är båda advokater som jobbar för mycket. Sarah är dessutom gravid i sjunde månaden när hon får veta att hon har för lite fostervatten och måste ligga stilla på sidan resten av graviditeten. Under de resterande månaderna hinner hon tänka över sitt liv ganska mycket...

Det är är en bok som inte berör och inte riktigt får mig att känna någonting. Jag känner ingen sympati för Sarah och vad hon får gå igenom, jag stör mig mest på hennes familj och "vänner".

Too bad.

Fullt ös, nästan medvetslös

Oj oj, jag har hunnit läsa två böcker i september och jag har hunnit träffa Bokmaskarna. Vad jag däremot inte hunnit är att blogga om detta. På lördag flyttar vi till nya huset och all icke-uppbokad tid går till att fixa inför detta. Typ.

Återkommer en annan dag med uppdatering.

måndag 3 september 2012

Bröllopsdag

Foto taget av Camilla Sundberg

Idag för ett år sedan stod jag och Grefven mellan två äppelträd och blev man och fru.
Grattis till oss!

söndag 2 september 2012

Bloggdate

Idag ska jag få träffa den underbara Fia och fika lite. Jag har bara träffat henne en gång innan men jag kände direkt att det här är en tjej som jag kunnat bli riktigt tajt med om vi inte bott så långt ifrån varandra. Ni som följer hennes liv på Twitter vet varför man direkt gillar henne. Dillchips, dejter och dåliga skämt - lite som en skön version av Bridget Jones.