måndag 28 februari 2011

Dag 25 - En karaktär jag kan relatera till

Återigen måste jag nog gå tillbaka till Bridget Jones. Jag känner igen så många delar av henne hos mig själv. Det där lätt pinsamma, ibland lite tröga, sättet hon för sig bland folk. Precis som henne valde jag helt fel killar i hopp om att de mystiskt skulle förvandlas till den rätte och precis som henne visade det sig att den där mysiga Mr Darcy fanns där framför oss och var den rätte men vi valde att inte se det på väldigt länge. Okej, så jag kanske inte delar hennes passion för sprit, rökning och bantning men visst skulle jag kunna bli lite smalare och lite smartare.

Hennes mamma är pinsam men godhjärtad - samma här. Om folk bjuder till maskerad så går jag all the way och medan bridget skriver i sin dagbok så skriver jag i mina bloggar.

Likheten är ju nästan slående :p

Oscargalan inatt

Och nu inatt gäller Oscarsgalan - har som tradition att sitta uppe hela natten och se den för att sedan gå direkt till jobbet. Det är något speciellt med att sitta uppe hela natten och dessutom är det ett utmärkt skäl till att få fira med chips, godis och god dryck.

söndag 27 februari 2011

Dag 24 - En bok jag tycker fler borde läsa


Stephen Chboskys The perks of being a wallflower - en av de bästa böckerna någonsin. Den passar för tonårskillar (mina elever älskar den), tonårstjejer, vuxna - ja vem som helst (nästan) kan och bör läsa den. Den handlar om hur det är att vara tonårskille och relativt osynlig - fast på ett inte så jobbigt sätt. Jag ser den här boken som vacker och lycklig fastän den behandlar en del tunga ämnen, men boken dras inte ned med det tunga utan sprider ett lugn och går vidare.

lördag 26 februari 2011

Dag 23 - En bok jag länge velat läsa men fortfarande inte läst

Här finns många, jag skulle nog säga att de flesta finns med i min utmaning!*


* Glaskupan och To Major Tom har jag lyckats med - Den unge Werther är under pågående läsning :-)

fredag 25 februari 2011

Dag 22 - Favoritbok jag äger

Den här var svår... Jag har ju många böcker jag gillar och dem jag har som favoriter ser jag ju till att köpa. Istället för att välja en av de skönlitterära böckerna så tar jag en annan bok som jag är väldigt glad att jag äger - men som jag aldrig trodde jag skulle ha köpt.

Tjejernas trädgårdsbok fyndade jag på ICA i somras och för mig som älskar färg och roliga bilder så var det den perfekta boken. Det faktum att vi precis fått lägenhet med balkong och skulle börja odla kryddväxter gjorde den ännu mer passande.

Hur kan man motstå en bok där ett stycke heter "Matchar mina morötter mina skor?"?



Jag ber om ursäkt för de dåliga kamerabilderna och min nagellacksslitna nagel...

torsdag 24 februari 2011

Dag 21 - Favoritbok från barndomen

När jag var 2-3 år gammal fick jag en bok av farmor och farfar, Brevbäraren på Lagerlundsgatan. Den här boken läste farfar högt för mig om och om igen och jag älskade den. Boken står numera i min bokhylla och väntar på att få läsas för mina (blivande) barn. Bokens sidor sitter inte längre fast men det gör inget.

Boken handlar om stackars fru Gris som inte får några brev. Den snälla brevbärarekorren ordnar då en överraskningsfest hos henne och helt plötsligt så får fru Gris en massa vänner som skickar brev till henne och tackar för festen. En sådan söt historia med söta bilder.

onsdag 23 februari 2011

To Major Tom - the Bowie letters

Jag har precis läst ut en väldigt intressant bok som jag av en ren händelse hittade i en second hand-affär för ett tag sedan. To Major Tom the Bowie letters av Dave Thompson. Läsaren får följa Garys brev till stora idolen David Bowie. Gary börjar skriva 1972, när han är 12 år gammal och vi får följa honom 30 år fram i tiden. Jag köpte boken pga titeln - jag kanske inte kan kalla mig ett riktigt Bowie-fan men visst gillar jag hans låtar.

Boken, jo, den gillar jag. Den är nästan bäst i början, när Gary är ung tonåring. Breven är så oskyldigt barnsliga och man kan verkligen förstå att Bowie är och har ett stort inflytande på Gary. Varje bok som Bowie nämner, varje band han rekommenderar blir Garys nya favoriter.

Vi får följa Gary (och Bowie) genom flippar, floppar, skolgång, jobb, fru och barn. Hela tiden finns musiken där och i fotnoter får vi dåvis lite info om vad Gary menar.

Jag kan tänka mig att boken är intressant för Bowie-fans men också för alla som någonsin varit intresserade av musik på det sättet att man sätter sig in i vem som skrivit låten, producerat den, vem kompar osv.

Dag 20 - Favorit bland romantiska böcker

Ja du. Jag vet inte. Romantiska böcker för mig är alla chic lit jag läser och där har ja så svårt för att ha en favorit. Istället ska jag berätta lite om vardagsromantiken som jag lever med.

Romantik för mig är när Grefven kommer hem till en halvgråtandes Miss E som håller på att dö av trötthet och då har han köpt en liten burk Ben & Jerry's Chunky Monkey till mig

Romantik är när jag blir kliad på ryggen och får fotmassage innan vi somnar

Att somna i sin älskades knä i soffan medan vi ser på film

Någon som "tar hand om mig" när jag är liten och ynklig och gnällig

Det är romantik för mig, hellre de små sakerna än stora gester. böcker tycker jag har svårt att matcha detta, men självklart finns det många bra.

tisdag 22 februari 2011

Dag 19 - Favoritbok som blivit film

Många bra böcker finns filmade och många filmer lever upp till bokens kvalitet. Jag tror att det blir bäst när man ändrar litegrann men inte för mycket. En bok som jag älskar är The Jane Austen Book Club och den har filmats och jag har sett filmen fler ggr än jag kan räkna. Det som de lyckats med är att de gjort lite ändringar, såpass att det är som att filmen är en egen och boken en egen. Det som är bra med det är att jag kan älska både bok och film utan att störa mig på att de skiljer sig.

Gillar man Austen och feel good-böcker/filmer så gillar man The Jane Austen Book Club.

måndag 21 februari 2011

Dag 18 - En bok jag blev besviken på

Ja du, jag har nog blivit besviken lite då och då men den som jag senast minns var faktiskt Boktjuven. Alla hade pratat så gott om den, "bästa boken någonsin", "du kommer aldrig vilja läsa en annan bok igen" osv.

Nja. Visst var den bra (tror jag gav den 3/5 i bokklubben Bokmaskarna) men inget speciellt. Jag var jättesugen på att läsa andra böcker efteråt bara för att inte gräva ned mig i tråkigheter.

Så, tja, Boktjuven blev jag besviken på.

söndag 20 februari 2011

Dag 17 - Favoritcitat ur favoritbok

"Please shut up. I am very busy and important."

- Bridget Jones dagbok, Helen Fielding

Ett citat jag använder ofta :p

lördag 19 februari 2011

Dag 16 - Kvinnlig favoritkaraktär

Bridget Jones dagbok är första boken som någonsin fått mig att skratta rakt ut. Det här var nog första chic.lit. boken jag läst och jag älskade den. Jag älskade Bridget - jag kunde på så många sätt känna igen mig (och då var jag nog runt 17-18 när jag läste om henne). Jag äslkade att läsa om alla pinsamheter, om alla bekymmer med att hitta rätt man osv. Jag tyckte ju också att det var roligt att hon hade en Mr Darcy i sitt liv.

Så, nu har jag berättat tillräckligt. Shut up please, I'm very busy and important

fredag 18 februari 2011

Dag 15 - Manlig favoritkaraktär

Tror inte någon blir överraskad... Vill man läsa mer om Mr Darcy så kan man läsa min uppsats här

torsdag 17 februari 2011

Just nu...

Har sett den här listan lite överallt så jag kör på jag med

Just nu...

Läser jag:
elevernas arbeten om antiken, en bok om varför man läser Jane Austen och Goethes Werther ligger i soffan och väntar på en omläsning
… och tycker: att eleverna borde lära sig att följa instruktioner så jag kunde få sätta fina betyg, att Jane Austen är bra och att det ska bli intressant att se om Werther är lika bra nu som för 10 år sedan.
Lyssnar jag på: Angie Stone på Spotify
Tittar jag på: Datorskärmen :p
Känner jag: att jag är stressad, frustrerad och allmänt pms-grinig så jag ska ta mig en liten joggingtur
Önskar jag: att jag var mer njutningsinriktad och mer positivt inställd till mitt bröllop
Längtar jag efter: förändring

Dag 14 - Favoritboken av favoritförfattaren

Eftersom jag under gårdagen inte kunde bestämma en favorit utan nämnde flera jag gillar så tar jag idag upp deras bästa böcker (enligt mig då förstås).

Paulo Coelho - Veronika bestämmer sig för att dö. Den här boken fick betyg 6 av 5 möjliga av mig när jag läste den, jag älskade den! Den tilltalade mig och jag blev så lycklig av den.

Alexandra Potter - Who's that girl? Den här fick jag av Boktimmen i ett av En bok om dagens pocketbyten. Jag hade aldrig läst något av Potter innan och tyckte det verkade kul med en ny chic.lit-författare för mig. Boken är så bra, jag fick mig en riktig tankeställare om mitt liv, att bli vuxen osv. Läs den!

Roald Dahl - BFG - Big Friendly Giant tror jag är min favorit. Svårt att välja bland så många bra men jag minns att kolsyran som gick nedåt för att det är finare att prutta än att rapa gjorde ett intryck på mig. Kanske bör nämnas att det var när jag var liten...

onsdag 16 februari 2011

Dag 13 - Favoritförfattare

Den här är svår för jag har inte direkt någon favoritförfattare, har nog aldrig riktigt haft det. Det finns många författare jag gillar/gillat och läst allt av men jag skulle inte kalla dem favoriter, jag har inget behov av att läsa om böckerna. Sedan finns det de som skrivit en bok jag älskat men jag har aldrig tagit mig för att läsa övriga böcker av samma författare - kan man då säga att någon är ens favorit?

Jag tänker istället nämna några av de författare jag gillat/gillar där jag läst ett antal böcker...

Paulo Coelho - jag har läst nästan alla hans böcker och jag gillar de allra flesta. Jag gillar den magiska realismen och hans berättelser ger mycket att tänka på.

Alexandra Potter - hennes böcker är härliga, glada och kan även dem ge lite att tänka på.

Roald Dahl - jag läste mycket av honom när jag var liten, han har intressanta berättelser med charm och filur.

tisdag 15 februari 2011

Dag 12 - En bok jag brukade gilla men inte längre

Den här frågan är klurig, de böcker jag tycker om har jag nog inte slutat tycka om. Jag läser inte ofta om böcker så om det finns någon jag brukade gilla men inte skulle göra nu så vet jag inte det.

Istället väljer jag här att nämna en typ av böcker jag brukade älska men som inte ger mig samma njutning längre: Inredningsböcker.

Jag brukade älska att bläddra i inredningsböcker. Jag begav mig till biblioteken på söndagar och satt och bläddrade och fantiserade över mina framtida hus, jag ritade inredningsskisser och drömde mig bort.

Det här intresset höll i sig några år efter att jag flyttat hemifrån. Visst blev ingenting som jag hade tänkt mig men det berodde ju på att jag bodde i studentlägenhet och inte hade några pengar. detta var iaf vad jag kunde skylla på. Men sedan, när jag flyttar till min egen lägenhet, då ska jag minsann inreda och fixa. Så kom den första riktiga "vuxenlägenheten". Nja, inte kunde man inreda precis hur man ville, man tog ju liksom första bästa lägenhet för att ha någonstans att bo. Konstigt nog var det inte värsta flashiga takvåningen mitt i centrum. Konstigt nog räckte inte lärarlönen till inredning utan man tog vad man kunde.

Jag gillar fortfarande inredningsböcker men inte i närheten av vad jag brukade göra. Jag vet nu att verkligheten ser annorlunda ut och jag drömmer om annat numera.

måndag 14 februari 2011

Dag 11 - En bok jag hatar

Den här dagens bok var ett lätt val. Det finns en bok som jag hatar mer än all annan skit jag läst. Per Hagmans Att komma hem ska vara en schlager. För ett antal år sedan fick jag tag på boken, jag hade länge varit sugen på att läsa något av Hagman och den här hade en cool titel och en snyggobild av honom på framsidan. Helt oanande av vad boken handlar om började jag läsa.

Fy.
Fan.

Den sög.

Den sög så mycket att det var en pina att ta sig igenom den. Den sög så mycket att jag var arg, riktigt arg. Jag pratade om den på arbetsmöten, i personalrummet, jag svor över den i klassrummen och alla i min närhet undrade varför jag inte bara slutade läsa den om den nu var så dålig.

Ja, varför gjorde jag inte det? Kanske för att på den här tiden var jag ung (yngre) och dum (dummare) och var en sådan som prompt skulle pina mig igenom en dålig bok.

När jag läst färdigt sista meningen i denna överpretentiösa bok så kastade jag den hårt in i väggen tvärs över. Sedan letade jag upp Hagmans hemsida och förvånades tyvärr inte av att även denna var överpretentiös.

Så. Nu är det över. Mitt hat ska lägga sig och livet går vidare.

Men jag gillar verkligen inte Per Hagmans bok.

söndag 13 februari 2011

Dag 10 - Favoritklassikern


Jag har läst många bra klassiker men den absoluta favoriten är Shakespeares Hamlet. Första gången jag läste den var 1997 tror jag, jag gick i tvåan på gymnasiet och vi skulle läsa Shakespeare. Min mamma föreslog att jag skulle läsa Hamlet eftersom den handlar om en galen prins. Det lät ju intressant och jag läste den, såg en filmad version med Mel Gibson och sedan var jag fast. De följande sju årens skoluppsatser handlade på ett eller annat sätt om Hamlet, varenda en.

Jag tycker att det är en fantastisk pjäs och det finns så mycket i den som man inte lär känna förrän man gått ned på djupet. Det är också lätt att känna igen sig i Hamlets tankar och känslor.

lördag 12 februari 2011

Dagens fynd!


Idag blev det en tripp till lite second hand-ställen och jag lyckades fynda fem böcker för det ynka priset 23:-

Afternoon tea i Gbg

Hurra! Jag hade helt missat att Afternoon tea-mötet i Gbg hade bestämt tid och plats men som tur är så hade jag redan anmält intresse och dessutom så var Joanna snäll nog att uppmärksamma mig på inbjudan.

Hurra vad kul!

Dag 9 - En bok jag inte trodde jag skulle gilla men som jag älskade

Den här är svår eftersom jag inte riktigt förstår varför man skulle få för sig att läsa en bok man tror att man inte kommer gilla... Jag kan komma på fler exempel på tvärtom, böcker jag trodde jag skulle gilla men inte gjorde det.

Jag får ta till en klassiker. När jag läste litt.vet för x antal år sedan så var jag ju faktiskt tvungen att läsa ett gäng böcker som jag inte alls trodde skulle vara bra (den enda klassiker jag kände till och hade läst innan kursen var Shakespeare).

Dostojevskijs Brott och straff är ett bra exempel på en bok som lät urtråkig, var tjock osv men som jag fullständigt älskade när jag väl läst den. Jag gillade Raskolnikov, jag gillade det skitiga, det miserabla och alla hans tankar om övermänniskan. Jag gillade boken så mycket att jag sedan skrev en uppsast där jag jämförde Raskolnikovs och Hamlets lidande. Min lärare sa att jag var galen (men hon gillade uppsatsen :p )

fredag 11 februari 2011

Dag 8 - Mest överskattade bok

Jag tänker idag nämna två böcker jag inte läst som mest överskattade - skälet till detta är enkelt: De var hypade som faen och jag lånar hem dem, börjar läsa och tycker de verkar astrista.

Världens sista roman (aka världens sämsta roman) och En dag (aka en evighet).

Sjölins bok gav jag upp efter första sidan - den var i klass med Per Hagman, dvs alldeles för kär i sig själv för att jag ska orka läsa dessa överambitiösa meningar. Nicholls bok gav jag 50 sidor - när jag fortfarande inte brydde mig om huvudpersonerna och vad som skulle hända dem kände jag att det var dags att lägga ned.

Enough said.

Vad som är lite läskigt är att En full bokhylla idag har skrivit om exakt samma böcker. Och igår valde vi båda (ovetandes då också) chic. lit som mest underskattade kategori. Där ser man!

torsdag 10 februari 2011

Dag 7 - Den mest underskattade boken

Den här är svår, jag kan nog inte peka ut någon speciell bok som jag anser vara underskattad men rent generellt skulle jag nog säga chic.lit-böcker. Jag älskar chic-lit och generellt anses väl just denna genre vara lättsam, enkelriktad och ytlig. Visst, på många håll håller jag med men det finns många pärlor bland dem som verkligen kan ge något.

För att nämna några av författarna jag gillar:

Katie Fforde
Jane Green
Alexandra Potter
Sharon Owens

onsdag 9 februari 2011

Dag 6 - En bok som gör mig ledsen

Jag är en riktig softis och snyftis och jag gråter till det mesta. Första boken jag minns att tårarna rann för var Hon går genom tavlan ut ur bilden. Jag minns att jag blev riktigt förvånad då jag aldrig varit med om något liknande.

För något år sedan läste jag Tänk om det där är jag och den fick mig att bryta ihop rejält, oj oj vad jag snyftade!

Jag gråter av lycka, jag gråter för att jag blir så rörd av det sorgliga. Jag gråter av chock, jag gråter för att det är fint. Jag tycker att det är lite fint att gråta av böcker - det betyder ju att de riktigt berört en.

tisdag 8 februari 2011

Dag 5 - En bok som gör mig glad

Den här är svår, jag blir såklart glad av chic-lit eftersom de är tänkta som underhållning men något som gör mig mer glad är böcker jag kanske inte riktigt läser utan sådana böcker man mer bläddrar i och bara njuter.

Detaljer är en bok jag köpte när Akademibokhandeln på Avenyn stängde igen och hade stor utförsäljning. En bok fylld med små söta figurer, möbler osv som gör ett hem så mycket mer personligt och charmigt.

i hate this place är en underbart pessimistisk bok skriven av syskonen Fallon (Jimmy är känd från SNL). Jag köpte den för flera år sedan när jag hade en liten crush på Jimmy Fallon.

Glamorous Musicals hittade jag i en vintageaffär för någon vecka sedan (där jag också hittade min brudklänning!) och eftersom jag älskar musikaler var den ett måste. Vackra bilder från gamla musikaler - det blir inte mycket bättre!

måndag 7 februari 2011

Dag 4 - Favoritboken i favoritserien

Jag skrev igår om Janet Evanovichs Plum-serie och idag ska jag då välja min favorit av de 15 böcker jag läst i serien. Då de alla påminner om varnadra kan jag inte säga att jag har en favorit bland dem. Jag tittade i mina gamla anteckningar (tänk på att jag var en "oläst" tonåring när jag började läsa av egen vilja) och jag tänkte dela med mig av mina betyg och kommentarer för varje bok.

One for the money +5 "Skrattade högt och läste den på en dag"
Two for the dough +5 "Älskar mormorn, Rex. Bra slut, ej vanligt"
Three to get deadly +5 "Superbra!"
Four to score +5! "Lika underbar, om inte bättre än de förra"
High Five 5 "Lika bra som de andra men förlorar pga slutet"
Hot Six +5 "Underbar, het och sexig"
Seven up 5 "Plum fortsätter - förlovad med Joe, ev het natt med Ranger"
Hard Eight 5 "Skrattar högt - jagad av kanin hela boken. Plum é underbar!"
To the Nines -5 "Härlig, som vanligt"
Ten big ones -5 "Kul, lite mer Ranger - härligt. Grrr..."
Eleven on top 5 "Underbar - lite förnyelse, annars samma underhållning"
Twelve sharp 5 "Underbar - mycket Ranger i den här"
Lean mean Thirteen 5 "Spännande, kul och underbar"
Fearless Fourteen -5 "Underbar, precis som de andra. Den här gången sprängdes varken bil eller hem"
Finger Lickin' Fifteen +4 "Spännande och rolig, som vanligt"

söndag 6 februari 2011

Dag 3 - Min favoritserie

Jag minns inte när jag upptäckte Janet Evanovich och hennes Plum-serie men jag tror att det är ca 13-15 år sedan. Böckerna är underhållande, lite småspännande och jag är lite småförälskad i karaktärerna. Jag har än så länge läst från One for the Money till Finger Lickin' Fifteen. Jag hoppas snart få tag på Sizzling Sixteen. Titlarna är alltid roliga och även om det i stort sett är samma historia som upprepas i varje bok (klantiga Stephanie ska jag skurk, det går fel, hon äter en tårta, Grandma Mazur försöker skjuta någon, Stephanies bil brinner upp, den heta Ranger räddar och försöker förföra henne, heta polisen Morelli erbjuder henne sitt hem och i slutet lyckas hon fixa skurken) så vill jag läsa varje bok för att se exakt vad som händer och hur det löses.

Karaktärerna är underbara. Vi har t.ex. den skjutgalna, begravningsälskande Grandma Mazur, hamstern Rex, den mycket heta Ranger - som nästan får läsaren att smälta till en liten våt pöl och den f.d. prostituerade, något storväxta, Lula som gör precis som hon vill och klär sig i åtsittande, färgglada kläder.

En serie för dem som letar ett mellanting mellan chic-lit, spänning och humor.

lördag 5 februari 2011

Lördag med Jane

Dag 2 - En bok jag läst mer än 3 ggr

Ja du, det finns några stycken som jag läser om. Oftast läser jag bara böcker en gång men vissa är ju sådär fantastiska att man liksom bara måste läsa om dem.

Torey Haydens Spökflickan är en bok som jag först läste när jag gick i gymnasiet. Jag var ingen stor bokläsare men sista året började jag hitta en läslust och spenderade mer och mer tid på biblioteket. Spökflickan vet jag inte varför jag läste första gången, men jag vet att den har lästs om flera ggr. Jag gillar den här hemska historien och jag gillar att läsa om hur Torey når fram till de här svåra barnen - jag gissar att det är pedagogen i mig som vill lära sig något. Jag har faktiskt inte läst någon mer av Haydens böcker men har köpt hem några som väntar i hyllan.

Bridget Jones dagbok tror jag också har lästs ett antal ggr, men den kommer säkert nämnas någon av de andra dagarna så jag lämnar den därhän.

fredag 4 februari 2011

Dag 1 - Förra årets bästa bok

Av böckerna jag läste förra året var det två som stod ut: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Flickan från ovan. Skälen till att jag anser att de var bäst var att den första av dem var mysig att läsa, jag gillade Allan och "trodde" på hans historier.

Men Flickan från ovan berörde mig mer och den vinner kampen. Jag älskade den här tragiska men oerhört fina berättelsen om den lilla flickan och hennes öde. Jag älskade att man fick följa alla de som lämnats kvar i livet och de som på något sätt berörts av hennes död. Vill ni läsa mina tankar om boken så finns de här.

30 dagar om böcker

För att se till att det händer något på den här bloggen (har ju två till att sköta) så hoppar jag på 30 dagarsutmaningen som cirkulerar nu. Jag hittade den hos En full bokhylla...

Day 01 – Best book you read last year
Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times
Day 03 – Your favorite series
Day 04 – Favorite book of your favorite series
Day 05 – A book that makes you happy
Day 06 – A book that makes you sad
Day 07 – Most underrated book
Day 08 – Most overrated book
Day 09 – A book you thought you wouldn’t like but ended up loving
Day 10 – Favorite classic book
Day 11 – A book you hated
Day 12 – A book you used to love but don’t anymore
Day 13 – Your favorite writer
Day 14 – Favorite book of your favorite writer
Day 15 – Favorite male character
Day 16 – Favorite female character
Day 17 – Favorite quote from your favorite book
Day 18 – A book that disappointed you
Day 19 – Favorite book turned into a movie
Day 20 – Favorite romance book
Day 21 – Favorite book from your childhood
Day 22 – Favorite book you own
Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven’t
Day 24 – A book that you wish more people would’ve read
Day 25 – A character who you can relate to the most
Day 26 – A book that changed your opinion about something
Day 27 – The most surprising plot twist or ending
Day 28 – Favorite title
Day 29 – A book everyone hated but you liked
Day 30 – Your favorite book of all time

onsdag 2 februari 2011

Kommer snart

Det går dåligt på läsfronten just nu, det är mest bröllopstankar, jobb och jogging som tar upp min tid. Till helgen har jag dock planerat att läsa Lost in a good book av Jasper Fforde efter att Vixxtoria har bloggat gott om den :-)