onsdag 29 juli 2009

Pausad Litteratur

Top 5 Pausade (dvs böcker jag påbörjat och sedan lagt undan för att något kommit emellan och sedan glömt bort att fortsätta på):

* Långsamhetens lov av Owe Wikström. Den här påbörjade jag när jag var inne i en deppig stressfas och den hjälpte verkligen men så hann jag inte läsa färdigt den (lånat från Bibblan). Köpte den sedan men då var deppigheten över och jag kände inte behov att läsa den längre. Men nån dag ska jag läsa färdigt den.


* How to talk about books you haven't read av Pierre Bayard. Köpte denna till jobbet och har läst första kapitlena och sedan kom nog en annan bok emellan. Tänkte att den kan vara bra att läsa eftersom jag ofta undervisar om böcker jag inte läst.


* Mrs Dalloway av Virginia Woolf. Två ggr har jag försökt läsa denna men jag kommer till sidan 30 och sedna ger jag upp. Den är svår att komma in i tycker jag, eftersom det saknas punkt i hennes meningar. Nyskapande för hennes tid - irriterande för en svensklärare.


* Magistern av Frank McCourt. För säkert 3 år sedan fick jag låna denna av min kompis Ida som högt rekommenderade den. Jag har läst förordet och sedan kom jag inte längre. Men den ligger fortfarande kvar här. Nån dag så... Nån dag...


* Dvärgen av Pär Lagerkvist. En bok som min svensklärare försökte få mig att läsa i gymnasiet (innan jag gillade läsning). Jag minns inte ens hur långt jag kom i den men jag vet att jag inte läste färdigt den (mest av trots tror jag) men har sedan i flera år velat läsa den. Nu ligger den här i in bokhög och väntar. Och väntar...

A different kind of Murder Mystery

Ska man läsa en annorlunda bok så ska man läsa den här. Har kommit en tredjedel och den är kul, annorlunda och lite spännande.
Update: Riktigt bra bok, och man får sig ett litet hum om hur det är att handskas med Aspergers syndrom - både att ha det och att leva med någon som har det.

tisdag 21 juli 2009

Nästa bok på min lista


Update: Kan lätt hamna på "Myslistan" - bra bok, gillar handlingen och sättet att berätta historian på :-)

måndag 20 juli 2009

Present Readin'


Lovin' right now:



Update: Loved it!

I mysfåtöljen

Top 5 Mysböcker:

* The teahouse on Mulberry street av Sharen Owens. En mysbok är en sån där bok med mysig stämning, en sån bok man tar med sig och kryper upp i fåtöljen med en filt och en kopp te. Den här boken är mysig. Absolut en läsa om bok!


* White oleander av Janet Fitch. Det började med att Oprah hade med den i sin bokklubb och så hittade jag den i ett antikvariat och tänkte "why not?". Älskade den! Sedan kom den som film men boken är tusen gånger bättre. Hemsk, ledsam och alldeles underbar!


* Tisdagar med Morris av Mitch Albom. Som lärare kan man ju inte annat än att bli rörd av den här historien om det där speciella bandet lärare/elev kan få. Mysig, inspirerande och fin.


* Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda. Bättre än filmen, beskrivningarna av personerna i boken är så underbara och den är så fransk, så mysig och så underbar.


* Fem personer du möter i himlen av Mitch Albom. Albom hamnar på listan igen för han har ett sätt att skriva som gör att trots den sorgliga handlingen i den här boken så lyser hoppet igenom. Hoppet om att himlen är så här, att man får träffa dem som betytt något för en.

söndag 19 juli 2009

Thrills

Top 5 Spänning:

* Danteklubben av Matthew Pearl. Jag är inte så mycket för spänningsböcker men den här tyckte jag verkligen om. En massa konstiga mord sker i 1800-talets Amerika och de är baserade på de straff som syndarna i Dantes Inferno får utstå. Kan man sin Dante är det här en grym bok.


* The Shakespeare Secret av J.L. Carrell. Precis som i boken ovan så sker det mord och dessa är baserade på Shakespeares tragedier. En ganska självklar bok för Shakespeare-nörden Miss E. Kul och intressant, men Danteklubben var bättre.


* Ett skrik i natten av Patricia J. Macdonald. Den här hittade jag och lånade av en kusin i tonåren och sedan blev jag frälst. En tonårstjej som alla gillar hittas mördad och... Ja, mer tänker jag inte säga. Boken påminner mig på något sätt om Richard Marx låt "Hazard".


* Da Vinci Koden av Dan Brown. Det enda jag läst av honom och den var helt okej, spännande från sida ett men int etillräckligt för att jag skulle vilja läsa mer av honom.


* Var är Jane Eyre? av Jasper Fforde. Nästan så man kan se ett mönster... Jag gillar intertextualitet och den här handlar om en tjej som måste hitta en mördare som vill utplåna några av våra mest kända klassiker. Kul, spännande och heltvistad.

1001 böcker du måste läsa innan du dör

Igår kväll roade jag mig genom att kolla igenom Göran Häggs 1001 böcker du måste läsa innan du dör. Jag räknar med att leva vääääldigt länge för jag har inte kommit så långt på bokvägen... 64 av Häggs rekommendationer har jag läst. Det kan iofs vara några fler - det var svårt. Vissa böcker vet jag inte om jag läst eller bara läst om eller sett filmen. Jag undervisar ju i litteraturhistoria (om än på gymnasienivå) så jag känner ju till de flesta av de största klassikerna men kan inte komma ihåg om jag läst dem i sin helhet eller inte. Jag bestämde mig därför att endast räkna de böcker jag faktiskt var helt säker på. 64. Av 1001. Inte mycket att hänga i bokträdet.

14 st inom kapitlet "Före 1700"
2 st inom kapitlet "1700"
17 st inom kapitlet "1800"
28 st inom kapitlet "1900"
3 st inom kapitlet "2000"

Sedan räknade hur många jag sett filmatiserade. 70. Jag ser alltså mer på film än jag läser. Måste ändras...

The Classics

Favoritklassiker Top 5 (ingen speciell ordning):

* Hamlet av William Shakespeare. Första gången jag skulle läsa Shakespeare hade jag aldrig hört talas om honom och bad mamma om råd. Hon föreslog att jag skulle läsa Hamlet eftersom "Han är lika knäpp som du är". Jag tyckte den sög. Såg filmen (med Mel Gibson) och efter det började en långvarig kärlek till Hamlet. Mina stackars lärare i både gymnasiet och på högskolan har fått ta del av denna kärlek, som såklart måste uttryckas genom uppsats efter uppsats. Mina stackars elever har också fått utstå den här kärlekssagan då jag pinat dem genom filmer, läsning och djupa diskussioner. Mamma visste nog inte riktigt exakt hur knäpp jag var...


* Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij. Pocketversionen har rosa utsida och det kan ha varit det som, till en början, gjorde den läsduglig. Sedan var jag fast. Jag ville veta hur det skulle gå för Raskolnikov och hans övermänniskotankar. Spännande, känslosam och alldeles underbar.


* Processen av Franz Kafka. Vi tvingades läsa den här sista året i gymnasiet och alla hatade den. "Den är svår", "Jag fattade inget" osv hördes i klassrummet. Jag har alltid velat skilja mig lite från andra så såklart älskade jag den. Jag hade inte heller riktigt fattat den men vad gjorde det? Den var ju så sjuk och så konstig och alldeles lagom snurrig och irriterande för att jag skulle bli kär.


* Jane Eyre av Charlotte Brontë. Den här älskade jag verkligen. Det är klart, vissa delar hade jag gärna klippt bort eftersom den var såååå lång och jag tyckte inte om när fröken Eyre lämnade Rochester men ändå en bra bok. En intressant kärlekshistoria.


* Stolthet och Fördom av Jane Austen. Finns det någon som inte älskar den här?

Top Five Readings

Mina fem favoriter (ingen speciell ordning):

* The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky som är så bra att den tål att läsas flera gånger om. Mina grabbar gillar den också och har börjat läsa mer efter att ha läst den. Kanske påminner den lite om Salingers Räddaren i Nöden fast modernare och (helt ärligt) lite mer intressant. Om att vara ung och försöka hitta sin plats i världen.


* The Jane Austen Book Club av Karen Joy Fowler - en underbar bok vare sig man läst Austens böcker eller inte (men visst, det kanske inte skadar). Ett gäng kvinnor och en man bildar en bokklubb för att tänka på annat än sina "tragiska" liv och snart händer det saker... Finns som film och även om de skiljer sig åt lite så älskar jag både boken och filmen lika mycket.


* Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho som jag älskar för att den inte är förutsägbar och för att jag kände mig glad och nöjd när jag läst färdigt boken. Absolut Coelhos bästa, enligt mig iaf.


* The Love Letter av Cathleen Shine. Detta är en av de första böckerna jag läste frivilligt, när jag så sent som i mitten av gymnasietiden började intressera mig för böcker. Den här har också filmats men boken är mycket bättre. Om oväntad kärlek och så ger den en sån där mysig stämning.


* Bridget Jones Dagbok av Helen Fielding - man kan ju inte annat än att älska Bridget och det här var första gången en bok fick mig att brista ut i gapskratt. Filmerna funkar bra de med men böckerna är helt fantastiska. Kan läsas om och om igen.

What You Say?

Tanken är att ni här ska kunna läsa om vad jag läser, vad jag läst och sedan gärna ge förslag på vad jag skulle kunna läsa.