torsdag 30 september 2010

Honungsbin och värme


Honungsbiets hemliga liv av Sue Monk Kidd är både en fin bok och en fin film. Jag tyckte jättemycket om båda versionerna, även om jag tycker att filmen missade vissa viktiga detaljer men skådespelarna och miljön täckte upp för det. Den handlar om en ung, vit flicka som förlorat sin mor och pappa behanldar henne inte så väl så hon rymmer med sin svarta skötare Rosaleen. De hamnar hemma hos systrarna August, June och May Boatwright i deras karibiskt rosa hem.

Boken/filmen innehåller sorg, lycka, kärlek, bin, honung och en svart Madonna (inte sångerskan utan Jungfru Maria).

Läs den, se den!

måndag 27 september 2010

Svenskarna är stora där borta

Tillbaka från en snabbvisit i Berlin där Pocketshop pryddes av svenska deckare (3 st) och en svensk tjej i kassan.

Där ser man...

fredag 24 september 2010

Träffade ett gäng (bok)bloggare

Igår var det bokmässa för min del, som tur är får jag varje år gå och fortbilda mig där. Lyssnade på intressanta skolrelaterade föreläsningar, köpte noll böcker, tiggde till mig desto fler, shoppade ett läppglans och var lycklig.

Vid 16-tiden var det dags för bloggfika som Karin fixat - jättekul att träffa en massa bloggare, de allra flesta har jag ju läst under en längre tid.

Tack allihopa för igår!

Tyvärr är jag lite lat så vill ni se vilka som var där så kolla här.

söndag 19 september 2010

Inför bokmässan

Jag hakar på bokmässe-enkäten jag med, hittad hos Bokbabbel:

Namn:
Linda
Hemort: Göteborg
Jag har varit på Bokmässan i Göteborg (ggr): Jag tror jag varit där varje år sedan 2003 eller 2004
På årets bokmässa ska jag: Följa skolspåret och lyssna på skolrelaterade föreläsningar, kolla på böcker och sedan träffa flertalet bokbloggare
Mitt bästa bokmässeminne: Det var nog de första åren då jag blev helt hänförd av att det gick kändisar bland oss vanliga människor :-)
Några böcker jag ser framemot: Inga speciella
Jag hoppas få se: Bokbloggare jag följer samt nån författare kanske?
Jag hoppas slippa: Överdrivet svettande och ont i fötterna
Mitt bästa bokmässefynd: En Shakespeare-tygdocka.

Bra träningsmotivation

Sambon springer Berlin-marathon nästa helg och jag har insett att jag borde ju sätta igång med lite träning jag också. Jag har bestämt mig för att simma/jogga/wii fit ska bli min grej. I ett desperat försök att locka mig själv har jag hittat bra lektyr. Än så länge har det lett till 3 x jogging och 3 x wii fit. Känns bra :-)

torsdag 16 september 2010

Vad gör en omläsning?

I Bokmaskarna har vi precis läst Fredrik Lindströms Vad gör alla superokända människor hela dagarna? Jag läste den för säkert 7-8 år sedan och tyckte väl att den var okej, lite underhållande men inte mer. Nu var det en helt annan uppfattning - jag kände igen mig i vissa av hans karaktärer och jag fascinerades också av alla tankeställare och finurligheter som fanns där mellan raderna.

Det är kul att läsa om något och bli så positivt överraskad.

onsdag 15 september 2010

Ge mig tips tack!

Jag behöver tips om engelskspråkiga samtidsromaner som finns filmatiserade. Tacksam för alla tips!

Kulturfyran om fildelning

Denna gång handlar Kulturfyran om fildelning

1. Har du sett någon piratkopierad film de senaste två åren eller känner du någon som berättar att han/hon laddar ner piratkopierade filmer?

Jag laddar inte ned själv men mina elever gör det och de senaste 2 åren har jag säkert sett något piratkopierat men i 99 fall av 100 köper/hyr jag det jag ser.

2. Vilken var den senaste filmen du såg - alltså överhuvudtaget: på bio, tv, dvd?

På bio: Senaste Shrek-filmen. På TV: Miss secret agent 2 igår. På DVD: Sneglade på Pride & glory som sambon kollade på medan jag läste.

3. Hämtar du något via fildelning nu för tiden, eller känner du någon som gör det?

Jag tror inte att jag gör det själv (jag vet att jag låter helt blåst men...) men jag gissar att mina elever inte är främlingar för att fildela...

4. Tror du att det är sant att det där hemliga nätverket förser en miljon svenskar med piratkopierade filmer varje år?

Oj, ingen aning. Jag tror på det mesta så det kan säkert vara sant.

tisdag 14 september 2010

Min bokmässa på Bok & Bibliotek

Min bokmässa Bok & Bibliotek

Nästa torsdag traskar jag iväg till Bokmässan och här ovan kan ni se mitt torsdagsschema. Jag blandar mellan skolspåret och mingel. Funderar också på om jag ska sälla mig till bloggträffar eller om jag ska nöja mig med att få träffa Johanna som kommer ned och hälsar på.

Ja ja, en härlig heldag blir det iaf :-)

fredag 10 september 2010

Tegelstensutmaning

Jessica på Ord och inga visor kör en tegelstensutmaning som jag gärna är med på. Jag har nu kollat i bokhyllan efter tegelstenar men det var inte många... Har redan läst Brott & straff, Jane Eyre och Boktjuven. Till utmaningen ska man läsa minst två.

Mina val blir:

Marisha Pessls Fördjupade studier i katastrof-fysik (eftersom jag har den i hyllan och vill läsa den)

Haruki Murakamis Fågeln som vrider upp världen (har läst Kafka på stranden så varför inte läsa mer liksom. Då har jag dessutom ett skäl att köpa ny bok)

tisdag 7 september 2010

Böcker som går över gränsen

Jag hakar på Vixxtorias lista om gränsöverskridande böcker.

1. En bok som fick dig att bokstavligt talat missa bussen/bränna vid middagen/låta badvattnet rinna över/glömma att gratta din älskling på födelsedagen/motsvarande:

Summer school
av Domenica de Rosa sög tag i mig så rejält att när jag steg av bussen vid Näsets badplats trodde jag på fullt allvar att jag var i Toscana och jag undrade varför alla pratade svenska runt mig.

2. Ett namn ur en bok (eller på en författare) som du redan har gett eller allvarligt överväger att ge ditt barn (eller häst eller hund eller marsvin eller bil):

Hrm... Mina husdjur har alla haft namn efter fotbollsspelare, mina blivande barn har mer namninspiration från sångare men ett tag var jag inne på att döpa min framtida son till William, efter Shakespeare. Hade hellre döpt honom till Hamlet men det känns bara alltför grymt.

3. En plats som du besökt bara för att den nämnts i en bok (eller för att en författare har bott där/gett namn till en pub där/kastat en äppelskrott där):


Jag har besökt Shakespeares hemstad, Stratford upon Avon och var inne i hans hus. Det var en stor dag för mig :-)

4. En tavla som skulle bli en bra bok?

Jag älskar Dalís "Sömnen" (så pass mycket att jag tom försökt mig på att måla den själv) och den känns som att den skulle kunna bli en bok i Coelhos stil - lite magisk realism, lugn och vacker.



5. Det är mycket tjat om böcker som blir film (och dåliga filmatiseringar av bra böcker), men vilken låt skulle kunna bli en bra bok?

Oj, det finns så många fina låtar. Min absoluta favoritlåt är Chers version av "Walking in Memphis" och nog skulle den kunna vara en fin bok om styrka, vänner och inre/yttre resor.

måndag 6 september 2010

Ett vinstpaket i rosa


Ett fint vinstpaket från Fru E låg och väntade på mig när jag kom hem. Boken "Sängläge" har jag inte läst men läst lite om den i somras i chic lit-kursen. Ska bli spännande att bekanta mig med den. Det låg också lite rosa choklad, ett rosa doftljus och ett rosa nagellack - en mycket fin vinst!

Tack Fru E!

fredag 3 september 2010

Studio 54

Kollade just igenom min bokhylla och räknade böckerna som väntar på att bli lästa.

54 stycken.

Och då räknade jag inte med dem som jag vill läsa om. Jag har mycket att göra i höst...

Höstmys med igelkott del 2

Läste just ut Igelkottens elegans och allt jag kan säga är: Wow.

Seriöst, wow. Det är inte ofta en bok överraskar så. Den var fin, mysig, lycklig och ledsam.

Läs den!

Kulturfyran om hösten

Kulturfyran har jag läst om på flera bloggar men aldrig varit med. Nu kommer den på nytt och jag hoppar på tåget.

1. Vilken bok ska du läsa härnäst?

Just nu håller jag på med Igelkottens elegans och efter den är jag lite sugen på lite chic lit.

2. Vilken musik lyssnar du på mest för tillfället?

Har precis upptäckt Melody Gardot, mysig musik när man läser

3. Vilket tv-program tänker du se härnäst?

Jag älskar The new adventures of old Christine och The Big Bang Theory och har köpt hem dem på dvd så det blir nog mest det.

4. Vad betyder hösten för dig? Gillar du hösten eller gillar du inte hösten?

Hösten betyder sköna koftor, tända värmeljus, massor av te, mys med sambo och vänner, födelsedag och färgglada strumpbyxor. Jag älskar hösten!

torsdag 2 september 2010

Här kommer min chic lit-uppsats

Kärlek med skygglappar

Är Mr Darcy den rätte?


1 Inledning
It is a truth universally acknowledged, that a single woman in the 21st century fantasizes about finding her own Mr Darcy. Mr Fitzwilliam Darcy, Jane Austens skapelse, introducerades för det läsande folket för första gången år 1813. I snart 200 år har den här mannen funnits där, han har hoppat från sidorna i Austens verk, Pride and Prejudice, till film och in i de allra flesta (singel)kvinnors hjärtan. Där etsas han fast och blir den ultimata mannen. Den rätte. Den, dock så, fiktive drömmannen. Både fiktiva och verkliga kvinnor drömmer om att hitta sin alldeles egna Mr Darcy, romantikerna ser honom som en kärleksfull man med massvis av undertryckt passion, de kritiska tolkar honom som en uppstoppad snobb och de allra flesta ser honom som Colin Firth. Jag måste erkänna att när jag läste igenom litteraturen jag använt till uppsatsen var det Colin Firths Darcy jag såg framför mig, och det har jag gemensamt med de fiktiva kvinnor jag läste om.

1.1 Syfte/Frågeställning
Jag har valt att undersöka hur chick lit-kvinnans syn på Mr Darcy som den rätte ter sig. Visst kan det vara enklare för en fiktiv kvinna att drömma om den fiktive drömmannen, men chick lit har oftast en realistisk ton och därför anser jag att det bör vara lika svårt för våra fiktiva systrar som för oss verkliga att dejta en man som inte riktigt existerar. De diskussionsfrågor jag tar upp är:
• När hjärtat är upptaget av Mr Darcy
• Är Austens Darcy drömmannen eller är det Colin Firth?
• Kan man dejta Mr Darcy utan att ändra originalhistorian?
• Mr Darcy – en man av sin tid

1.2 Material
Till analysen har jag valt att använda mig av två stycken chick lit-böcker och en film. Jane Austens Pride and Prejudice finns med som ett grundstöd men den är inte min huvudsakliga analyskälla.

Me and Mr Darcy handlar om Emily Albright, en 29-årig kvinna som älskar böcker och därför arbetar i en liten personlig bokaffär. Hon dejtar den ena omogna mannen efter den andra och undrar varför män inte kan bete sig som Mr Darcy, denna gentleman. Över nyår åker hon på en litteraturresa i Jane Austens fotspår där hon, på ett oförklarligt sätt, börjar dejta Austens Mr Darcy. Till en början är allt fantastiskt, han är så romantisk, men sedan hinner olikheterna ikapp och hon inser att det skiljer 200 år och en fiktiv värld mellan dem. Det visar sig dessutom att den hemska, stolta mannen med på resan är den rätte, men Emily har varit så fylld av fördomar mot honom att hon inte sett detta. Känns storyn igen? Denna bok är en pastisch på Austens klassiker, med en liten nypa intertextualitet.

Seducing Mr Darcy handlar om Flip Allison, en relativt nyskild fågelforskare, som inte riktigt gillar Pride & Prejudice, hon vill hellre läsa om heta, erotiska möten. En dag unnar hon sig en massage och kvinnan som utför den ber henne att föreställa sig själv i sin favoritbok. Flip börjar fantisera om ett hett möte i Venedig men råkar snart hamna i Pride and Prejudice och det slutar med ett väldigt hett äventyr med Mr Darcy. När hon vaknar upp visar det sig att hennes lilla äventyr har ändrat hela originalet och inget är som det ska vara. Hon har nu ett dygn på sig att ta sig tillbaka in i boken och få Darcy och Elizabeth tillsammans, vilket är svårt då Elizabeth inte vill ha med Darcy att göra. Den här boken är mer en intertextuell upplevelse än den ovan nämnda.

Lost in Austen handlar om Amanda Price som älskar boken Pride and Prejudice så mycket att hon kan den utantill. En dag dyker Elizabeth Bennet upp i hennes badrum och de byter plats. Amanda förflyttas till 1800-talets Hertfordshire och Lizzy till 2000-talets London. Amanda har svårt att anpassa sig och passa in till en början men får oväntad hjälp från Wickham, som i den här versionen är en riktigt trevlig man. Darcy däremot är, om möjligt, ännu mer uppblåst, stolt och stel. Amanda kämpar för att få ihop Jane och Mr Bingley och sedan kämpar hon lika hårt för att få tillbaka Elizabeth så hon kan gifta sig med Darcy. Så blir det inte, förvånande nog slutar den här historien med att Lizzy stannar kvar i 2000-talet och Amanda äktar Darcy.




2 Chick lit-kvinnan och Mr Darcy
2.1 När hjärtat är upptaget av Mr Darcy

Mr Darcy is women's favourite fictional romantic icon. According
to a recent poll conducted by the Orange Prize for Fiction, 1,900
women across the generations voted for Mr Darcy as the man they
would most like to go on a date with. He was also the fictional
character women would most like to invite to a dinner party (…).

Så många kvinnor, både verkliga och fiktiva, drömmer om en dejt med Mr Darcy. I den fiktiva världen kan lyckliga kvinnor låta denna dröm gå i uppfyllelse – vi andra får helt enkelt nöja oss med första bästa polisongbeklädda herre och hoppas att han är den rätte för oss.

Amanda Price, i Lost in Austen, letar inte efter den rätte – hon har honom redan. Men kan en man som friar med en ölburksring vinna över hennes hjärtas man, Mr Darcy, mannen hon drömt om sedan hon var tolv? Till skillnad från många av oss andra får hon en chans att ta reda på vad hon egentligen känner för Darcy, då hon en dag kliver rakt in i familjen Bennet och fastnar i deras värld. Till en början, likt Elizabeth Bennet, har hon inte mycket gott att säga om Mr Darcy. Han är verkligen stolt, stel och har en väldigt dyster uppsyn. Även i den här versionen avråder han Mr Bingley från att uppvakta Jane, men här får det värre konsekvenser, då Jane äktar Mr Collins och Bingley tar till flaskan. Amanda konfronterar Darcy med orden:”You’re better than this, I know you are because I’ve had you in my head, Fitzwilliam Darcy, since I was twelve years old.” Den stolte Darcy rör inte en min och lämnar rummet. Amanda står kvar, frustrerad och inser:”If I dream about him tonight I shall be very angry. I’m going to dream about him.” Talesättet “Love works in mysterious ways” känns här aktuellt. Efter att ha varit tillbaka i sin tid, träffat sin pojkvän och sedan tvingats återvända till Austens värld så medger hon att: ”(…) it is clear to me now that I have always loved you. Every time I’ve fallen for a man I’ve closed my eyes and it’s been you.” Amanda väljer att stanna hos Darcy då han är hennes rätte, vilket gör att han passar in på Maria Nilsons beskrivning av drömmannen:

Den rätte är en drömman, en idealföreställning som är svår att
leva upp till. Det är intressant att det i romanerna, som ofta har
en tämligen vardaglig och realistisk hjältinna, fortfarande ges
exempel på ganska orealistiska män samtidigt som det finns en
misstanke om att det perfekta förhållandet med den perfekta
mannen inte existerar.

Visst kan det vara så att man inte kan få allt perfekt, men i böcker och filmer kan vi ofta föreställa oss att hjältinnorna får allt de förtjänar. Vi får oftast inte veta vad som händer efter bokens sista sida eller efter att kameran stängts av. Kan Amanda verkligen klara av att leva resten av sitt liv i 1800-talets fiktiva värld?

En som drömmer sig bort till männen i 1800-talets England är Emily Albright. Efter att ha utsatts för den ena dåliga dejten efter den andra undrar hon:

Why aren’t men today like the men in books? […] Just imagine
being in a world where men didn’t steal your cab, cheat on you
or have an addiction to Internet porn, but were chivalrous, devoted
and honourable. And strode across fields in breeches and white shirts
clinging to their chests (…).

De sista orden visar ganska tydligt vem det är hon har i åtanke - Mr Darcy, mannen som hon varit kär i sedan hon, precis som Amanda, var tolv år gammal. Emily är övertygad om att Darcy är drömmannen och det kan nog tänkas att den man som vill fånga henne har ett par stora stövlar att fylla. ”Mr Darcy is so completely different from all the other guys I’ve been out with – I’m used to the crappy jokes and easy small talk that are usual in these kind of scenarios, but he’s just so intense.” Emily får chansen att dejta sin drömman och i början är allt så fantastiskt. Han är romantisk, mystisk och en sann gentleman. Snart börjar hon dock inse att det finns större problem än att de lever i skilda tider och världar. ”The reality is always more disappointing than the fantasy. […] And finally it hits me. I’m not in love with Mr Darcy. […] I never was. I was in love with the idea of him and what he represented, but not the reality.” Emily behövde träffa och dejta sin drömman för att kunna förstå att vissa män hör bäst hemma i just drömmen. När insikten kommit till henne kan hon erkänna sina sanna känslor för en annan man. Som Maria Nilson skriver: ”De flesta romaner som hamnar under etiketten chick lit handlar om att hitta den rätte. Antingen har hjältinnorna hamnat i relationer med fel man eller så har de inte insett att de redan träffat den rätte.” I Emilys fall kan vi se det som att hon var i en relation med ”fel” man då Darcy inte kan leva upp till hennes förväntningar i 2000-talets Amerika.

Inte heller i Flip Allisons värld lever Darcy upp till förväntningarna. Inte för att hon har några. Darcy är en tråkmåns och Flip drömmer sig hellre bort i de så kallade kioskromanerna, där män och kvinnor delar heta nätter i månskenet. Att hon en dag själv skulle hamna i ett sådant hett möte med Mr Darcy hade hon aldrig trott, men efteråt ändras hennes bild av Darcy. ”I wasn’t even a big fan of Darcy’s until he, ah (…) befriended me.” Här blir Darcy aldrig kärleksobjektet, här reduceras han till ett one-night stand som ger komplikationer, men Flip ser dock lite mildare på både honom och Austens verk efteråt. När hennes vän frågar om hon verkligen behöver läsa Pride and Prejudice, en bok om en stel man som aldrig har sex, svarar hon: ”(…) believe me, the guy’s capable of it. Definitely. (…) Not like I know, of course. That would be crazy. (…) It isn’t like I slept with him myself. (…) It’s just, well, all signs point to ’Go’, if you know what I mean?”
Så, varför älskar (nästan) alla Austens Darcy då? När man läser Austens verk så verkar det bara vara Caroline Bingley som är ute efter Darcy och det gissar jag är mer för hans status än för hans undangömda passion eller hans mörka, manliga gestalt. Men, som Tracey_M skriver:

I'm almost afraid to write this one for fear of being chased and
beaten by the feminists!! But I will suggest that we love Mr Darcy
because he is a good old fashioned man! He is rich and successful,
which helps make him even sexier! He is fabuously good looking
{yes, I'm thinking of you Colin}, morally upright and would likely
make a devoted husband, since his principles, at the very least,
would dictate it.



2.2 Är Austens Darcy drömmannen, eller är det Colin Firth?
När jag tänker på Mr Darcy så ser jag Colin Firth framför mig. För mig, som såg BBCs tv-serie långt före jag läste boken, så är Colin Firth Mr Darcy, vad han än gör. Jag tror att många håller med mig här och jag tror att detta är något som han har brottats med länge. Samtidigt kan man ju tycka att det kunde vara värre – Mr Darcy är trots allt en mycket angenäm herre att associeras med. När Helen Fielding skrev Bridget Jones’ diary hade hon Colin Firth i tankarna som Mark Darcy, en man ganska snarlik Austens Fitzwilliam Darcy. Imelda Whelehan skriver:

Bridget and her friends like nothing better than to rewind the
scene of Darcy swimming in the lake at Pemberly in the 1995
BBC adaption of Pride and Prejudice and their attraction to
the character of Darcy as played by Colin Firth suggests that
there is still a lot of mileage in the moody Byronic romantic hero (…)

Visst är det intressant att en fiktiv karaktär och den skådis som gestaltar honom kan få så mycket uppmärksamhet och plats i våra hjärtan, våra filmer och våra böcker. I Lost in Austen försöker Amanda förklara för sin mamma att: ”I’m not hung up about Darcy. I do not sit at home with the pause button and Colin Firth in clingy pants. I love the love story.” När hon senare har träffat den fiktive Darcy frågar Jane Bennet om han levde upp till Amandas förväntningar, hon får då till svar: “He’s not Colin Firth, even Colin Firth isn’t Colin Firth. They had to change the shape of his head with make up.” Jag tycker detta visar på att när Amanda ser Darcy så ser hon Colin Firth framför sig. Något jag älskar i filmen Lost in Austen är när Mr Darcy har förklarat sin kärlek till Amanda och hon ber honom om en tjänst. I nästa scen kommer han upp ur vattnet med sin vita, våta skjorta. Amanda bara ler och jag tryckte på pausknappen. Colin Firth må vara den riktige Mr Darcy för mig, men Elliot Cowan gör ett bra jobb i våt skjorta han med.

I Me & Mr Darcy är det Rose, en äldre kvinna, som uttrycker sina tankar om Darcy och Firth: ”Ladies, please! I can appreciate his finer qualities, but did nobody see the BBC adaption? (…) The one when he came out of the lake in that white shirt looking devastatingly handsome (…).” “Mmm, I love Colin Firth, yells out someone.” Miss Una J. Steane (se om ni kan klura ut det anagrammet), sällskapets reseledare, påpekar dock att: ” But he was just playing Mr Darcy, ladies, (…) Remember, Mr Firth was just an actor, he is not the real Mr Darcy.” Visst har Miss Steane rätt. Colin Firth är en skådis, inte den verkliga Mr Darcy (om det nu finns en verklig sådan), men många håller nog med Tracey_M när hon skriver:

For me Colin Firth is Mr Darcy and though I was infatuated
with the character in Jane Austen's book, it didn't turn to true
love until Colin Firth first appeared on the screen in 1995
wearing his seductive high collars and riding boots.

Tänk att en våt skjorta kan få oss så på fall.

2.3 Kan man dejta Mr Darcy utan att ändra originalhistorien?
Det verkar ju svårt nog att dejta en man som inte finns, men om man nu lyckas – hur gör man det utan att förstöra en av världens mest älskade kärleksberättelser? När Emily i Me & Mr Darcy börjar dejta Darcy märker hon att delen efter att Bingley och Darcy lämnar Netherfield första gången är blank. Hon tänker att det är feltryck och bryr sig inte något närmare om detta. ”However, while I might have a rational explanation for all the blank pages, I haven’t yet got one for my Mr Darcy…” ” Mr Darcy isn’t supposed to be real.” Tiden går och hon kommer till insikt om att hon inte älskar honom och att hon dessutom måste få ihop den välkända kärlekshistorian mellan Mr Darcy och Elizabeth Bennet. När Darcy friar till Emily säger hon åt honom att lära känna Elizabeth istället, att han kommer att känna samma känslor för henne som han nu gör för Emily. Darcy har svårt att tro detta, ”Why do you keep talking about Miss Bennet? I barely know her.” Efter att Emily lämnat Darcy och England märker hon att hennes bok har återfått sina sidor och Darcy återvänder med sin vän till Netherfield, lär känna Miss Bennet och de gifter sig. Det är först då som Emily inser vad hon varit nära att göra:

At the time I didn’t stop to think about what the consequences
might be of me and Mr Darcy. […] My mind begins unraveling
the story at a rate of knots. Mr Darcy would never have returned
to Netherfield, […] And therefore the rest of the story would
never have happened. (…)There would have been no greatest
love story of all time. No Elizabeth and Mr Darcy. No
Pride and Prejudice as we know it. […] Just imagine. There’d
be no Colin Firth in the lake scene, (…), no Mark Darcy for
Bridet Jones. At the thought of all those millions of irate
Bridget Jones fans, I feel slightly sick.

Jag förstår att hon blir lite stressed och illamående av den tanken, men också att det nog är rätt lätt att glömma sådana detaljer när man träffar sina drömmars man.

Flip Allison däremot träffar Darcy i en dröm men trots detta ändras hela historien då hon, som Lady Quillan, ”råkar” ha sex med honom på offentlig plats. Helt plötsligt när hon läser boken märker hon att det finns ett oäkta barn i boken, Darcys oäkting med Lady Quillan. Detta gör att Elizabeth inte vill veta av honom och hela historien är omkullkastad och Flip är den enda som kan ordna den igen.

Lady Quillan perched on the temple railing. Lizzy flattening
Mr Darcy on the Netherfield balcony. Sir William Lucas
tipping Lydia over the greenhouse workbench. Huh?
Caroline marrying a footman.

Så här kan hon inte låta historien sluta och hon försöker förtvivlat återvända till drömmen och få Lizzy att förlåta Darcy, som är för stolt för att be om ursäkt för sitt beteende. Flip lyckas dock lura Elizabeth och Darcy så att de hamnar i armarna på varandra och sedan får vi läsare bara veta att den mystiska massösen Madame K, som frambringat dessa drömmar, ordnar historien.
I Lost in Austen byter Amanda och Elizabeth plats permanent i slutet. Lizzy åker tillbaka till 2000-talets verkliga värld, lär sig ny teknik och skaffar jobb som barnvakt, medan Amanda stannar kvar i 1800-talets fiktiva värld och gifter sig med Mr Darcy. Vi får inte veta hur det här påverkar historien, det borde ju ha ändrat den radikalt men filmen är slut och kameran stängs av. Kanske påverkades inte historien alls, tidigare har vi sett att Amanda har med sig sitt exemplar av Pride and Prejudice in i historien, vilket orsakar en del problem när Mr Darcy får tag på den. Han blir ursinnig eftersom han tror att hon ljuger om sitt namn och för att hon så öppet skriver om de människor som tagit henne till sig. Hur förklarar man för Mr Darcy att han inte finns på riktigt?

2.4 Mr Darcy, en man av sin tid
”Darcy will never behave against one’s expectations. […] Darcy is a man of his times, a perfect man of his times, (…)” Vi har tidigare i den här uppsatsen läst om Mr Darcy som drömmannen, oftast på grund av en våt skjorta eller sin undertryckta passion. Men om vi lägger Darcy under luppen, vill vi verkligen ha en man som honom då? ”In fact, if I were to have one teensy-weensy criticism about Mr Darcy, it would be that he can be a little too intense, […] He doesn’t do chit-chat; he broods and smoulders and strides around setting pulses racing. And that’s why I love him, right?” Emily I Me & Mr Darcy inser att en man från 1800-talet inte beter sig som de flesta män i dagens värld. Till en början känns det romantiskt att bli uppvaktad och omhändertagen men sedan börjar hon se Darcy för den man han är. I sin tid. Som när han t.ex. erbjuder sin kappa – det verkar så romantiskt men det visar sig att han bara vill täcka över hennes, alldeles för avslöjande, klänning. Han förstår inte skämt, tycker inte om fester, ”he would never try and have his wicked way” utan istället citerar han poesi och sedan kommer droppen som får hennes bägare att rinna över: ”Surely you are not suggesting women should seek out a living the same as men?” Kvinnor i lägre klasser kan ta jobb som tjänare, men annars ska kvinnor inte jobba. Det är nog inte många av 2000-talets kvinnor, speciellt inte våra chick lit-hjältinnor, som vill leva med en man med sådana åsikter.

The fact is that dark, smouldering, moody, charismatic,
arrogant Darcy types, whom we hate at first sight and then
later find ourselves falling in love with, often - particularly
after we have married them - turn out to be rigid, dominating
and controlling.

Visst känns det igen? Många av oss, och våra chick lit-hjältinnor, faller för den här mannen. Vi tänker att han är fylld med undangömd passion, att vi, likt Elizabeth, kan få fram den fina sidan av honom, men tänk om Darcy är som han beskrivs av Austen: ”(…) the proudest, most disagreable man in the world (…).” Tracey_M tror att: ” And let's be honest, if any of us met a real life Mr Darcy, chances are we would dump him as soon as he started to critize our skill on the pianoforte and our shoddy needlework.”

Maria Nilson nämner att “En riktig man städar! Det är bara de rosa diskhandskarna som saknas.” Om Mr Darcy är en riktig man eller inte lämnar jag upp till var och en av oss att tolka, men en sak är säker, han skulle aldrig sätta på sig ett par rosa diskhandskar. Colin Firth däremot…

3 Sammanfattning
Mr Darcy är en drömman. Han må vara stolt, stel och fiktiv men samtidigt alldeles, alldeles… underbar. Trots hans uppträdande i början av Pride and Prejudice så har karln goda egenskaper. Vi vet att han tar väl hand om sin yngre syster, hans tjänare har inte ett ont ord att säga om honom, Mr Bingley, som verkar vara den snällaste mannen som någonsin gått i ett par skor, litar fullständigt på honom och håller av honom som en kär vän. Vi vet att han snabbt och subtilt hjälper familjen Bennet när Lydia rymmer med Wickham. Mr Darcy är en bra man, en drömman och en del av en fantastisk kärlekshistoria. Men det är också där han hör hemma, i den fiktiva världen. Som Emily i Me & Mr Darcy märkte kan han vara lite väl intensiv och malplacerad i vår värld idag, men hon behövde dejta honom för att komma över honom och öppna hjärtat för dagens män. Flip i Seducing Mr Darcy behövde träffa Mr Darcy för att inse att det finns andra sidor av honom än dem som visas i Pride and Prejudice. Amanda i Lost in Austen skiljer sig från de andra då hon behövde träffa Mr Darcy för att inse att det varit honom hon alltid älskat, och hon valde att stanna kvar i hans värld.

Något som chick lit-kvinnorna i undersökningen har gemensamt med verklighetens kvinnor, förutom Mr Darcy som drömman, är att de ser Colin Firth som Mr Darcy. Jag tror dock att varken Colin Firth eller Mr Darcy skulle leva upp till allas förväntningar, men Firth skulle nog städa om vi bad honom i alla fall.

Att dejta Darcy utan att ändra Austens kända verk visar sig i Me & Mr Darcy och Seducing Mr Darcy vara svårt. Minsta lilla felsteg kan omkullkasta hela historien. I Lost in Austen får vi inte veta om originalhistorien påverkas, vilket den borde gjorts å det grövsta då Lizzy och Amanda byter plats med varandra.

Mr Darcy är en man skapad av Jane Austen, introducerad för världen 1813. Hans gentlemannabeteende må vara önskvärt hos flertalet herrar i dagens samhälle, men han är trots allt en produkt av 1800-talets mönster och om dagens kvinnor ska kunna vara nöjda tror jag att, precis som med all utveckling, han behöver uppgraderas. Jag vet inte hur Emily, Flip, Amanda, Lizzy eller fru Firth har det, men i mitt kök står en polisongbeklädd man med rosa diskhandskar och städar. Han är min alldeles egna Mr Darcy 2.0.




Litteraturförteckning
Austen, Jane. 1994. Pride and Prejudice. Penguin popular classics.
Cederholm, Pia & Danell, Anders. 2003. Läsarens guide – kursbok i litteratur och litteraturvetenskap. Gleerups.
Cready, Gwen. 2008. Seducing Mr Darcy. Simon & Schuster.
Nilson, Maria. 2008. Chick lit: från glamour till vardagsrealism. BTJ Förlag.
Potter, Alexandra. 2007. Me & Mr Darcy. Hodder and Stoughton.
Whelehan, Imelda. 2005. The feminist bestseller: from sex and the single girl to sex and the city. Palgrave Macmillan.

Film
Lost in Austen. 2008. Dan Zeff (reg). Kate Mickerell (prod)

Internet
http://www.guardian.co.uk/film/2004/sep/29/books.gender läst 2010-07-09
http://www.squidoo.com/ohmrdarcy läst 2010-07-09

Ej citerad skönlitteratur
Fielding, Helen. 1996. Bridget Jones’s diary. Picador

onsdag 1 september 2010

Klarade min chic lit-uppsats!

Hurra! Jag klarade min chic lit-uppsats med G+, hade tänkt publicera den här men bloggen tyckte inte om det så den kommer när jag pillat och bråkat lite (räkna med tidigast imorgon).

Men men, hurra!